Annonce
Læserbrev

Borgmesterens fjernvarme-finte

Borgmester Peter Rahbæk Juel føler sig tilsyneladende klemt i sagen om salg af Fjernvarme Fyn og hændelserne under årets budgetforhandlinger. Så klemt, at borgmesteren selv er gået til tasterne, og har skrevet et læserbrev om sagen og egen uskyld. Og senest er også byrådsmedlem Anders W. Bertelsen sendt til tasterne.

Nu er vi jo flere som var med til budgetforhandlingerne, og selvom ingen kan bevise, hvad der er sandt og falsk, vil jeg nu godt give min version af, hvordan jeg oplevede det politiske spil:

I korthed oplevede jeg, at Peter Rahbæk Juel i forbindelse med budgetforhandlingerne ville forpligte forligspartierne til at bakke op om et salg af Fjernvarme Fyn, og at det skulle ske i en hurtig proces, der ikke gav plads til en offentlig eller en politisk debat.

Vi (de øvrige partier) blev bedt om at acceptere, at der uden yderligere dialog blev påbegyndt realitetsforhandlinger med køber og udarbejdet en såkaldt due diligence, som er det dokument, der kortlægger alle detaljer i et virksomhedssalg. Først når det var overstået, og et salg var klar til gennemførsel, ville sagen blive forelagt Økonomiudvalget og efterfølgende komme til endelig godkendelse i byrådet.

Der var som sådan intet teknisk forkert eller ulovligt i dét ønske. Alligevel sagde Konservative blankt NEJ. Vi ville ikke acceptere den manglende offentlige debat eller den forhastede proces. Vi var klar til at forlade forhandlingerne, hvis der ikke blev sat en fod på bremsen.

Men hvorfor skal man tro på min udlægning? Fordi jeg kan underbygge min påstand:

  1. I budgetforslaget var det allerede beskrevet, hvad pengene fra salget skulle bruges til. Det ville kun være relevant, hvis man ønskede at gennemføre et salg?
  2. Hvis budgetforslaget blot var at udkast, som borgmesteren hævder nu, hvorfor skulle vi så bruge mange timer på at få ændret den tekst?
  3. Hvorfor overhovedet bruge budgetforhandlingerne til at drøfte et salg af fjernvarmen? Havde det ikke været bedre at adskille de to drøftelser og få en ordentlig dialog om fjernvarmen?
  4. Hvordan kunne borgmesteren allerede nu pege på en navngiven køber?

Kan vi have misforstået det hele? I så fald er det borgmesterens ansvar, for jeg stillede et meget direkte spørgsmål til borgmesteren under forhandlingerne:

”Skal det forstås sådan, at når vi går ud af dette lokale kan embedsværket straks gå i gang med udarbejdelse af due diligence og prisforhandling uden nogen form for borgerinddragelse eller drøftelse partierne i mellem?” Jeg kan ikke referere borgmesterens svar, men svaret betød, at vi var ved at forlade forhandlingerne, og ville være gået, hvis ikke teksten var blevet ændret.

Beviserne på borgmesterens ønske om at bruge budgetforhandlingerne til et de facto salg af Fjernvarme Fyn er klare. Nu forsøger Socialdemokratiet så at overbevise borgerne om, at det hele er noget, vi har misforstået. Borgmesteren tilbyder at - citat: ”sætte hele min troværdighed ind” på at forklare sin uskyld – i virkeligheden viser det bare, hvor klemt han føler sig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Debat: En god idé til gavn for hele Ærø blev trukket ned i et intrigant hængedynd

Læserbrev: Midt i en tilsyneladende uendelig debat om omgangstonen i avisdebatten og føljetonen om det ikke eksisterende samarbejdsklima i kommunalbestyrelsen - kom et lyspunkt. Borgmester Ole Wej luftede sammen med turist- og erhvervsforeningen en idé i avisen om at lade emissionsfri færgetransport omfatte af landevejsprincippet hele året. En idé, som er perfekt timet i forhold til den aktuelle nationale debat om klimahandlingsplaner, kommunal udligning (ligestilling), og som vandt genhør på Christiansborg. Tak for det, Ole! Avisens tryksværte var knapt tør, før Ærø Plus lod de fem kriterier for listens beslutninger og den samarbejdsvilje, som de har stået for, sejle af øen i iveren efter at "sælge billetter" til det kommunalvalg, som ligger næsten to år ud i fremtiden. "Er den demokratiske proces sat ud af spillet?" spurgte Carl Jørgen Heide og Inga Blom Thomas her i avisen 28. januar. Ja, den demokratiske proces i Ærøs kommunalbestyrelse er sat ud af spil så længe, at kommunalbestyrelsens medlemmer åbenlyst fører valgkamp i avisen i stedet for at sætte sig rundt om et bord på rådhuset og få renset luften. Med debatindlægget blev en god idé til gavn for hele Ærø trukket ned i det intrigante hængedynd som aktuelt handlingslammer kommunalbestyrelsen. Ingen tak for det. Midt i en valgperiode, som nu, bør vælgerne kunne forvente, at de folkevalgte forvalter deres mandat til gavn for samfundet (øen/kommunen) og venter med at føre valgkamp, til det er valgår (2021). Såfremt der fordres en uddannet konfliktmægler til at få gang i kommunalbestyrelsens samarbejde, står jeg til rådighed, også gerne med at anvise en uvildig mægler. Men noget bør forandres, vælgerne fortjener en kommunalbestyrelse, der samarbejder.

Nordfyn For abonnenter

Lars og Mette har solgt deres to campingpladser på Nordfyn: - Det er sgu lidt som at sælge en baby

Annonce