Annonce
Fyn

Borgmester om flyttegaver til kriminelle: - Vi gør det i nødværge

Peter Rahbæk Juel (S) regner med, at de fleste borgere vil have forståelse for den kommunale flyttehjælp til kriminelle beboere, når de ved, hvad baggrunden for beslutningen er. Arkivfoto: Vibeke Volder
Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S) følte sig tvunget til at finde flyttepenge til kriminelle beboere i Risingområdet. Alternativet var en omfattende nedrivning af almene boliger.

Du har med opbakning fra de andre partier taget beslutningen om at belønne kriminelle, der flytter fra Risingområdet i et forsøg på at undgå, at området bliver defineret som en hård ghetto. Hvordan har du det med den beslutning?

- Det er på alle måder en usædvanlig beslutning i en endnu mere usædvanlig situation. Derfor har det selvfølgelig også været vigtigt at sikre, at det er noget, vi gør i enighed. Vi har fulgt situationen omkring Solbakken og de andre områder tæt og har kunnet konstatere, at det var nogle ganske få personer, som kunne afgøre, om boligområdet stod over for en nedrivning. Og vi synes faktisk ikke, at det vil give mening i et område som Solbakken. Så situationen kaldte på nogle usædvanlige tiltag.

Er der ikke noget helt principielt i, at man ikke - og særligt ikke som offentlig myndighed - skal belønne kriminelle?

- Jeg ser sådan på det, at vi i virkeligheden belønner et lokalområde, som ikke fortjener en nedrivning. Men det bliver selvfølgelig aldrig nogensinde en fast del af den kommunale værktøjskasse.

Du har som borgmester slået hårdt ned på kriminalitet og på banderne. Hvordan tror du, at borgerne i Odense vil se på, at kommunen nu er med til at belønne kriminelle?

- Jeg tror faktisk, at langt de fleste borgere i Risingområdet er enige med mig i, at vi skal gøre alt, hvad der står i vores magt for at undgå at skulle rive så mange boliger ned.

Det er potentielt folk, der er dømt for vold eller trusler, som kommunen nu giver 15.000 kroner til. Hvordan vil du forklare det her til ofrene for de forbrydelser?

- Jeg kan sagtens forstå, at det kan være en hård omgang, hvis man har været offer for en forbrydelse, men omvendt tror jeg også, at de fleste vil kunne forstå det.

Føler du dig sikker på, at det er lovligt at bruge skattekroner på at belønne kriminelle?

- Ja, det har vi jo spurgt vores jurister om.

Men skal borgere ikke helt grundlæggende behandles lige?

- Jo, men vi er blevet rådgivet om, at juraen er i orden.

Dit eget parti er med i aftalen om ghettopakken. Mener du, at der er noget helt grundlæggende galt med ghettopakken, når det nu i praksis betyder, at en gruppe kriminelle kan få 15.000 kroner fra Odense Kommune?

- Jeg er sikker på, at man gør klogt i at evaluere kriterierne og ikke mindst kigge på, hvilke værktøjer som boligforeningerne og kommunerne har til at kunne skabe en forandring. Som det er nu, kan det være et spørgsmål om 15 til 20 personer, der er rubriceret på den forkerte side i forhold til ghettokriterierne, som gør, at en stor del af et boligområde skal rives ned. Der forsvinder proportionalitet lidt, synes jeg.

Er det et engangstilbud til de kriminelle, eller vil du igen være klar med penge til kriminelle, hvis man skal have flyttet nogle for at undgå at et andet område bliver registreret som hård ghetto?

- Det er helt afgjort noget, som skal lukkes ned, så snart vi kan. Jeg kan selvfølgelig helt grundlæggende ikke lide princippet i det. Det er noget, vi gør i nødværge.

Annonce
Nyborg For abonnenter

Brandfolk fik ikke besked i tide om uheld på broen: - 10 minutter kan være forskel på liv eller død, når man er fastklemt

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Nordfyn For abonnenter

Rita og Søren Jensen sad i bussen, der væltede: - Vi har det udmærket

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Prestigefyldt cykelfabrik lukkede produktionen og gik fra 100 til 14 ansatte: Nu er flere års underskud vendt til markant millionoverskud

Odense

Rygetrængende ung mand gjorde sig til røver for cigaretter: - Ham skal vi nok få snakket med

Navne For abonnenter

Tåbelig skuespiller-idé: Kristoffer Helmuth har i en stresset periode op til premiere skrevet dagbog, som Shakespeare ville have gjort

Esbjerg Havn som Nato-knudepunkt er et klart signal til Rusland: - Det handler om at vise russerne, at det aldrig kan betale sig at gå i krig

Nordfyn

Turistbus kørte i grøften og væltede: 36 ældre passagerer sad indespærret

Livsstil For abonnenter

- Vi bruger sindssygt meget jomfruhummer: På Hotel Hesselet er jomfruhummer det første på kortet

Flemming startede Fugebillen for 25 år siden - nu flyver han verden rundt

Assens

Oksekødet er skiftet ud efter prisstigninger: Sådan handler vi nu

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Sport

Sådan kan du følge det klassiske cykelløb Fyen Rundt på nærmeste hold

Kerteminde For abonnenter

Colins firma er gået konkurs: Bagved gemmer sig et forlist aktie-eventyr og en omstridt erhvervsmand med over 620 konkurser bag sig

Kerteminde

Kenneth rapportede om et druknende marsvin og fik afslag: - Vi er ikke en redningstjeneste

Annonce