Annonce
Fyn

Borgmester om flyttegaver til kriminelle: - Vi gør det i nødværge

Peter Rahbæk Juel (S) regner med, at de fleste borgere vil have forståelse for den kommunale flyttehjælp til kriminelle beboere, når de ved, hvad baggrunden for beslutningen er. Arkivfoto: Vibeke Volder
Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S) følte sig tvunget til at finde flyttepenge til kriminelle beboere i Risingområdet. Alternativet var en omfattende nedrivning af almene boliger.

Du har med opbakning fra de andre partier taget beslutningen om at belønne kriminelle, der flytter fra Risingområdet i et forsøg på at undgå, at området bliver defineret som en hård ghetto. Hvordan har du det med den beslutning?

- Det er på alle måder en usædvanlig beslutning i en endnu mere usædvanlig situation. Derfor har det selvfølgelig også været vigtigt at sikre, at det er noget, vi gør i enighed. Vi har fulgt situationen omkring Solbakken og de andre områder tæt og har kunnet konstatere, at det var nogle ganske få personer, som kunne afgøre, om boligområdet stod over for en nedrivning. Og vi synes faktisk ikke, at det vil give mening i et område som Solbakken. Så situationen kaldte på nogle usædvanlige tiltag.

Er der ikke noget helt principielt i, at man ikke - og særligt ikke som offentlig myndighed - skal belønne kriminelle?

- Jeg ser sådan på det, at vi i virkeligheden belønner et lokalområde, som ikke fortjener en nedrivning. Men det bliver selvfølgelig aldrig nogensinde en fast del af den kommunale værktøjskasse.

Du har som borgmester slået hårdt ned på kriminalitet og på banderne. Hvordan tror du, at borgerne i Odense vil se på, at kommunen nu er med til at belønne kriminelle?

- Jeg tror faktisk, at langt de fleste borgere i Risingområdet er enige med mig i, at vi skal gøre alt, hvad der står i vores magt for at undgå at skulle rive så mange boliger ned.

Det er potentielt folk, der er dømt for vold eller trusler, som kommunen nu giver 15.000 kroner til. Hvordan vil du forklare det her til ofrene for de forbrydelser?

- Jeg kan sagtens forstå, at det kan være en hård omgang, hvis man har været offer for en forbrydelse, men omvendt tror jeg også, at de fleste vil kunne forstå det.

Føler du dig sikker på, at det er lovligt at bruge skattekroner på at belønne kriminelle?

- Ja, det har vi jo spurgt vores jurister om.

Men skal borgere ikke helt grundlæggende behandles lige?

- Jo, men vi er blevet rådgivet om, at juraen er i orden.

Dit eget parti er med i aftalen om ghettopakken. Mener du, at der er noget helt grundlæggende galt med ghettopakken, når det nu i praksis betyder, at en gruppe kriminelle kan få 15.000 kroner fra Odense Kommune?

- Jeg er sikker på, at man gør klogt i at evaluere kriterierne og ikke mindst kigge på, hvilke værktøjer som boligforeningerne og kommunerne har til at kunne skabe en forandring. Som det er nu, kan det være et spørgsmål om 15 til 20 personer, der er rubriceret på den forkerte side i forhold til ghettokriterierne, som gør, at en stor del af et boligområde skal rives ned. Der forsvinder proportionalitet lidt, synes jeg.

Er det et engangstilbud til de kriminelle, eller vil du igen være klar med penge til kriminelle, hvis man skal have flyttet nogle for at undgå at et andet område bliver registreret som hård ghetto?

- Det er helt afgjort noget, som skal lukkes ned, så snart vi kan. Jeg kan selvfølgelig helt grundlæggende ikke lide princippet i det. Det er noget, vi gør i nødværge.

Annonce
Assens For abonnenter

Forladt bindingsværkshus jævnet med jorden: Først købte lokale gammel rønne - nu skal de beslutte, hvad grunden skal bruges til

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Hvem var skyld i letbaneuheld? Både bilist og letbanefører mener, at de havde grønt lys

Kerteminde For abonnenter

Lego-familien stopper solcelleplaner ved fynsk Gods: Skaber kæmpe naturprojekt i stedet

OB

Christian Eriksen genoptræner på OB's anlæg

Odense

Smitten øges, mistrivslen stiger: Studerende på SDU møder syge op til undervisningen

Kommission vil have Forsvaret til at se på slettede sms'er

Middelfart For abonnenter

Stopper efter 15 måneders ansættelse: Middelfart skal have sin tredje turistchef på tre år

Navne

Begravelser og bisættelser lørdag den 4. december

Nyborg

25-årig overtager en af Fyns største bilforhandlere: Med biler for flere millioner og et varelager på 100-150 biler

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Nyborg

Nedrevet køreledning skabte lange køer på stationen: - Det værste er, når man ikke kan få klar besked

Assens For abonnenter

Pia får helt nye opgaver i Byrådet: - Jeg har gjort mig en masse tanker om noget jeg ikke skal lave

GOG

GOG-stjerner er tv-stjerner - alle vil se ligaens to topklubber

Annonce