Annonce
Odense

Borgmester ærgerlig over Brian Skov-farvel

Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) er ærgerlig over, at Brian Skov Nielsen (El) stopper i odenseansk politik: - Han har bevist sit værd som rådmand og været god til at samarbejde og lave resultater, og det er noget, jeg sætter pris på. Arkivfoto: Kin Rune

Borgmester Peter Rahbæk Juel er ærgerlig over, at Enhedslistens Brian Skov Nielsen stopper i byrådet. "Nok det største politiske talent" blandt dem, han blev valgt ind sammen med, siger borgmesteren, som dog ikke er enig i nogen af den kritik, Brian Skov Nielsen rejser.

Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) kalder ham det nok største politiske talent blandt de politikere, der blev valgt ind i Odense Byråd i 2013. Alligevel forstår han godt Brian Skov Nielsens (El) beslutning om nu at prøve andet:

- Vi er et ungt byråd i Odense, og der er mange, der kommer ind og har talent og får lov til at prøve nogle ting i politik. Men de er også typisk et sted i deres liv, hvor det er ok at prøve noget andet og tage nogle andre karrierevalg, siger Peter Rahbæk Juel.

- Der skal ikke være tvivl om, at jeg synes, det er ærgerligt, at Brian Skov Nielsen stopper. Han har bevist sit værd som rådmand og været god til at samarbejde og lave resultater, og det er noget, jeg sætter pris på, både som borgmester og samarbejdspartner.

I et større interview kritiserer Brian Skov Nielsen blandt andet, hvad han ser som "en permanent koldkrigstilstand i byrådet", som er befolket af A-, B- og C-politikere, hvoraf de sidstnævnte typisk sidder til byrådsmøderne uden at sige noget. Den fremstilling kan borgmesteren dog ikke genkende:

- Sådan oplever jeg det ikke. Vi kommer fra forskellige partier, og derfor er der ting, vi vil være uenige om. Politik lever også af uenigheder, og dem skal vi bare bære på en civiliseret måde, og det synes jeg egentlig, at byrådets partier i det store og hele evner, siger Peter Rahbæk Juel.

- Vi har i Socialdemokratiet haft det mål, at alle vores medlemmer - inklusiv de otte nyvalgte - skulle have haft en ordførersag, inden vi var ude af det første år - og det har vi nået. Det er sådan vi prøver at støtte dem til at komme på banen.

Annonce

Tid nok til dagsordener?

Brian Skov Nielsen gjorde også opmærksom på, at det kan være svært at nå at sætte sig ind i alle de dagsordener, man hele tiden skal forholde sig til som fritidspolitiker.

Heller ikke her er Peter Rahbæk Juel enig:

- Jeg synes måske, han trækker det lige lovligt hårdt op. Men det har jo også været kendetegnende for Brian, at han har en frisk oratorisk tilgang til tingene. Det er rigtigt, at det er et krævende fritidsjob at være politiker, og der er meget, man skal sætte sig ind i. Men omvendt træffer vi også mange beslutninger, der er vigtige for folk, og derfor er det nødvendigt at sætte sig ind i de ting, siger borgmesteren.

- Jeg tror, det vigtige er, at man som politiker gør sig klart, hvad man gerne vil, og hvilke forandringer man ønsker at skabe. Det giver jo også et fokus på, hvad man skal prioritere af sager og sætte sig ekstra grundig ind i.

At blande sig eller ej

Brian Skov Nielsen kom med et godt råd til borgmesteren om at lade andre politikere komme til i større omgang end i dag, især de fire rådmænd som hver har et område, de er ansvarlige for.

Den problematik er Peter Rahbæk Juel helt klar over, men siger:

- Det vil altid være en balance med den styreform, vi har i Odense. Men når dagen er omme, er det byrådets beslutninger, der tæller, og det gør, at den til enhver tid siddende borgmester er ansvarlig for at de beslutninger også bliver ført ud i livet. Så jeg tror, den diskussion altid vil være der i det mellemformstyre, vi har.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Annonce