Annonce
Udland

Demonstranter trodser udgangsforbud i Colombias hovedstad

Luisa Gonzalez/Reuters
Voldsomme demonstrationer har udløst et udgangsforbud i Bogotá, mens krisen koster sine første dødsofre.

Borgmesteren i Bogotá indførste fredag aften lokal tid et udgangsforbud i hele den colombianske hovedstad.

Det skriver nyhedsbureauet AFP natten til lørdag dansk tid.

Forbuddet kommer som en reaktion på voldelige sammenstød mellem demonstranter og politi, hvor flere personer fredag har mistet livet.

Sammenstødene er sket i kølvandet på en massedemonstration mod landets præsident, Ivan Duque.

Demonstranterne har dog valgt at trodse udgangsforbuddet, som gælder frem til lørdag morgen. Det oplyser en af AFP's journalister, som er til stede i Bogotá.

Demonstranterne har samlet sig i Bogotás gader, hvor de synger Colombias nationalsang og banker på potter og pander.

Omkring 20.000 uniformerede betjente er blevet indsat i hovedstaden for at opretholde roen. Det skriver lokale medier ifølge nyhedsbureauet dpa.

Urolighederne begyndte torsdag, da flere end 200.000 colombianere demonstrerede mod landets højreorienterede regering.

Protesterne begyndte generelt fredeligt.

Men fredag har de lokale myndigheder bekræftet, at tre personer er omkommet i forbindelse med demonstrationerne. Det skriver AFP.

Natten til lørdag er tre politibetjente desuden blevet dræbt under et bombeangreb mod en politistation. Yderligere syv betjente er blevet såret.

Det oplyser myndighederne i Santader de Quilichao, hvor angrebet er sket.

Der er dog ikke umiddelbart nogle tegn på, at angrebet er relateret til de igangværende uroligheder i landet.

Præsident Ivan Duque har natten til lørdag dansk tid lovet, at han vil påbegynde en "national samtale" i næste uge.

- Jeg vil lancere en national samtale for at styrke den nuværende sociale politiske agenda og samarbejde om en mellem- og langsigtet vision, der skal lukke de sociale huller, siger han i en tv-transmitteret tale ifølge AFP.

Samtalen vil afholdes regionalt i landets sociale og politiske sektorer, oplyser præsidenten.

Protesterne i Colombia kommer i forlængelse af social uro i flere latinamerikanske lande som Chile, Ecuador og Bolivia de seneste måneder.

/ritzau/

Annonce
Luisa Gonzalez/Reuters
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Du tager fejl, Mette

Statsminister Mette Frederiksen talte i sin nytårstale for flere tvangsanbringelser af børn. Jeg er lodret uenig: Vi skal have som mål at tvangsanbringe så få børn udenfor hjemmet som muligt. Vores ambition som samfund må være at skabe gode rammer om børnene og familierne, så tvangsanbringelser bliver absolut sidste udvej. Vi har i dag to voldsomme problemer: at de allersvageste familier ikke bliver hjulpet godt nok, tidligt nok, og at det system vi anbringer børn i, ikke virker. Løsningen må for det første være at hjælpe familierne bedre, og for det andet at reparere anbringelsessystemet, så det også virker bedre. I dag går det alt for ofte galt for de anbragte børn. Halvdelen af alle unge hjemløse er tidligere anbragte. Meget få af de anbragte børn får en uddannelse. En skræmmende høj procentdel af de tidligere anbragte forsøger selvmord. Og rigtig mange anbragte børn får selv børn, der bliver anbragt. Lad os derfor fokusere på, hvordan vi undgår at anbringe børn! Man kan for eksempel støtte nybagte forældre, så de nye familier får en bedre start på livet sammen. Helt fra fødslen kan der tilknyttes socialt personale til de svageste familier, og de kan også få tid i særlige barselshuse, så en ny familie først kommer hjem, når de er parate til det. Vi skal også – under alle omstændigheder – styrke normeringen i vuggestuer og børnehaver, og have flere lærere i folkeskolen. For det er i de gode institutioner at vi dels skal opdage tidligt, når børnene ikke har det godt, og dels er i stand til at hjælpe de børn ekstra meget, der ikke har den store støtte derhjemmefra. I de tilfælde hvor det alligevel går galt, og et barn fjernes fra familien, skal vi sætte langt mere kvalificeret ind, end vi gør i dag. For eksempel med bedre plejefamilier. For eksempel med ordentlige vilkår for anbragte børn der fylder 18 år. Og absolut også med frivillige tilknyttet de anbragte børn, så de anbragte børn også har venner og mentorer, der ikke repræsenterer myndighederne. Vi vil fra radikal side gerne være med til at drøfte hvordan vi forebygger anbringelser, og hvordan vi forbedrer anbringelser. Men begge dele skal være på plads, før vi går ind i en diskussion om flere anbringelser.

Nordfyn For abonnenter

Melisa og Stefan mistede alt, da huset brændte: Lige nu er alt kompliceret - branden har sat sine mærkbare spor

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];