Annonce
Kerteminde

Borgmester og udvalgsformand: Fire ting vi lærte af de forhadte brosten

De grove brosten i Renæssancehavnen har givet anledningmtil fem års larm og ballade, men sådan en proces kan man også lære noget af. Arkivfoto

Kerteminde: Processen med at få besluttet, om der overhovedet skulle laves noget om i brostensbelægningen - og i givet fald - hvad der skulle laves, har taget fem år. Og i løbet af den proces har der været nogle gode erfaringer at gøre sig og nogle ting at lære af. Vi har bedt borgmester Kasper Olesen (S) og ikke mindst formand for teknisk udvalg Jesper Hempler (SF), der virkelig har siddet med fingrene nede i den varme suppe om at fortælle, hvad de har lært af forløbet.

Annonce

1. Stå på mål for andres beslutninger

Jesper Hempler sad ikke i byrådet, da renæssancehavnen blev besluttet, men det er ham, der har siddet og forsøgt at finde en løsning på støjproblemerne, siden han trådte ind i politik i i 2014.

- Jeg har i hvert fald lært, at selvom man ikke har været med til at træffe beslutningen, så kommer man til at stå på mål for den. Og man er nødt til loyalt at stå bag beslutningen, indtil det er muligt at træffe en ny. Det blev jeg kastet ind i som helt grøn politiker, fortæller han.

2. Grundighed er vigtigt

Jesper Hempler konstaterer også, at grundig er en vigtig ting:

- Når man er ude i store infrastruktur-projekter som det her, så er det selvfølgelig vigtigt at beslutte, hvordan det skal se ud, og hvad den store ide i det er. Men det er også meget vigtigt at tænke på alle de afledte effekter, der bliver, som for eksempel, om der bliver støjgener, og hvordan de i givet fald vil påvirke byen.

3. Den positive dialog

Kasper Olesen nævner som den vigtigste lære af støjsagen, at den positive dialog lønner sig:

- I store sager som den her såvel som i mindre sager betaler det sig at holde en ordentlig tone. Det betaler sig at vægte kontakten i samarbejdet frem for bare at se efter hullerne i osten. Det giver resultater at føre en konstruktiv og positiv dialog frem for at fare frem med hård kritik.

4. Det uforudsete

Chefjurist i kommunen, Leif Hansen, har lige en tilføjelse til politikernes erfaringer:

- Det uforudsete spiller altid en stor rolle, uanset hvor godt du forbereder dig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Byggeri til 400 mio. kroner: Odenses borgmester glæder sig over ny kæmpemæssig investering i Odense

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Annonce