Annonce
Faaborg-Midtfyn

Borgmester i sag om Gislev-brugs: Vi skal tage det billigste tilbud

Borgmester i Faaborg-Midtfyn Hans Stavnsager (S) fortæller, at politikerne skal vende kommunens indkøbspolitik i november. Arkivfoto: Torsten Cilleborg
Borgmester Hans Stavnsager (S) forstår godt, at brugsuddeler i Gislev, Søren Hvidberg, er frustreret over at miste det lokale plejehjem som kunde. I november skal kommunalbestyrelsen diskutere fremtiden for kommunens indkøbspolitik.
Annonce

- Hvad mener du overordnet om sagen?

- Det er jo et meget godt eksempel på det dilemma, vi nogle gange står i. På den ene side skal vi sørge for at købe billigst muligt ind for skatteydernes penge, og på den anden side vil vi også gerne støtte vores lokale butikker.

- Kommunen har et ønske om at handle mere lokalt. Følger kommunen det ønske til dørs, når I for eksempel dropper Superbrugsen i Gislev til fordel for Hørkram på Sjælland?

- Når vi køber stort ind, så skal vi sørge for, at alle har mulighed for at byde ind på aftalerne, og vi skal tage det tilbud, der er billigst. Det står i lovgivningen. Lige nu er kommunen tilsluttet en national aftale, hvor alle har haft mulighed for at byde. Det alternativ, vi har, når den nuværende aftale udløber i udgangen af 2022, er, at vi selv kunne lave nogle udbud specifikt til storkøkkenerne i vores egen kommune. Dermed ville der være større chance for, at mindre virksomheder kunne byde på udbuddene. Men det skal konkurrenceudsættes, når vi er oppe i indkøb af den størrelsesorden, og derfor er der ikke nogen garanti for, at det så ville være en lokal butik, der ville vinde udbuddet.


Den 10. november skal vi drøfte, hvad vi skal gøre, når vores nuværende indkøbsaftale for storkøkkenerne udløber. Vi skal blandt andet drøfte, om vi skal lave mindre udbud.

Hans Stavnsager (S), borgmester


- Når den nuværende aftale udløber, har vi altså to valgmuligheder. Enten at tilslutte os samme aftale igen eller lave vores egne udbud. Men sagen er også den, at det er meget ressourcekrævende at lave udbud. I teorien kunne vi godt lave et udbud for hvert plejehjem i kommunen, men det ville kræve mange ressourcer. De sidste to år har vi sparet i omegnen af fem millioner kroner på effektive indkøb. Så det er ikke noget ubetydeligt beløb, vil jeg sige. Derfor skal vi nu overveje, hvor dyrere det må blive, hvis vi skal gøre det på en anden måde.

- Søren Hvidberg er brugsuddeler i Superbrugsen Gislev, og han er ærgerlig over, at kommunen fra den ene dag til den anden fjerner en stor kunde og dermed en væsentlig indtægtskilde fra hans butik. Kan du forstå hans frustrationer?

- Jeg kan da godt forstå den konkrete frustration. Men vi har jo ikke fravalgt at bruge brugsen i Gislev. I forhold til storkøkkener har vi som sagt valgt at bruge de indkøbsaftaler, der ligger på nationalt plan. Men vores skoler og daginstitutioner må stadig gerne handle lokalt og gør det også i stort omfang. Men jeg kan da godt forstå, at han er irriteret, når han mister omsætning.

- Som konsekvens af de her aftaler er der andre butikker i kommunen, som også har mistet omsætning, så det er ikke et enestående tilfælde. Det handler hele tiden om afvejningen. På den ene side vil vi gerne købe så billigt ind som muligt, og på den anden side vil vi også gerne handle lokalt. Og den balance er hele tiden til diskussion. Det er en kosekvens af den beslutning, der blev taget for to år siden om, at kommunen gerne ville spare flere penge på indkøb.

- Giver den konkrete sag anledning til, at I politisk kigger på, hvordan kommunen handler ind i fremtiden?

- Det er vi sådan set allerede gået i gang med. Flere af de udbud, vi har lavet, har vi gjort mindre, så at flere lokale kan byde. Den 10. november skal vi drøfte, hvad vi skal gøre, når vores nuværende indkøbsaftale for storkøkkenerne udløber. Vi skal blandt andet drøfte, om vi skal lave mindre udbud.

- Vil kommunen helst handle lokalt eller med firmaer uden for kommunens grænser?

- Hvis der er to tilbud, der er lige gode, så vil vi da helst handle lokalt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
USA

Nu er Joe Biden præsident: 'USA's historie skal baseres på håb - ikke frygt'

Coronavirus

Live: Pfizer kan ikke levere - Danmark får 100.000 færre doser i første kvartal

Navne For abonnenter

Dødsfald: Søren var altid klar til en indvielse af en flagstang eller en postkasse

Annonce