Annonce
Trekantområdet

Borgmester ser ikke corona forsvinde foreløbigt: - Vi skal være voldsomt disciplinerede

Smitteantallet af bekræftede corona-tilfælde stiger, og det er noget, der bliver fulgt nøje fra Fredericia Kommune. Borgmester Jacob Bjerregaard (S) spår, at det er en virus, vi skal leve med et stykke tid fremover. Han opfordrer til, at borgerne hjælper hinanden med at reducere smitten - uden at det bliver til et corona-politi. Og så skal der kigges på bedre lokal testkapacitet. Arkivfoto: Kim Holm


Annonce

Den seneste tid har coronasituationen udviklet sig.

Ikke kun på landsplan, men også lokalt. Antallet af smittede er den 14. august steget til 59. De seneste 14 dage har der været tale om otte nye tilfælde.

Det gav anledning til en række spørgsmål til Fredericia Kommunes borgmester, Jacob Bjerregaard (S) om, hvordan den lokale situation ser ud, hvilke tiltag der er i gang, og om kommunen er udfordret af smitte blandt specifikke befolkningsgrupper.

1. Etnicitet og social ulighed

I uge 32 udgjorde antal smittede med anden etnisk herkomst end dansk 70 procent af alle corona-tilfældene i hele landet. Det oplyste Statens Serum Institut. Hvordan er situationen i Fredericia?

- Vi har ikke fået meldinger om, at der er særlige smitteudfordringer i forhold til etniske grupper, men vi følger det nøje. Noget af det, jeg er bekymret for, er den sociale slagside, corona kan få. Det kan komme til at betyde ulighed i sundhedsvæsenet, hvor dem med færrest ressourcer også er dem, som kan blive ramt af det her.

Vi har en stor opgave i at få informeret også de udsatte grupper i samfundet om, hvad konsekvenserne ved corona er. Det er desværre en samfundsudfordring, at sygdom og sundhed i det hele taget rammer socialt skævt. Det er elementært, hvordan man lever og bor samt den plads, du har til rådighed. Det siger sig selv, at det er nemmere at hive smitte med, hvis man bor i en lille lejlighed sammen med mange, end hvis du bor i et stort parcelhus med få, siger borgmesteren.

2. Ansvar og smitteopsporing

Hvad er kommunens rolle i forhold til opsporing af smitte ved et lokalt udbrud?

- Ansvaret for opsporing ved udbrud ligger hos Styrelsen for Patientsikkerhed. Men vi er jo meget tæt på, og vi vil også meget hurtigt blive involveret i at kontakte borgere. Det så vi også i sommer, hvor vi havde fredericianske børn af sted på en sommerlejr, hvor en frivillig blev smittet.

Vi gik ind med styrelsen og tog opgaven på os med at ringe rundt til forældre og bede dem om lov til at beholde børnene en ekstra dag, så vi kunne få dem testet. Det er et samarbejde, men det overordnede ansvar ligger hos styrelsen. Vi går selvfølgelig dog ind og byder os til.

3. Corona-krisestab

Mødes krisestaben oftere nu end for en måned siden? Har man intensiveret indsatsen eller gjort noget anderledes?

- Der har været en krisestab under hele coronaen, men de sidste uger er frekvensen af møder øget. Smittetrykket stiger i Danmark. Forvaltningen bruger mange ressourcer på staben. I foråret var det nedlukning, og nu kommer vi ind i en situation, hvor vi stadig holder alt åbent, hvad vi kan. Det handler ikke om at lukke ned. Vi skal have et åbent samfund den kommende til, men vi skal være meget dygtige til, hver gang der er et smitteudbrud, at få det isoleret hurtigst muligt, siger Jacob Bjerregaard (S).

4. Nedlukninger i samfundet

Vi har hørt, at I overvejer lokale lukninger, og de to aktivitetshuse i Sønder- og Korskærparken er lukket. Skal der lukkes andet ned?

- Som udgangspunkt nej. Det er et af de punkter, jeg skal drøfte med økonomiudvalget, når jeg indkalder dem til møde på mandag. Vi kommer til at læne os op ad de nationale udmeldinger (om næste genåbningsfase, der forhandles om i disse dage, red.).

Vi kommer ikke udenom, at vi bliver tvunget til midlertidigt at lukke steder ned, fordi der kommer smitte. Og det skal gøres så gelinde som muligt, og der kommer vurderinger løbende. Vi skal ikke lukke noget ned, bare for at lukke ned. Livet skal køre videre, og vi kommer til at leve med det her (corona, red.).

Men det gælder om at træffe de nødvendige forholdsregler. Vi kommer ikke fra rådhuset til at håndtere det enkelte klasseværelse, men vi har en stor tillid til vores ledere og vores erhvervsliv, når det kommer til at håndtere de arealer, de er ansvarlige for, slår borgmesteren fast.

Embed: Coronasituationen i Fredericia

5. Dialog med økonomiudvalget

Hvorfor indkalder du til møde i økonomiudvalget i næste uge?

- Det kommer jeg til at gøre mange gange den kommende tid. Det gør jeg dels for, at vi kan gennemgå det nyeste, der kommer fra Christiansborg i forhold til næste fase af genåbningen, og så for at få sendt noget af sted, så vi kan se på at få en endnu bedre testkapacitet lokalt, som Dansk Folkeparti har foreslået, og som jeg tror, vi alle er enige i.

Det er vigtigt med en løbende dialog om situationen, og jeg tror, at der i et højere omfang end før vil blive lagt beslutninger ud lokalt. Det betyder, at vi i en lang periode skal bruge mange kræfter på det her. Det er der slet ikke tvivl om.

6. Smitte-procedure

- Hvad er din holdning til, at gymnasiet sendte en hel klasse hjem på grund af smitte i en elevs familie?

- Det var en rigtig klog beslutning. Jeg går ind for et udvidet forsigtighedsprincip, og når der er et smittetilfælde, skal vi kigge på smittekæden. Når man har en elev i en klasse, hvor der er mulig smitte i hjemmet, så synes jeg, det er rigtig klogt, at hele flokken lige bliver testet.

Det kan gå vanvittig hurtigt, hvis der er smitte. Hellere to dage hjemme med en test og godt i gang igen, end at løbe risikoen og så have en halv klasse, der er smittet. Så går det pludselig hurtigt, og så kan Fredericia bonne voldsomt ud på et danmarkskort. Det er helt fast procedure ved smittetilfælde, som det er håndteret på gymnasiet.

7. Næste tids fokus

Når der ikke er lagt op til nedlukninger lige nu og her, hvad er så fokus den kommende tid?

- Kommunen og alle fredericianerne står overfor at sikre, at når der sker et smitteudbrud, så skal vi også testes. Der kan blive tale om midlertidige lukninger af noget. Det kan være dage, indtil man er sikker på, at der ikke er mere smitte.

Vi opfordrer alle til at blive testet, når de har været i nærheden af en, som er blevet smittet. Det er et personligt ansvar, som vi alle skal tage på os i den kommende tid, og vi opfordrer alle til at blive ved med at holde fast i den adfærd, vi havde i foråret med afstand og hygiejne.

Mentalt er der nok mange, der lige skal omstille sig. Som her i ferien har tænkt, at det var et voldsomt forår, nu skal vi holde ferie, og nu er der ikke så meget corona tilbage. Men vi skal forberede os på, at coronaen kommer til at leve med os en rum tid endnu. Den er lumsk, og vi skal være voldsomt disciplineret i forhold til vores adfærd, forsamlinger og så videre. Meget hurtigt og effektivt skal vi hjælpe hinanden hver gang, der er en, der er smittet. Men det skal ikke blive et corona-politi. Vi skal hjælpe hinanden.

Embed: Spørg om corona
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart

Fødselarens fine gæst tog regn og blæst med humør - kronprinsessen fik hilst på broen til lands og til vands

Kerteminde

Smitten stiger i Fyns corona-hotspot - nu kommer det mobile testcenter: Se de tre steder, hvor du kan blive testet

Annonce