Annonce
Kerteminde

Borgmester svarer på læsernes spørgsmål om corona: - Jeg vågner da nogle gange i løbet af natten

Kasper Ejsing Olesen (S) er borgmester i Kerteminde Kommune. Foto: Michael Bager
- Det er nogle store beslutninger, der skal træffes i en meget uvirkelig og kompliceret dagligdag for vores borgere, fortæller borgmester Kasper Olesen, der hver dag mødes med sin krisestab for at for at vurdere situationen.
Annonce

Hvor mange borgere er syge? Hvad sker der, hvis plejepersonalet bliver ramt massivt af coronavirus? Og hvordan sover borgmesteren om natten?

For et par dage siden opfordrede vi læserne til at sende deres spørgsmål om corona-beredskabet i Kerteminde Kommune ind til avisen.

Vi har udvalgt nogle af jeres spørgsmål og stillet dem til borgmester Kasper Olesen.

1. Hvordan kan vi hjælpe?

- Er der noget, vi som borgere kan være behjælpelige med?

- Det vigtigste er at følge de vejledninger, der kommer, og dem kan man finde på www.coronasmitte.dk.

- Undgå tæt kontakt, bliv mest muligt hjemme og følg hygiejnerådene. Det er simpelthen det bedste, vi kan gøre.

- Og så er det at forsøge at lade være med at lede efter hullerne i osten. I stedet skal vi finde det gode, man kan i situationen. Vi trives allesammen bedre, når vi er glade.

2. Hvad gør Kerteminde?

- Hvilke tiltag tager Kerteminde i forhold til coronavirus?

- Vi har nedsat en sundhedskrisestab, der mødes hver eneste dag, og den varetager den overordnede koordinering i forhold til sundhed, handicap og rehabilitering.

- Alt andet mandskab skal vi sådan set sende hjem. Vi har lukket ikke kritiske funktioner ned, og det er sket løbende.

- Indtil videre er vi ikke der, at vi har været nødt til at skære ned, fordi der er sygdom blandt vores medarbejdere, men det kan jeg godt frygte kommer.

- Vores nødberedskab er delt ind i tre farver, grøn, gul og rød, og lige nu ligger vi på grøn.

3. Hvor mange borgere er syge?

- Har I et overblik over, hvor mange bekræftede coronatilfælde, der er i Kerteminde Kommune?

- Det har jeg ikke. Vi får ikke besked om, hvis du har corona. Hvor imod hvis vores medarbejdere eller nogen af dem vi plejer, de får corona, så får vi besked, men det er ikke oplysninger, vi må give videre.

4. Hvor mange plejere er syge?

- Er der nogen fra hjemmeplejen/plejehjem, som er eller har været i karantæne med symptomer?

- Det må jeg ikke svare på. Når det alligevel kommer frem, så er det, fordi folk selv har fortalt om det.

- Heldigvis, så har vi lige fået at vide i går, at de medarbejdere, vi har i kritiske funktioner, dem kan vi nu få testet hurtigt. Det er en stor hjælp til os som kommune, og det er også en kæmpe lettelse for vores medarbejdere.

5. Kan man blive testet?

- Kan man blive testet for corona i Kerteminde?

- Vi kan ikke gøre det i Kerteminde Kommune. Det er den enkelte læge, der skal viderestille til det.

6. Har i en nødplan?

- Der en del medarbejdere i plejesektoren, der er sygemeldte. Har I en plan for, hvad I vil gøre, hvis det tal stiger?

- En af grundene til, at vi går i kriseberedskab, er, at så har vi ikke alle medarbejderne på arbejde. Så er der nogle af dem, der er der hjemme. Så i tilfælde af, at der er nogen, der bliver syge, så er der nogle friske at tage af.

- Men det er klart, at vi kigger på, at hvis vi bliver hårdere ramt, hvad gør vi så?

- Det er derfor, der er oprettet en jobbank, så der står folk klar, hvis vi får behov for det.

7. Er medarbejderne beskyttet godt nok?

- Hvorfor skal plejepersonalet ikke bære mundbind og dragter eller lignende, når de er på arbejde på plejecentre og i udegruppe?

- Vores medarbejdere er ikke syge, for så er de ikke på arbejde. Det meste sikre sted at opholde sig lige nu, det er på et plejecenter. Borgerne er ikke syge, og der må ikke komme besøg udefra.

8. Skifter personalet?

- Sørger I for, at det er det samme personale, der kommer i hjemmeplejen hos de allermest immunsvage medborgere, for eksempel kræftsyge og hjertepatienter, så der er mindst risiko for smittespredning?

- Det gør vi. Og det gør vi også i tilfælde af, at vi skal hente nogle ind ude fra til plejecentrene. Så er det ikke noget med, at folk flytter rundt mellem plejecentrene.

- Det er også en af grundene til, at vi sender folk hjem, så vi har så få mennesker til borgerne som overhovedet muligt.

- Så er der selvfølgelig sygdom, der gør, at det ikke altid kan være de samme, men som udgangspunkt så få som overhovedet muligt.

9. Sover borgmesteren

- Hvordan sover borgmesteren om natten?

- Jeg ligger i min seng, men jeg vågner da nogle gange i løbet af natten, hvor tankerne kører rundt i hovedet. Det er jo ikke, fordi jeg kan gøre til og fra andet end tage de forholdsregler, vi allesamen skal tage som borgere.

- Jeg ville da lyve, hvis jeg ikke sagde, at når jeg har en stille stund og sidder og tænker over det, vi står midt i lige nu, så synes jeg godt nok, det er nogle store beslutninger, der skal træffes i en meget uvirkelig og kompliceret dagligdag for vores borgere.

- Men jeg vil faktisk sige, at når jeg sidder til møderne og skal træffe de beslutninger, så føler jeg mig faktisk rolig, for hold da kæft, hvor er vores folk dygtige.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Dyreorganisationer er helt oppe i det røde felt: For en måned siden var det marsvinet Saga, nu er Eskild indfanget til Fjord&Bælt

Kerteminde For abonnenter

Politiet dropper sigtelsen mod Danmarks måske ældste dyreværnsaktivist: 78-årige Nils fortsætter kampen for Freja og Saga

Annonce