Annonce
Fyn

Borgmester om flyttegaver til kriminelle: - Vi gør det i nødværge

Peter Rahbæk Juel (S) regner med, at de fleste borgere vil have forståelse for den kommunale flyttehjælp til kriminelle beboere, når de ved, hvad baggrunden for beslutningen er. Arkivfoto: Vibeke Volder
Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S) følte sig tvunget til at finde flyttepenge til kriminelle beboere i Risingområdet. Alternativet var en omfattende nedrivning af almene boliger.

Du har med opbakning fra de andre partier taget beslutningen om at belønne kriminelle, der flytter fra Risingområdet i et forsøg på at undgå, at området bliver defineret som en hård ghetto. Hvordan har du det med den beslutning?

- Det er på alle måder en usædvanlig beslutning i en endnu mere usædvanlig situation. Derfor har det selvfølgelig også været vigtigt at sikre, at det er noget, vi gør i enighed. Vi har fulgt situationen omkring Solbakken og de andre områder tæt og har kunnet konstatere, at det var nogle ganske få personer, som kunne afgøre, om boligområdet stod over for en nedrivning. Og vi synes faktisk ikke, at det vil give mening i et område som Solbakken. Så situationen kaldte på nogle usædvanlige tiltag.

Er der ikke noget helt principielt i, at man ikke - og særligt ikke som offentlig myndighed - skal belønne kriminelle?

- Jeg ser sådan på det, at vi i virkeligheden belønner et lokalområde, som ikke fortjener en nedrivning. Men det bliver selvfølgelig aldrig nogensinde en fast del af den kommunale værktøjskasse.

Du har som borgmester slået hårdt ned på kriminalitet og på banderne. Hvordan tror du, at borgerne i Odense vil se på, at kommunen nu er med til at belønne kriminelle?

- Jeg tror faktisk, at langt de fleste borgere i Risingområdet er enige med mig i, at vi skal gøre alt, hvad der står i vores magt for at undgå at skulle rive så mange boliger ned.

Det er potentielt folk, der er dømt for vold eller trusler, som kommunen nu giver 15.000 kroner til. Hvordan vil du forklare det her til ofrene for de forbrydelser?

- Jeg kan sagtens forstå, at det kan være en hård omgang, hvis man har været offer for en forbrydelse, men omvendt tror jeg også, at de fleste vil kunne forstå det.

Føler du dig sikker på, at det er lovligt at bruge skattekroner på at belønne kriminelle?

- Ja, det har vi jo spurgt vores jurister om.

Men skal borgere ikke helt grundlæggende behandles lige?

- Jo, men vi er blevet rådgivet om, at juraen er i orden.

Dit eget parti er med i aftalen om ghettopakken. Mener du, at der er noget helt grundlæggende galt med ghettopakken, når det nu i praksis betyder, at en gruppe kriminelle kan få 15.000 kroner fra Odense Kommune?

- Jeg er sikker på, at man gør klogt i at evaluere kriterierne og ikke mindst kigge på, hvilke værktøjer som boligforeningerne og kommunerne har til at kunne skabe en forandring. Som det er nu, kan det være et spørgsmål om 15 til 20 personer, der er rubriceret på den forkerte side i forhold til ghettokriterierne, som gør, at en stor del af et boligområde skal rives ned. Der forsvinder proportionalitet lidt, synes jeg.

Er det et engangstilbud til de kriminelle, eller vil du igen være klar med penge til kriminelle, hvis man skal have flyttet nogle for at undgå at et andet område bliver registreret som hård ghetto?

- Det er helt afgjort noget, som skal lukkes ned, så snart vi kan. Jeg kan selvfølgelig helt grundlæggende ikke lide princippet i det. Det er noget, vi gør i nødværge.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Kerteminde

Apoteksejer dropper udbringning: - Vi får 5,49 kroner for at levere en æske medicin

Odense

2000 indviede julefestival i Odense

Annonce