Annonce
Nyborg

Borgmesteren: Ingen mælk og honning

Nyborgs borgmester, Kenneth Muhs (V), giver økonomiaftalen om kommunernes økonomi i 2020 en lunken modtagelse. Foto: Vibeke Volder
Aftalen mellem regeringen og KL om kommunernes økonomi får en lunken modtagelse på borgmesterkontoret i Nyborg.

Nyborg: Selv om der er ekstra milliarder til velfærd på vej til kommunerne, får aftalen mellem regeringen og KL (Kommunernes Landsforening) om kommunernes økonomi næste år en lunken modtagelse på rådhuset i Nyborg.

- Det er først, når vi kender fordelingen mellem de enkelte kommuner, vi ved, hvor vi står. Men det er ikke en aftale, der betyder, at vi kommer til at flyde i mælk og honning. Vi får lidt bedre mulighed for at håndtere det øgede pres på udgifterne, men aftalen modsvarer ikke én til én de udfordringer, vi står overfor i fremtiden, fastslår Nyborgs borgmester, Kenneth Muhs (V).

Regeringen og KL fremlagde fredag hovedtrækkene i aftalen om kommunernes økonomi.

Parterne har aftalt, at kommunerne i forhold til sidste år skal have yderligere 2,2 milliarder kroner til velfærd, mens der er 1,3 milliarder kroner ekstra til anlæg.

Men hvordan pengene bliver fordelt mellem de enkelte kommuner, er der endnu ingen, der ved.

Annonce

Vil se fordelingen

Nyborgs borgmester er tilfreds med, at det såkaldte omprioriteringsbidrag bliver fjernet.

Det har de senere år tvunget kommunerne til at skære én procent i budgetterne og sende pengene videre til statskassen.

Men bortset fra det vil Kenneth Muhs se fordelingen af pengene til de enkelte kommuner, før han udtaler sig om betydningen af økonomiaftalen for Nyborg Kommunes budgetter.

- Det er først, når vi kender fordelingsnøgle, vi ved, hvor teltpælene står, siger Kenneth Muhs.

- Aftalen kompenserer for nogle af de øgede udgifter, vi har. Men den betyder bestemt ikke, at vi ikke også vil have udfordringer i fremtiden, understreger han.

Byrådet i Nyborg tager fat på arbejdet med næste års budget den 21. september.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

23-årig havde været til fest: Politiet mangler oplysninger om dræbt ung mand på motorvejen

Leder For abonnenter

Bevar sjælen i byerne

Hver gang man fjerner et hus, fjerner man noget af sjælen, sagde socialdemokraten Anders W. Berthelsen til avisen tidligere på ugen, mens han travede rundt i Hunderup-kvarteret i Odense sammen med en journalist for at kigge på en række af de matrikler, hvor gamle villaer er blevet revet ned til fordel for nybyggeri. Berthelsen har ret: Der forsvinder noget af et kvarters sjæl, når man river en epoke-typisk bygning ned i et kvarter for at erstatte den med et nymodens byggeri. Derfor er det klogt, at de fynske lokalpolitikere beslutter sig for at gennemføre bevarende lokalplaner for kvarterer og bydele, hvor man ønsker at bevare et særligt arkitektonisk udtryk. Det gælder både i Hunderup-kvarteret og i andre boligområder i Odense og på Fyn. Diskussionen om at bevare bygninger drejer sig nemlig ikke blot om nedrivning af gamle villaer i det fornemme Hunderup-kvarter. Det drejer sig også om Gerthasminde og om Møllers Villaby i Odense, og det drejer sig om dusinvis af bymiljøer i Faaborg, i Assens, i Svendborg, ja, i stort set alle de fynske byer. For i langt de fleste byer, landsbyer og bydele findes der karakteristiske bygninger eller kvarterer, som er værd at bevare. Bevares: Vores byer er ikke museer. Derfor er det ikke alle udhuse, cykelskure og parcelhuse, der partout skal bevares for eftertiden, for vores byer skal være levende og kunne udvikle sig i takt med tiden og behovet. En levende by betyder imidlertid ikke, at man som boligejer skal kunne rive bygninger ned efter forgodtbefindende. Tværtimod: I en levende by udviser man respekt for byen, for historien. For dens sjæl. De nedrivninger og nybygninger, som blev nævnt i avisen tidligere på ugen, var markante eksempler på, at det er nødvendigt at skærpe bevaringskravene i Hunderup-kvarteret. Derfor vil det være klogt at gennemføre en bevarende lokalplan i rigmandskvarteret, ligesom det vil være klogt at se på bevaringsindsatsen i andre områder i Odense og i de andre fynske byer. For vi skal have sjælen med. Også i vores byer.

Annonce