Annonce
Sydfyn

Borgmester sender brev til Tesfaye: Er frustreret over hjemsendelsen af syriske flygtninge

Bo Hansen mener, at Enhedslistens brev til udlændinge- og integrationsministeren er for værdiladet, og borgmesteren har derfor sammen med den socialdemokratiske byrådsgruppe sendt sit eget brev til ministeren. Foto: Katrine Becher Damkjær
Den socialdemokratiske byrådsgruppe med borgmester Bo Hansen i spidsen lufter i et brev til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) deres frustration over hjemsendelse af syriske flygtninge. Brevet irriterer Jesper Kiel (EL), som på seneste byrådsmøde har foreslået, at byrådet skulle sende et fælles brev til ministeren.

Svendborg: Borgmester Bo Hansen (S) har på vegne af den socialdemokratiske byrådsgruppe sendt et brev til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

Brevet er skrevet på foranledning af sagen om en syrisk familie fra Thurø, som er blevet nægtet ophold i Danmark af Flygtningenævnet, og som derfor er gået under jorden.

I brevet skriver borgmesteren, at han og den socialdemokratiske byrådsgruppe ser med bekymring på de afgørelser, der falder i forbindelse med hjemsendelse af syriske flygtninge.

Annonce

- Vores parti hviler på værdier som solidaritet, humanisme og omsorg for de dårligst stillede. Disse værdier, mener vi høj grad, også skal være funderet i vores behandling af de flygtninge, der kommer til vores land, står der blandt andet i brevet.

Det skriver borgmesteren til Mattias Tesfaye

Kære Mattias Tesfaye

Vi ser med bekymring på de afgørelser, der falder i forbindelse med hjemsendelse af syriske flygtninge. Derfor denne henvendelse.

I øjeblikket har Danmark, som det eneste EU-land truffet beslutning om, at sikkerhedssituationen i Damaskus er så sikker, at flygtninge kan begynde at vende hjem.

Vi mener ikke, at Danmark bør gå forrest i forhold til at hjemsende flygtninge til områder, der af andre nationer karakteriseres som decideret farlige, og når Europa-Parlamentet for knap en måned siden (11.03.2021) i punkt 9 melder om “omfattende undertrykkelse med unævnelige midler” af den syriske civilbefolkning.

Vores parti hviler på værdier som solidaritet, humanisme og omsorg for de dårligst stillede. Disse værdier, mener vi høj grad, også skal være funderet i vores behandling af de flygtninge, der kommer til vores land.

Så længe der ikke er indgået en hjemsendelsesaftale mellem de involverede partere, ser vi os forpligtet på at leve op til det ansvar, vi har for vores borgere i Svendborg Kommune, herunder de syriske flygtninge. Derfor vil vi gerne opfordre til, at de opholder sig her i vante omgivelser fremfor at skulle sendes til et udrejsecenter.

Da det er partiets politik, at de mennesker, hvor man ikke kan imødekomme ønsket om varigt ophold, hjemsendes med begrundelse i, at de skal hjem og hjælpe til med at opbygge samfundet, vil vi som kommune gerne appellerer til, at det er muligt at fortsætte uddannelse, job og øvrige deltagelse i vores samfund indtil en eventuel hjemsendelse er forsvarlig.

På vegne af hele den socialdemokratiske byrådsgruppe

Bo Hansen

Borgmester

Svendborg Kommune Socialdemokraterne

Bo Hansen har ellers tidligere udtalt til Fyns Amts Avis, at han ikke kunne gøre noget i sagen om den udviste familie fra Thurø, fordi sagen var blevet afgjort i Flygtningenævnet.

- Jeg kan snakke med mange, men jeg kan i sidste ende ikke gøre noget. Udlændingepolitikken er stram, men der er et bredt flertal om den. Det kan være svært som borgmester at tage på sig at overbevise Folketinget om, at de tager fejl med deres udlændingepolitik, sagde han dengang til avisen.

Under sidste byrådsmøde foreslog Enhedslisten, at byrådsmedlemmerne skulle gå sammen om at sende et fælles brev til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye, men et flertal i byrådet valgte at pille punktet af dagsordenen med begrundelsen, at udvisningssager ligger udenfor byrådets kompetencer.

Nu vælger den socialdemokratiske gruppe så alligevel at sende sit eget brev.

- Der er forskel på os og Enhedslisten, og den ordlyd, som var i Enhedslistens brev, var jeg bare ikke helt enig i. Så vi har valgt at sende vores eget brev, forklarer borgmesteren.

Hvorfor går I solo? Hvorfor vil I ikke skrive under på et fælles brev fra byrådet?

- Det er fair nok, at vi går sammen om at skrive et brev, men der ligger alt for mange værdier i det brev, som Enhedslisten har foreslået at sende. Derfor skriver vi vores eget, forklarer Bo Hansen.

Punkterer ideen

Jesper Kiel (EL) er ikke overrasket over, at Socialdemokratiet har valgt at sende sit eget brev.

- Jeg glæder mig over, at den socialdemokratiske byrådsgruppe vil forsøge at lægge pres på regeringen, men jeg er samtidig lidt ærgerlig over, at de vælger at skrive deres eget brev, da vi ville have sendt et stærkere signal, hvis flere i byrådet havde stået bag brevet, siger han.

Enhedslisten forslag til et brev til Mattias Tesfaye

Svendborg Kommune ser med bekymring på at børnefamilier med baggrund i Syrien mister deres opholdstilladelse, med henblik på at de så skal rejse tilbage til et land, hvor der er tvivl om sikkerheden og som fortsat er styret af et brutalt diktatur.

Vi mener det er bedst for børnene og familierne at blive i deres vante omgivelser på Sydfyn frem for at tage tilbage til et land, hvor der ikke er garanti for sikkerhed og menneskerettigheder. Udsigten til et langvarigt ophold på et udrejsecenter for familierne er også bekymrende, det vil skade børnenes opvækst og forhindre familierne i at leve et normalt liv, hvor de kan bidrage til det samfund, de lever i.

Vi opfordrer til, at der findes løsninger, som kan sikre at børn og familier kan fortsætte deres liv i de lokalområder, hvor de er nu. Svendborg Kommune påtager sig gerne fortsat opgaven med at integrere flygtninge og skabe de bedst mulig rammer frem til at der sikre og trygge rammer.

Han forstår ikke borgmesterens argument om, at ordlyden i Enhedslistens udkast skulle være for værdiladet.

- Jeg har forsøgt at gøre det så kortfattet som muligt, og byrådsmedlemmerne har haft en uge til at komme med indvendinger. De kunne bare have sagt det, hvis noget skulle rettes, siger han.

Han holder dog fast i planen om at sende sit eget brev på fredag, men han mener, at Socialdemokratiets sololøb har taget luften ud af ideen.

Annonce

- Vi bør respektere Flygtningenævnet

Rasmus Stoklund, socialdemokratiets udlændinge- og integrationsordfører, har læst Bo Hansens brev. Han ønsker ikke at stille op til interview, men han skriver i en mail til avisen, at han har fuld forståelse for den sympati, som udvisningssager vækker.

- Men vi lever i en retsstat. Og lovgivningen er ikke bare fornuftig. Den er også meget klar: man får midlertidig opholdstilladelse, hvis man har brug for beskyttelse. Derfor får nogle syrere ja, når de søger, andre får nej. Sådan er det også i andre europæiske lande, skriver han og fortsætter:

- Både Sverige, Storbritannien og EU’s asylagentur er enige med de danske myndigheder i at sikkerhedssituationen er blevet bedre i Damaskus-området. Så det er ikke korrekt, at Danmark er alene om denne vurdering. Jeg synes, vi skulle respektere de afgørelser der kommer fra Flygtningenævnet. De er politisk uafhængige og har en dommer for bordenden. Det bør vi politikere ikke sætte spørgsmålstegn ved.

Annonce
Annonce
Fyn For abonnenter

Testet negativ i kviktest, men positiv i pcr-test: Sosu'eren Louise endte med at smitte patient på sit arbejde

Dødsfald

Johannes Møllehave er død

Odense

Ikke til salg: Olav de Linde-direktør afviser grundejerforenings købstilbud af omstridt areal ved Åløkkeskoven

Annonce