Annonce
Sydfyn

Borgmester mistede grebet: Skøjtebanebeslutning udskudt til august

Borgmester, Bo Hansen (S) mistede tirsdag aften grebet om sit flertal for en skøjtebane på torvet. Det skete i Åbyskov Forsamlingshus, hvor denne måneds byrådsmøde blev holdt. Foto: Andreas Wraae Nielsen
Det var ellers klappet af allerede i sidste uge. Et flertal i byrådet repræsenteret af en række gruppeformænd havde åbnet det ellers lukkede, fastlagte budget for 2019 og besluttet at kaste nogle millioner kroner efter blandt andet et styrket SSP-arbejde og en skøjtebane på torvet i Svendborg. Men kort før byrådsmødet tirsdag aften smuldrede flertallet for den beslutning mellem hænderne på borgmester Bo Hansen (S).

Svendborg: Flertallet for at åbne 2019-budgettet for Svendborg Kommune for at kaste penge efter blandt andet en skøjtebane på torvet og styrket SSP-samarbejde smuldrede mellem hænderne på borgmester Bo Hansen (S) i løbet af byrådsmødet tirsdag aften.

Venstre havde ellers tilkendegivet, at man var med på at afsætte en million kroner til en skøjtebane på torvet og 300.000 kroner årligt i drift for at skabe liv på torvet. Til gengæld ville partiet have en million kroner til styrket SSP-samarbejde for at komme problemer med misbrug blandt kommunens unge til livs.

Men da punktet blev behandlet på byrådsmødet tirsdag aften stod det hurtigt klart, at Venstre ikke længere ville støtte skøjtebanen. Ikke lige nu i hvert fald.

Lars Erik Hornemann (V) forklarede, at han næsten ind til det sidste troede, at man arbejdede under tidspres, idet det tidligere fremgik, at bestillingen på en skøjtebane skulle sendes afsted senest 1. juli.

- Men det har vist sig, at vi kan vente til 1. september, så vi vil gerne have den del, der handler om skøjtebanen sendt tilbage til bearbejdning i Teknik- og Erhvervsudvalget, og så kan vi træffe beslutning om det på et senere tidspunkt, lød det fra Lars Erik Hornemann.

Annonce

Uskøn proces

Og der smuldrede borgmester, Bo Hansens flertal for aftalen om at få en skøjtebane på torvet.

Forligspartierne - bortset fra de tre løsgængere og Dorthe Ullemose (DF) - havde ellers indgået en aftale, som Fyns Amts Avis kunne fortælle om i slutningen af sidste uge. Man ville bruge et rådighedsbeløb på en skøjtebane på torvet, man ville styrke SSP-samarbejdet, man ville gå med i et ryg-projekt i samarbejde med blandt andet Syddansk Universitet.

Men intet af det blev alligevel vedtaget tirsdag aften, for da debatten havde stået på i henved to timer enedes et flertal om at skubbe beslutningen til august, så forvaltningen kan undersøge nærmere, hvad en skøjtebane på torvet vil få af konsekvenser - ikke mindst for de torvehandlende, der er utilfredse med ideen.

Især processen omkring beslutningen blev debatteret på byrådsmødet. For uskøn, det har den været mente flere, idet aftalen blev indgået i et forum af udvalgte gruppeformænd fra en række partier, der tilsammen repræsenterede et flertal, og så var tanken, at det blot skulle klappes af endeligt på byrådsmødet.

Men sådan gik det ikke, for flere - især dem, der ikke var inviteret til den lukkede politiske forhandling - lod forstå på byrådsmødet, at man var træt af, at man var blevet holdt uden for.

Jesper Kiel sagde:

- Så sidder man i nattens mulm og mørke og laver en studehandel. Det er under al kritik. Forslagene er slet ikke gennemarbejdet. Det her er fuldstændig uovervejet. Det afsporer hele den demokratiske proces, sagde han og fortsatte:

- Hvorfor er der fire, fra budgetforliget (Dorthe Ullemose (DF), og de tre løsgængere, Jesper Larsen, Morten S. Petersen og Jens Munk red), der ikke er inviteret med? Er det en ny politisk kultur? Skal man bare skide på dem? Det her skal stoppes og sendes tilbage til udvalgene, så det kan blive belyst.

Massiv kritik

Reaktionerne på processen var mange.

Løsgængeren Jens Munk sagde inden det stod klart, at Venstre ville bakke ud:

- Det her projekt, det er ikke spiseligt. Hvis der findes et flertal, så må jeg sige, at Venstre har rygrad som en regnorm.

Dorthe Ullemose (DF) var også træt af, at være blevet holdt udenfor og hæftede sig ved, at kommunen sidste år sparede 100 millioner kroner på de kommende års budgetter herunder det nu genåbnede 2019-budget.

- Selv en teletaxa ud til Åbyskov blev der ikke råd til. En livredder på Christiansminde Strand blev der heller ikke råd til. Men vupti, en skøjtebane blev der råd til, lød kritikken i begyndelsen af mødet.

Henrik Nielsen (K) indså, at processen måtte gå om.

- Vi er nødt til at tage en runde mere, sagde han, mens løsgængeren Morten S. Petersen sagde:

- I er gået bag om ryggen på os, hvorfor han heller ikke ville stemme for forslaget.

Erkendte nederlag

Det var et ordentligt dask med en vognstang, der ramte borgmester Bo Hansen på byrådsmødet. Og det indså han.

- Jeg ville være tåbelig, hvis jeg ikke forstår, at her er ikke vejen frem, sagde han om den proces, hvormed han uden om en række partier og de gængse beslutningsprocesser var ved at få etableret en skøjtebane på torvet i Svendborg.

- Det tager jeg til mig. Jeg skal nok finde en god ramme at løse det i, sagde han men fortsatte henvendt til Venstre:

- Vi havde en klokkeklar aftale, pointerede han, og man skal ikke være psykolog for at afkode, at borgmesteren var træt af situationen.

Derpå fulgte en debat om, hvordan man skulle behandle punktet i august, og mens nogle mente, at det skulle igennem de rette fagudvalg, så stod borgmesteren fast på, at det skulle behandles af gruppeformændene, ligesom når politikerne forhandler om det årlige budget. Og sådan blev det.

- Summen er, at jeg påtager mig ansvaret for hele denne proces, og vi udsætter beslutningen. Men Lars Erik Hornemann, du bærer også et ansvar, for du stemplede ind på denne aftale, men springer fra kort før den endelige beslutning, sagde Bo Hansen.

Tilbage står konklusionen: Til august skal forligspartierne - og Enhedslisten er også inviteret med - afgøre, om der skal være en skøjtebane på torvet i Svendborg, samt om man skal kaste penge efter et rygprojekt-samarbejde med blandt andet Syddansk Universitet og endelig om man skal styrke SSP i Svendborg.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce