Annonce
Kerteminde

Borgmester hjalp gourmet-laks: - Det lød jo totalt gak-gak

Kasper E. Olesen og Per Knuppert foran røgeovnene. Det var i det åbne stykke bag borgmesteren, at Fødevarestyrelsen gerne så, at der blev bygget en mur. Årsagen var hygiejne, men for Per Knuppert gav det ikke mening, for hygiejnen er jo god nok til, at han må sælge til danske gourmetrestauranter. Nu er reglen lavet op, og røgeriet må stå uden mure. Foto: Christina Frederiksen
Italiensk Michelin-restaurant ville have laks fra Hindsholm, men en dansk regel stod i vejen. Så trådte borgmester Kasper Olesen (S) til.

Måle: Den er den fineste af sin slags, den koldrøgede laks fra Røgeri Hindsholm.

Danske topkokke som Bo Bech (Restaurant Geist), Bo Jacobsen (Restaurationen) og Mark Lundgaard (Kong Hans Kælder) er blandt aftagerne af laksen, der har gjort røgeriet i Måle kendt.

Rygtet om den fine fisk nåede sidste år helt til Italien, hvor Michelin-restauranten, La Terrazza, meddelte, at den gerne vil sætte laksen på menukortet. Og så var lykken nærmest fuldendt for ejer og røgmester, Per Knuppert. Lige indtil Fødevarestyrelsen gjorde ham opmærksom på en regel, der forbyder ham at eksportere den laks, som han ellers med stor succes og helt lovligt sælger til danske gourmetrestauranter.

- Jeg får at vide, at man skal have autorisation som engrosvirksomhed for at kunne eksportere mine varer. For at det kan lade sig gøre, siger Fødevarestyrelsen, at jeg skal bygge nogle mure rundt om røgeriet. Men det giver ikke mening, for det er de manglende mure, der giver laksen den smag, der gør, at La Terrazza vil have lige nøjagtigt vores laks, siger Per Knuppert.

Han har selv bygget røgeriet, og noget af det, der gør det specielt, er, at røgeovnene står i det fri. Kombinationen af røg og frisk luft giver laksen en særligt god smag, og det ville derfor ødelægge smagen, hvis Per Knuppert byggede mure op om røgeovnene.

I september slog borgmester i Kerteminde Kommune, Kasper E. Olesen (S), vejen forbi røgeriet. Det var i den forbindelse, at Per Knuppert fortalte borgmesteren om problemet med eksport-reglen.

- Det lød jo totalt gak-gak, siger Kasper E. Olesen (S), der derfor kontaktede sin partifælle, fødevareminister Mogens Jensen, som lovede at kigge på sagen.

Annonce

Røgeri Hindsholm

Åbnede i 2013.

I 2014 blev røgeriets koldrøgede laks kåret som Danmarks bedste i Erhvervsfiskernes Fiskeavis.

Leverer til flere Michelin-restauranter i Danmark.

Udover laks, fremstiller røgeriet produkter forskellige kødprodukter.

http://røgerihindsholm.dk

- Per ringer så til mig i onsdags og siger, at nu er reglerne blevet ændret. Nu må han eksportere sin laks til Italien, siger en glad Kasper E. Olesen og fortsætter:

- Det er så god en historie og bevis på, at demokratiet virker.

Per Knuppert er også glad. For selv om han stadig mangler at få den endelige godkendelse på, at han må eksportere sin laks, så regner han med, at det kun er er spørgsmål om tid før, at La Terrazza kan byde kunderne på koldrøget laks fra Hindsholm. Noget, der vil være et kæmpe adelsmærke for det lille røgeri.

- Det, der hedder Balik-laks, regnes for at være verdens bedste, og det er i hvert fald verdens dyreste, røgede laks. Køkkenchefen på La Terrazza har sagt nej til Balik-laks, fordi han ikke mener, at standarden er høj nok. Til gengæld har han sagt ja til vores laks, siger Per Knuppert og tilføjer:

- Da vi hørte det, kan man godt sige, at det var en "new situation". Pludselig skulle vi tænke i at få lavet nye logoer, og hvad med navnet? Man har jo ikke "ø" på italiensk. Vi var godt i gang med det arbejde, da der blev slået en bremse i fra Fødevarestyrelsens side, siger Per Knuppert, der faktisk var ved at opgive salget af laks til Italien.

Men så var det, at borgmesteren begyndte at trække i de politiske tråde.

- Jeg oplever faktisk, at når man tager fat i politikerne, så tager de det alvorligt, når bureaukratiet spænder ben for borgerne. Det er dejligt, siger Kasper E. Olesen.

For Røgeri Hindsholm kommer en fremtidig eksport til Italien ikke til at gøre den store forskel økonomisk. Men det er heller ikke så afgørende, mener Per Knuppert.

- Jo flere Michelin-stjerner en restaurant har, jo mindre er anretningerne, så nej, vi kommer ikke til at sælge store mængder laks. Men det vil gøre en kæmpe forskel for vores ry og rygte, siger Per Knuppert.

Køkkenchef på La Terrazza Fabio Ciervo bliver her præsenteret for den koldrøgede laks fra Måle. Det var i den forbindelse, at han gjorde det klart, at han foretrækker den fynske laks frem for den verdensberømte, schweiziske Baltik-laks. Foto: Privat
Til venstre i billedet ses en lille højtaler. Den spiller Bach døgnet rundt. Man præsterer bedre, når man lytter til noget smukt, mener Per Knuppert. Den kendte kok, Bo Bech, får også leveret laks fra Røgeri Hindsholm, og han har krævet, at der er blevet spillet Bach for den laks, han køber, i gennem hele fremstillingsprocessen. Per Knuppert ved ikke helt, hvor alvorligt Bo Bech mener sit krav, men Per Knuppert har ikke turdet lade være at følge det. Foto: Christina Frederiksen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Debat: En god idé til gavn for hele Ærø blev trukket ned i et intrigant hængedynd

Læserbrev: Midt i en tilsyneladende uendelig debat om omgangstonen i avisdebatten og føljetonen om det ikke eksisterende samarbejdsklima i kommunalbestyrelsen - kom et lyspunkt. Borgmester Ole Wej luftede sammen med turist- og erhvervsforeningen en idé i avisen om at lade emissionsfri færgetransport omfatte af landevejsprincippet hele året. En idé, som er perfekt timet i forhold til den aktuelle nationale debat om klimahandlingsplaner, kommunal udligning (ligestilling), og som vandt genhør på Christiansborg. Tak for det, Ole! Avisens tryksværte var knapt tør, før Ærø Plus lod de fem kriterier for listens beslutninger og den samarbejdsvilje, som de har stået for, sejle af øen i iveren efter at "sælge billetter" til det kommunalvalg, som ligger næsten to år ud i fremtiden. "Er den demokratiske proces sat ud af spillet?" spurgte Carl Jørgen Heide og Inga Blom Thomas her i avisen 28. januar. Ja, den demokratiske proces i Ærøs kommunalbestyrelse er sat ud af spil så længe, at kommunalbestyrelsens medlemmer åbenlyst fører valgkamp i avisen i stedet for at sætte sig rundt om et bord på rådhuset og få renset luften. Med debatindlægget blev en god idé til gavn for hele Ærø trukket ned i det intrigante hængedynd som aktuelt handlingslammer kommunalbestyrelsen. Ingen tak for det. Midt i en valgperiode, som nu, bør vælgerne kunne forvente, at de folkevalgte forvalter deres mandat til gavn for samfundet (øen/kommunen) og venter med at føre valgkamp, til det er valgår (2021). Såfremt der fordres en uddannet konfliktmægler til at få gang i kommunalbestyrelsens samarbejde, står jeg til rådighed, også gerne med at anvise en uvildig mægler. Men noget bør forandres, vælgerne fortjener en kommunalbestyrelse, der samarbejder.

Nordfyn For abonnenter

Lars og Mette har solgt deres to campingpladser på Nordfyn: - Det er sgu lidt som at sælge en baby

Annonce