Annonce
Nordfyn

Borgmester om unges transportvaner: - Det handler om bekvemmelighed og fleksibilitet

Hver dag er der godt fyldt op på parkeringspladsen ved Nordfyns Gymnasium. Foto: Linus Holmskov Jørgensen
Morten Andersen, borgmester i Nordfyns Kommune og bestyrelsesformand for Fynbus, vurderer, at det bliver vanskeligt at få flere gymnasieelever til at tage bussen.

Hvorfor tror du, at der er så mange elever og lærere, som kører i bil til Nordfyns Gymnasium i stedet for at tage bussen? Selv dem der har udmærkede busforbindelser?

- Jeg tror, at det handler om bekvemmelighed og mest mulig fleksibilitet. Altså at man kan køre, når man vil og ikke være afhængig af afgangstider. Dernæst er de små biler med lav vægtafgift, lavt brændstofforbrug med videre en voldsom konkurrent til den offentlige transport generelt.

Arne (elev red.) fortæller, at han kunne overveje at tage bussen, hvis de var mere fleksible. Er det en mulighed at få flere busser ud i nogle af yderområderne? Hvad med uden for skoletiden, så man i højere grad kan undvære bilen?

- Nej, man skal ikke regne med, at der kommer flere busser og dermed flere afgange ind i køreplanerne. Alternativ transportform udenfor bustiderne er derfor teletaxaen, der kan benyttes i vidt omfang.

Er der andre løsninger, som du tror vil få flere til at tage busserne? Både ting som kan løses indenfor Fynbus, men også af Nordfyns Kommune.

- Det er en udvikling der er svær at vende. Flere afgange ville betyde flere passagerer, grundet større fleksibilitet i ens hverdag. Det er omvendt en ekstremt dyr løsning for at få forholdsvis få passagerer ekstra med i bussen. Rejseplanen.dk er et rigtig godt værktøj når alle transportformer kommer med. På den måde ville man kunne skrue sin samlede rejse sammen fra starten af.

Kan der gøres noget for at selve den offentlige transport bliver grønnere, som for eksempel hybridbusserne i Odense?

- Næste gang der er udbud af de kommunale busruter på Fyn, så bliver det med stor sandsynlighed med et ønske om elbusser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Michelin misser Fyn endnu engang

Læserbrev

Debat: Lad os gøre Ærø til affaldsfrit samfund i 2030

Læserbrev: Ærø dækker et geografisk overskueligt område. Det giver muligheder, som vi bør udnytte. Administrativt er vi en kommune i samme ret som landets øvrige 97 kommuner, men også på det punkt er Ærø med 6.000 indbyggere mere overskueligt end for eksempel nabokommunerne Sønderborg og Svendborg, med omkring 50.000 indbyggere. Ærø har en unik mulighed for at blive modelsamfund for andre kommuner, vi kan lave forsøg og eksperimenter i kommunalt regi, som kan gøre os til frontløbere og inspirere andre. Jeg synes vi skal give Ærø videre til vores børn mindst lige så frodigt og rent, som vi overtog øen fra vores forfædre. Affald - de første ca. 15 år, jeg boede på Ærø, blev affaldsbjerget i Husmarken fordoblet. Nu sender vi vores affald til forbrænding i Svendborg - ude af øje, ude af sind. Da mine oldeforældre var børn, var der ikke noget der hed affald. Jo, selvfølgelig var der det, men det var ikke affald der blev dynget op på lossepladser eller brændt af, det indgik i naturens kredsløb som gødning eller blev genanvendt. De havde heller ikke de mængder af emballage, som fylder min skraldespand, før det bliver kørt og sejlet til Svendborg. Hvis vi vil, kunne Ærø blive det første (næsten) affaldsfrie samfund i Danmark. Vi kunne informere hinanden massivt om hvilke emballagetyper og produkter der kan genanvendes og samle dem behørigt ind - disse vil være en ressource, der kunne sorteres og raffineres på Ærø. Det er teknisk muligt at indføre afregning af dagrenovation efter vægt, så blev det billigere for dem der tænker i genanvendelse når de køber varer og sorterer effektivt, eller bare har lidt affald, og det ville blive dyrere for dem, der fylder meget i beholderen til forbrænding. Organisk affald kunne hjemmekomposteres, eller vi kunne producere biogas. Mulighederne er mange, og vi kan, hvis vi vil. Jeg synes, vi skal sætte en ambition om, at Ærø er et affaldsfrit samfund i 2030.

Fyn

Lastbil tabte tre ton tung anhænger på motorvej: - Vi kunne have stået med en kæmpe katastrofe

Fyn For abonnenter

På motorvejen: Ud af øjenkrogen så Sofie en lastbilanhænger komme glidende imod sig

Annonce