Annonce
Odense

Borgmester: Flere spisesteder er en positiv udvikling - men ...

Detailhandlen i Odense har det svært, og mange butikker er de senere år forsvundet. Til gengæld er de fleste enige om, at der er kommet betydeligt flere steder at få stillet tørsten og sulten. Foto: Nils Svalebøg

Odense nyder godt af at have fået flere spisesteder, mener borgmester Peter Rahbæk Juel (S). Men der er også brug for detailhandel, for en midtby kun med caféer og restauranter duer ikke.

Selv om Odense Kommune umiddelbart ikke ligger inde med tal, der dokumenterer det, så er borgmester Peter Rahbæk Juel (S) personligt ikke i tvivl: Der er i de senere år kommet masser af nye caféer og restauranter i centrum af Odense i nogle af de lokaler, hvor der tidligere var butikker.

Og mens nogen måske vil begræde tabet af butikkerne, så vælger borgmesteren at se det positive i, at der i stedet er kommet noget andet, som kan trække folk ind til byen.

- Jeg synes bestemt, det er positivt med den udvikling, der er sket på café- og restaurationsområdet, siger han.

Annonce

Noget at vælge mellem

Han peger på, at det at have noget at vælge mellem, hvad angår spisesteder, passer fint sammen med satsningen på konferencer, oplevelser og turisme i centrum.

- Vi har Odeon lige i bymidten, som tiltrækker mange konferencer, kongresser og arrangementer. De, der kommer til byen i den anledning, skal have gode caféer og restauranter at vælge mellem, og når vi i det hele taget arbejder med Odense som en oplevelses- og turistby er det sindsygt vigtigt, at vi har et bredt udbud inden for spisesteder. Både for at skabe arbejdspladser, men også for at gøre det til god oplevelse for byens gæster, siger han.

Trods glæden over de mange steder med mad og drikke i bymidten, erkender borgmesteren samtidig, at udviklingen i antallet af butikker bekymrer ham. Som avisen har beskrevet de seneste dage er antallet af butikker i Odense centrum reduceret med 73 fra 2012-2017, og omsætningen i bymidtens detailhandel er faldet med 416 millioner kroner.

Det duer vel ikke, hvis balancen tipper over, så der kommer for mange caféer og restauranter?

- Nej, afgjort ikke. Det er også derfor, det er bekymrende at se de forandringer, der er i detailhandlen. Men det er jo et fænomen, man ser i stort set alle bymidter, at den traditionelle detailhandel har det svært. Vi skal være opmærksomme på den positive udvikling omkring caféer og restauranter og dyrke den, men vi skal også være opmærksomme på den vigende tendens omkring detailhandel i bymidten, lyder det fra Peter Rahbæk Juel.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Annonce