Annonce
Odense

Forud for møde om fjernvarmesalg: Borgmester er klar til at udskyde dele af letbanens etape to

Borgmester Peter Rahbæk Juel (S): - Jeg vil gerne bringe et kompromisforslag på banen for på forhånd at sende et signal om, at jeg har lyttet til den diskussion, der har været omkring letbanes etape to. Og vise, at jeg også har prøvet at strække mig. Foto: Erik Thomsen
Alle skal gå på kompromis, hvis det skal lykkes byrådets partier at finde 1,8 mia. kroner til at sikre fremtidens velfærd i Odense. Budgetforhandlingerne begynder tirsdag morgen, og nu spiller borgmesteren ud: - Jeg er klar til at udskyde en del af letbanens etape to, siger han.

Odense: Letbanens etape to skal splittes op.

Den del, der går gennem Vollsmose til Seden, skal der ikke røres ved, for den er nødvendig for at sikre eksterne investorer vil putte penge i forandringen af Vollsmose. Men den anden del - fra Sukkerkogeriet til Odense Zoo - sættes på pause. Det vil give politikerne i nærheden af 150 millioner kroner, som kan bruges til at finansiere moderniseringen af kommunens skoler, daginstitutioner og plejecentre.

Sådan lyder et kompromisforslag fra borgmester Peter Rahbæk Juel (S) inden tirsdagens forhandlinger om at finde i alt 1,8 milliarder kroner til det, borgmesteren har døbt "velfærdens fundament".

Annonce

- Jeg vil gerne bringe et kompromisforslag på banen for på forhånd at sende et signal om, at jeg har lyttet til den diskussion, der har været omkring letbanes etape to. Og vise, at jeg også har prøvet at strække mig, siger han.

For eller imod et salg?

For at finde de mange penge har det også været diskuteret at sælge Fjernvarme Fyn - det vil bidrage med 524 millioner kroner. Men Rahbæk Juel ønsker stadig ikke at offentliggøre, hvordan han forholder sig til det forslag:

- Jeg fremlægger en samlet plan tirsdag for byrådets partier, og jeg er spændt, hvordan den modtages. Jeg har haft adskillige samtaler med partierne siden sidste uge - nogle af dem har budt ind med mange forslag, som kan bruges, andre har budt ind med knapt så meget. Men det kræver, at alle giver sig, hvis vi skal lykkes med at finde de 1,8 mia. kroner, som et enigt byråd sagde, at man ville den 23. juni, forklarer Peter Rahbæk Juel.


Det her handler også om evnen til at lede en by på den lange bane - at man er voksen nok til at gøre det, der skal til, for at gennemføre nogle planer, der varer længere end hen til næste valg. Og at skabe en forandring i Vollsmose er ikke noget, der sker inden næste valg - det sker inden for det næste årti.

Borgmester Peter Rahbæk Juel (S)


Annonce

Investorerne kræver letbane

Forslaget om at udskyde en del af etape to prøver at balancere hensynet til det aktuelle behov for at finde 1,8 mia. kroner med hensynet til fremtidens investeringer i Vollsmose, som er under stor forvandling, forklarer borgmesteren:

- Ingen kan være i tvivl om, at det at skabe god infrastruktur i området er afgørende vigtigt for at gøre det attraktivt for investorerne. Derfor skal vi bruge alle kræfterne på den nordlige del af letbanens anden etape.

- Vi ved, at der er stor villighed til at investere der, hvor vi anlægger letbane og letbanestationer - fx er der samlet set investeret over 20 milliarder langs banens etape et. Den effekt har vi brug for ude i Vollsmose, hvor vi skal rive over 1000 boliger ned og bygge et helt nyt område op, som på ingen måder ligner det gamle. Og den plan har de tre borgerlige partier også skrevet under på, siger borgmesteren.

Han vil ikke droppe strækningen fra Sukkerkogeriet til Odense Zoo, betoner han:

- Når alt omkring etapen til Seden er på plads, kan vi vende os mod den sydlige del, forklarer han.

Annonce

Til at stole på

Borgmesteren mener, at byens troværdighed også er på spil, når det handler om letbanen. Det er endnu en grund til, at man ikke bare kan droppe etape to:

- Det her handler også om evnen til at lede en by på den lange bane - at man er voksen nok til at gøre det, der skal til for at gennemføre nogle planer, der varer længere end hen til næste valg. Og at skabe en forandring i Vollsmose er ikke noget, der sker inden næste valg - det sker inden for det næste årti, forklarer Peter Rahbæk Juel.

- At vi har velfærdsbygninger nok og i en ordentlig stand sker også henover et årti. Derfor vil jeg gerne række hånden ud og sige: Her er jeg klar til at give mig, så vi kan komme op på de 1,8 milliarder, vi mangler. Jeg tror, det er den ånd, vi kan blive nødt til at finde, hvis det her skal lykkes.

Annonce
Middelfart For abonnenter

Bedemænd undrer sig over kirke og provsti: Lukker kapel og køber kontor for millioner

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Mød Danmarks største letbane-nørd: Henrik rejser 10 gange om året - bare for at kigge på letbaner

Kerteminde For abonnenter

Eksklusivt badehotel forsinket igen: - Men hellere tage tiden, så det bliver creme de la creme

Bagsiden

Sådan løser letbanen billetproblem: Cykl dig til strøm og kør gratis

Nyborg For abonnenter

Chefer rykker sammen på Nyborgs rådhus: - Det er ikke nogen ønskesituation

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Odense For abonnenter

Rekordresultat i gourmetrestaurant: - Vi har været dygtige, vi har haft rigtig mange gæster

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Intet er sket med faldefærdig bygning, selvom deadline blev overskredet for en måned siden: - Skal vi komme til skade eller miste livet, før nogen gør noget?

Har solgt rekordmange T-shirts – omsætningen nærmer sig en halv milliard: - Det gør en forskel, når verden begynder at gynge, at vi har medarbejdere, der er rolige og erfarne

Assens

Mug på væggene, fugtplamager og skimmelvækst: Staten sælger nedslidte ejendomme, efter 100.000 træer er plantet i området

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Odense

Politiet er klar forud for letbanens store åbningsdag: - Hvis vi kan få en dag uden nogen uheld er det en succes

Sport For abonnenter

Odense Håndbold kan score DM-guldet på festdag - men holdet og Mie Højlund må forvente modtræk

Odense For abonnenter

21-årig sprang om på bagsædet under kørsel: Kørte ind i politibil

Annonce