Annonce
Udland

Demonstranter trodser udgangsforbud i Colombias hovedstad

Luisa Gonzalez/Reuters
Voldsomme demonstrationer har udløst et udgangsforbud i Bogotá, mens krisen koster sine første dødsofre.

Borgmesteren i Bogotá indførste fredag aften lokal tid et udgangsforbud i hele den colombianske hovedstad.

Det skriver nyhedsbureauet AFP natten til lørdag dansk tid.

Forbuddet kommer som en reaktion på voldelige sammenstød mellem demonstranter og politi, hvor flere personer fredag har mistet livet.

Sammenstødene er sket i kølvandet på en massedemonstration mod landets præsident, Ivan Duque.

Demonstranterne har dog valgt at trodse udgangsforbuddet, som gælder frem til lørdag morgen. Det oplyser en af AFP's journalister, som er til stede i Bogotá.

Demonstranterne har samlet sig i Bogotás gader, hvor de synger Colombias nationalsang og banker på potter og pander.

Omkring 20.000 uniformerede betjente er blevet indsat i hovedstaden for at opretholde roen. Det skriver lokale medier ifølge nyhedsbureauet dpa.

Urolighederne begyndte torsdag, da flere end 200.000 colombianere demonstrerede mod landets højreorienterede regering.

Protesterne begyndte generelt fredeligt.

Men fredag har de lokale myndigheder bekræftet, at tre personer er omkommet i forbindelse med demonstrationerne. Det skriver AFP.

Natten til lørdag er tre politibetjente desuden blevet dræbt under et bombeangreb mod en politistation. Yderligere syv betjente er blevet såret.

Det oplyser myndighederne i Santader de Quilichao, hvor angrebet er sket.

Der er dog ikke umiddelbart nogle tegn på, at angrebet er relateret til de igangværende uroligheder i landet.

Præsident Ivan Duque har natten til lørdag dansk tid lovet, at han vil påbegynde en "national samtale" i næste uge.

- Jeg vil lancere en national samtale for at styrke den nuværende sociale politiske agenda og samarbejde om en mellem- og langsigtet vision, der skal lukke de sociale huller, siger han i en tv-transmitteret tale ifølge AFP.

Samtalen vil afholdes regionalt i landets sociale og politiske sektorer, oplyser præsidenten.

Protesterne i Colombia kommer i forlængelse af social uro i flere latinamerikanske lande som Chile, Ecuador og Bolivia de seneste måneder.

/ritzau/

Annonce
Luisa Gonzalez/Reuters
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Bøder i nøglesagen: Fint, at bøllerne stoppes

Vores demokratiske institutioner skal ikke overgive sig til pøbelvældet. Derfor er det udmærket, at to unge mænd fra Socialistisk Ungdomsfront har fået tilsendt bødeforlæg på flere tusinde kroner, fordi de tidligere på året forstyrrede et byrådsmøde i Odense ved at kaste 1000 stykker papir ned i byrådssalen. Bødestraffen betyder ikke, at de to unge mænd nu har fået mundkurv på eller ikke længere må udøve deres demokratiske ret. Tværtimod: De to må aktionere lige så meget, de har lyst til. De må indkalde til demonstrationer på Flakhaven, de må holde taler, de må svinge med faner og bannere og i det hele taget gøre alt det, de finder politisk rigtigt. Så længe de overholder de demokratiske spilleregler og ikke afbryder en demokratisk valgt forsamling. Byrådsmedlemmerne sidder som bekendt i Odense Byråd, fordi de er blevet valgt af Odenses befolkning. De repræsenterer derfor Odenses borgere. De to ballademagere fra Socialistisk Ungdomsfront er derimod ikke valgt til noget som helst og repræsenterer ingen som helst, og derfor bør de ærlig talt holde mund, når de befinder sig i byrådssalen. Hvis de to gerne vil have taletid i salen, er de velkomne til at stille op til det kommende kommunalvalg og få stemmer nok til at blive valgt. Derpå kan de få taleret – og samtidig være med til at bære det ansvar, der følger med en politisk post. Man kan mene, at nedkastningen af de 1000 ark papir i en byrådssal ikke er så slem, at det kræver en politianmeldelse fra kommunen. Herregud, to tilfældige mænd, der kaster lidt papir ned i en byrådssal kan vel ikke vælte verden; det kan højst give lidt overarbejde til de byrådsbetjente, der skal feje papirstrimlerne sammen efter mødets afslutning. Det er imidlertid vigtigt at holde fast i vores demokratiske institutioner og deres betydning. Et byråd skal ikke intimideres af tilfældige ballademagere, der ikke vil overholde de demokratiske spilleregler. Derfor er det nødvendigt, at de to får en bøde og dermed en bedre forståelse af, hvordan vores demokrati skal fungere.

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Baggrund: Vinderteamet brugte 2000 timer på at dyrke Faaborg

Annonce