Annonce
Fyn

Borgmester om anslået 65 mio. kr. mere i budgettet: - Det er bestemt ikke til bevidstløs uddeling

Byrådsmøde i Assens juni 2020, hvor der blandt andet blev snakket om ekstra kroner i budgettet. Foto: Daniel Kofoed.
Der var ikke udelt begejstring over udsigten til, at Assens Kommune står med et større millionoverskud efter en række hårde spareår.

Onsdag blev det sidste byrådsmøde inden sommerferien afviklet.

Det var usædvanligt som med så meget andet for tiden. Afspærringsbånd sørgede for den korrekte afstand på én meter mellem hvert byrådsmedlem, og fællessangen var droppet, da det i givet fald øger afstandskravet til to meter.

Desuden deltog DF's Betina Signe Stick i mødet via en online-forbindelse.

Annonce

Udover den lidt anderledes indretning så skulle politikerne forholde sig til den såkaldte 1. totalopfølgning på drift og anlæg samt kommunens årsregnskab for 2019.

Samlet set viser de foreløbige skøn, at kommunen i bedste fald står med 65 millioner kroner ekstra i budgettet, når de mange millioner kroner fra udligningsreformen er regnet med, og når man har gransket de sidste tabeller fra økonomiaftalen med staten.

Borgmester Søren Steen Andersen (V) glædede sig over de positive takter og løftede lidt mere af sløret for, hvor han gerne ser nogle af pengene brugt.

- Der er - som det ser ud nu - cirka 65 millioner kroner mere, end vi har her i 2020. Men de er bestemt ikke til “bevidstløs uddeling”...  Det er supergodt, men pengene skal dække af for, at vi stadig har et budget i balance, og resten skal bruges med forebyggelse og strategiske tiltag i kikkerten. Således at vi ikke står i samme situation som forrige og sidste år, sagde borgmesteren blandt andet.

En syvendedel promille

Årsregnskabet for 2019 viser ifølge Søren Steen Andersen et overskud på 124 millioner, som er 0,4 millioner kroner fra budgettet.

Det fik SF's Mogens Mulle Johansen til lommeregneren.

- SF er vældig godt tilfreds med så lille en afvigelse i forhold til det budgetterede. Det er en syvendedel promille, sagde Mogens Mulle Johansen, der bemærkede, at ét enkelt område er særlig hårdt ramt af budgetoverskridelser, nemlig sundheds- og socialområdet.

Flemming Risskov Jørgensen (SF) var flere gange op ad stolen i budgetsnakken. Foto: Daniel Kofoed.

- Det bliver spændende at se, om vi får det rettet op. Vi er rigtig glade for, at det budget, vi lavede i 2018, viser sig at ramme, sagde SF'eren.

Radikales Poul Poulsen erkendte, at kommunen tidligere har været "ekstremt udfordret".

- Jeg er både glad og stolt over at have deltaget i processen. Det har været en ualmindelig hård proces, men ud fra overordnede betragtninger er jeg godt tilfreds, sagde han.

Poul Poulsen advarede dog mod at trække tidligere besparelser tilbage med nogle af de penge, man forventer ekstra på kontoen i 2021.


Der er - som det ser ud nu - cirka 65 millioner kroner mere, end vi har her i 2020. Men de er bestemt ikke til “bevidstløs uddeling”.

Borgmester Søren Steen Andersen (V)


- Hvis det er tankegangen rundt omkring, så er vi for alvor udfordret. Vi skal ikke købe en eneste af de blokke, vi har sparet, tilbage, med mindre vi gør det på en ny måde. Der skal være en udvikling, ellers giver det ingen mening, pointerede han.

Annonce

DF: Supertrist

Det var 1. viceborgmester Søren Thomsens (K) første fysiske byrådsmøde. Han var også kun fuld af rosende ord til det foreløbige resultat.

DF's Jens Henrik Thulesen Dahl havde derimod en anden smag i munden, da man ifølge ham har skabt overskuddet ved de seneste år at skære på blandt andre "de svageste".

- Nu står vi med et nyt regnskab, hvor det ikke kan hænge sammen dér, hvor man har skåret. Det er ikke noget, der ligner et budget i balance, når man ikke har styr på de enkelte områder. Det er supertrist, konstaterede han.

Jens Henrik Thulesen Dahl henviste til social- og sundhedsområdet, der ifølge opfølgningen har et forventet merforbrug på 14,4 millioner kroner.

Annonce

- Provokerende

Flemming Risskov Jørgensen (SF) undrede sig, da han ikke kunne erindre, at DF havde fremsat ændringsforslag til budgettet for 2019. Han var også ude med riven efter Enhedslisten, hvor Kaj Alstrup (EL) begyndte at snakke om skattestigninger, som ifølge Risskov Jørgensen heller ikke blev fremsat som et ændringsslag, da man lagde budgettet i 2018.

- Det er ikke latterligt at fremsætte et gennemarbejdet forslag. Det gjorde Enhedslisten ikke og stemte imod (2019-budgettet, red.) sammen med de to andre uansvarlige partier. Nu skal jeg nok stoppe, sagde Flemming Risskov Jørgensen.

Poul Poulsen (R) mente, at man ikke skulle bruge ekstra penge på at rulle tidligere besparelser tilbage, men på at udvikle nye måder at gøre tingene på. Foto: Daniel Kofoed.

Det fik Socialdemokratiets Charlotte Vincent Petersen op ad stolen, da hun mente, at partiet dengang stod klar med et ændringsforslag.

- Du er meget provokerende, når du bliver ved med at køre i samme rille, konstaterede hun, hvorefter samtlige byrådsmedlemmer nikkede ja til den aktuelle økonomistatus.

Økonomien

Tidligere på året blev forvaltningen bedt om at udarbejde et spare- og effektiviseringskatalog på 15 millioner kroner, da primært social- og sundhedsområdet var udfordret.

Området er fortsat udfordret, men andre dele af kommunen viser så gode takter, at man forventer et samlet overskud på 15 millioner kroner.

Når man lægger de ekstra millioner fra udligningsreformen samt økonomiaftalen med staten oveni, viser et forsigtigt skøn, at man står med et plus på 65 millioner kroner.

Overskuddet på 15 millioner kroner er blandt andet hentet i regnskabet for 2019, færre børn end forventet, der skal passes, ubesatte stillinger, ubrugte puljer og positive corona-effekter i form af rejse- og administrationsudgifter, der er sparet under nedlukningen.

Assens Kommune har til sammenligning de seneste år gennemført besparelser på både 67,9 (i 2019-budgettet) og 34,5 millioner kroner (i 2020-budgettet).

Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Fynske blomsterbutikker trækker sig fra Interflora - Svært at være tilfreds, når de tager så høj provision

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Karina og Brian finder tyrolertøjet frem: Bierfest vælter Vissenbjerg

Odense For abonnenter

Tre små børn og en restaurant går ikke: Nu er stedet sat til salg

Sport

I Odense Idrætshal hylder folket sine helte - og Axelsens evne til at mestre selv det største pres

Sport For abonnenter

Søndag kan Axelsen vinde Denmark Open - Hongkongs super-smasher fik boldene tilbage i hovedet

Odense

Yppig nøgenhed: Læserbrev bragte kendt, men glemt statue frem i lyset

Nordfyn For abonnenter

Efter slotsfruens bortgang: Datteren fortsætter med at drive Harridslevgaard

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Sport For abonnenter

Søndagsnavne - med eks-GOG'er Emil Jakobsen, Michael Outzen, der sætter ord på tragisk hændelse, og B1909-general i comeback

Kerteminde

Redningsaktion fik Folmers køer tilbage på land: - Det var lige før, at de var begyndt at svømme

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

GOG

GOG er et rigtigt tophold: Vinder også når holdet er mest presset

Odense For abonnenter

Analyse: Derfor åbner letbanen ikke til nytår

Faaborg-Midtfyn

Hvad synes du, valget bør handle om? Journalister tager computeren under armen - Her kan du møde os

Annonce