Annonce
Assens

Efter nye regler - hvornår genåbner lukket sogn?: - Vi følger de love og regler, der er, og vi skal ikke have noget flimmer

Legepladser er spærret af i flere boligområder i Assens som følge af et for højt smittetal. Her i Korsvang. Foto: Daniel Kofoed
Onsdag blev et flertal på Christiansborg enige om nye regler for automatiske nedlukninger af sogne, men det er svært at sige, om det får betydning for Assens Sogn.

Assens: Et flertal af partierne i Folketinget er onsdag eftermiddag blevet enige om at lempe på kravene til en automatisk nedlukning af sogne, som Assens - som det eneste sogn på Fyn - i øjeblikket er ramt af. Kun syv sogne er nedlukket i hele landet.

Den såkaldte incidensgrænse for smittede bliver blandt andet hævet fra 400 til 500 personer pr. 100.000 indbyggere.

Onsdag aften offentliggjorde Statens Serum Institut det seneste incidenstal for Assens Sogn, som lyder på 511. Der har været 29 bekræftede smittede i sognet den seneste uge. De seneste dage har incidenstallet kredset sig om de 500.

Annonce

- Vi følger reglerne

Borgmester Søren Steen Andersen (V) glæder sig over, at reglerne umiddelbart bliver mere lempelige og logiske rundt omkring i Danmark, men har ellers ingen holdninger til det.

- Vi følger de love og regler, der er, og vi skal ikke have noget flimmer. Vi har et forbilledligt godt samarbejde med folk på området og Styrelsen for Patientsikkerhed. Det er en fornøjelse at se, hvordan det virker, siger borgmesteren.


Vi følger de love og regler er, og vi skal ikke have noget flimmer

Borgmester Søren Steen Andersen (V)


Der er tre kriterier, der skal være opfyldt, før et sogn nedlukker. Når et af parametrene har været under grænsen i syv dage i træk, så kan sognet genåbne.

De nye grænser

Et flertal i Folketinget har onsdag eftermiddag besluttet følgende, når det kommer til grænsen for nedlukning af sogne:

  1. Den såkaldte incidensgrænse for smittede hæves fra 400 til 500 personer pr. 100.000 indbyggere.
  2. Positivprocenten hæves fra 2,0 til 2,5 procent.
  3. Der skal fortsat være flere end 20 smittede i et sogn (det ændres ikke).

Selv om kriterierne nu bliver lempet en smule, så vil borgmesteren ikke sætte en tidshorisont på for, hvornår han drømmer om, at man igen kan genåbne eksempelvis skoler i Assens Sogn.

- Det er svært at sige. Jeg vil nødigt gætte på det, siger Søren Steen Andersen, der oplever, at der bliver gjort en stor indsats for at bekæmpe smittespredningen - især med fokus på oplysning og opsøgende arbejde.

Annonce

Fokus er på smitten

Assens Kommune har hele ugen haft medarbejdere, der går fra dør til dør, og det har tidligere været fremme, at smitten er størst i bydelsområderne Korsvang, Østervang, Solvænget og Kildensmindevej, hvor kommunen også har haft tolk med, da flere tosprogede familier er  blandt de smittede.

- Fokus er stadig på smitten, og hvis smitten udvikler sig forkert, så skal vi gribe ind med de midler, vi må bruge, siger Søren Steen Andersen.

- Det stopper ikke fra den ene dag til den anden. Det skal identificeres, indkredses og håndteres. Vi har hidtil haft nogle drypvise indslag rundt omkring, hvor der er én, der kommer hjem og smitter en eller flere andre, og så stopper det. Her har vi boligblokke, hvor mange bor tættere sammen og smitter hinanden, tilføjer borgmesteren.

Søren Steen Andersen, borgmester i Assens Kommune. Arkivfoto: Nils Svalebøg

Det var i sidste uge et såkaldt mikroudbrud med tilknytning til Peter Willemoesskolen, der fik smittetallene til at ryge i vejret, og Søren Steen Andersen kan se lignende situationer i andre kommuner som Faxe og Varde.

Assens Kommune benyttede sig i sidste uge af en sms-tjeneste fra Assens Forsyning for at få spredt budskabet om, at Assens Sogn var lukket, og at det var vigtigt at lade sig teste og isolere, hvis man er en af de smittede.

På www.assens.dk kan man nu tilmelde sig kommunens eget sms-varslingssystem, hvor man kan få besked om for eksempel nedlukning af sogne - og andre særlige situationer i kommunen, for eksempel oversvømmelser og trafikale situationer.

Smitten i Assens Sogn

Antal indbyggere i sognet: 5676.

Incidens (bekræftede smittede pr. 100.000 borgere). Tallet i parentes er antallet af nye smittede i løbet af den seneste uge: 

28/4: 511 (29)

27/4: 493 (28)

26/4: 511 (29)

25/4: 546 (31)

24/4: 405 (23)

23/4: 335 (19)

22/4: 211 (12)

Positivprocent (hvor stor en andel af prøverne, der er positive):

28/4: 2,2

27/4: 2,4 

26/4: 2,5

25/4: 2,7

24/4: 2,3

23/4: 1,8

22/4: 1,4

En nedlukning af et sogn betyder, at skoler, ungdomsuddannelser og lokaler med kulturaktiviteter og  idrætsaktiviteter blandt andet er nedlukket.

Kilde: Statens Serum Institut 

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Trods glohedt ejendomsmarked: Ingeborg kan ikke sælge sin historiske ejendom

Erhverv For abonnenter

Fra pædagogmedhjælper til udvikler i stort it-firma: Nu kan indiske Deepti igen bruge sine kompetencer: Jeg er meget taknemmelig

Annonce