Annonce
Odense

Borgerservice: Lejere blev advaret om manglende godkendelse af lejemål på tidligere kro

Lejerne af kollegielejligheder i det tidligere Hotel Næsbylund Kro er blevet opsagt, fordi Odense Kommune ikke anser den tidligere kro for lovlig at anvende til beboelse. Foto: Michael Bager
Leder af Odense Kommune Borgerservice medgiver dog, at advarslen om, at adskillige lejere var ved at flytte ind i boliger, som ikke var godkendt til helårsbeboelse, kunne have været kommunikeret tydeligere.
Annonce

Hvordan er det muligt at få folkeregisteradresse et sted, hvor det ikke er tilladt at bo? Og hvorfor er det muligt at få udbetalt boligsikring?

De spørgsmål trænger sig gevaldigt på, efter avisen mandag kunne fortælle historien om et større antal lejere, som nu står til at blive smidt ud af det, de troede var deres nye boliger beliggende i den tidligere Næsbylund Kro på Bogensevej 105.

Som avisen skrev i de første artikler, er lejemålet ifølge Odense Kommune slet ikke lovligt at anvende til beboelse, og derfor har lejerne nu fået et varsel om, at de skal være ude senest 31. oktober.


Vi kan altid blive bedre og vi gør os altid umage med at sikre, at borgeren forstår, hvordan de skal forholde sig i de konkrete sager.

Lene Djurhuus, leder af Borgerservice hos Odense Kommune


Men noget kunne altså tyde på, at der er nogle kommunale kontorer, som ikke taler sammen, når det ene kontor lader lejere registrere sig på adressen, mens et andet kontor sender de samme lejere på gaden.

Det afviser dog leder af Borgerservice, Lene Djurhuus.

Sagen kort

Mandag kunne Fyens Stiftstidende fortælle, at et større antal lejere er endt i knibe, efter de troede, at de havde fundet sig en bolig i den tidligere Næsbylund Kro.

Men Odense Kommune har ikke godkendt ejendommen til helårsbeboelse, fordi det ifølge kommunen vil være i strid med lokalplanen. Derfor kræver kommunen, at lejerne senest 31. oktober finder et andet sted at bo.

Omvendt har ejeren af den tidligere kro, LCK-Bolig, til lejerne skrevet, at "I skal ikke fraflytte jeres lejemål", men selskabet har ikke overfor avisen ønsket at uddybe, hvordan selskabet når frem til den konklusion. Dog oplyser LCK-Bolig, at der foregår en dialog med Odense Kommune, og at der er en skrivelse på vej fra selskabets advokat.

Efter at have undersøgt sagerne, siger hun, at samtlige af de lejere i den tidligere kro, som i den seneste tid har flyttet deres adresse ind på adressen, faktisk blev advaret om, at boligerne ikke var godkendt til helårsbeboelse.

- Lejerne har enten ringet ind til Folkeregisteret eller mødt personligt op, da de ikke kunne få adresserne godkendt digitalt via nettet. De fik alle at vide, at boligerne med værelsesnumre, som der var påført i deres lejekontrakter, ikke var registreret i BBR, og at det var udlejers ansvar at få det bragt i orden, siger Lene Djurhuss.

Hun oplyser, at folkeregistret dog ikke kan undlade at registrere borgere på den adresse, som de selv oplyser, at de holder til på. Sådan er folkeregisterloven, forklarer hun.

Annonce

Kan blive bedre

Hun oplyser, at folkeregisteret og Byggesag, som er det kontor, der bl.a. står for godkendelse af ejendomme til beboelse, faktisk kommunikerede om sagen.

- De unge blev også oplyst om, at de havde mulighed for at kontakte BBR-kontoret for at få mere at vide, siger Lene Djurhuus, der dog medgiver, at advarslen om, at noget umiddelbart så forkert ud, kunne være givet tydeligere.

- Vi kan altid blive bedre og vi gør os altid umage med at sikre, at borgeren forstår, hvordan de skal forholde sig i de konkrete sager, siger Lene Djurhuus.

Annonce

Tjekker afvigelser fra registre

Jane Jegind (V), der er rådmand for by- og kultur i Odense Kommune, vil nu sikre sig, at kommunikationen, der udgår fra By- og Kulturforvaltningen, er klar i sager som den fra den tidligere kro i Næsby, hvor nogen forsøger at flytte ind i et lejemål, man ikke må bo i.

- Jeg er sikker på, at formelt set er de rigtige ting blevet sagt. Men vi skal hele arbejde med, at få budskaberne leveret, så vi er sikre på, at modtageren har forstået dem, siger hun.

Flere af lejerne stod mandag frem i Fyens Stiftstidende og fortalte om den frustrerende situation, de er endt i. Fra venstre ses Stephanie Holm, Emma Mikkelsen og Frida Vermehren. Foto: Michael Bager

Nogle af lejerne har oplyst til avisen, at det lykkedes dem at få tilkendt boligsikring, selv om lejemålene ikke har været godkendt til beboelse.

Odense Kommune henviser for spørgsmål vedrørende boligsikring til Udbetaling Danmark, hvor det mandag ikke har været muligt at få et interview. Dog oplyser underdirektør Britt Blichfeldt Davidsen i et mailsvar, at:

"Udbetaling Danmark baserer afgørelser om boligstøtte på de autoritative registre, hvilket bl.a. vil sige kommunens folkeregistrering på adressen, samt at boligen optræder som lejemål i BBR. Hvis vi undrer os over afvigelser i det, borgeren oplyser, og det, vi ser i registrene, så partshører vi borgeren om oplysningernes rigtighed. Vi kan også bede om forskellig understøttende dokumentation, hvis den ikke er medsendt i første omgang."

Britt Blichfeldt Davidsen må på grund af tavshedspligt ikke udtale sig om de konkrete sager, avisen har omtalt, oplyser hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn

Brandmænd frygter for deres liv på motorvejen: - Vi er mere trygge ved at kravle ind i et brændende hus end at stå på motorvejen

Odense

Hårdere straffe og bedre uddannelser: Rahbæk Juel ønsker nationale tiltag i kampen mod negativ social kontrol

Odense

25-årig varetægtsfængslet: Sigtet for medvirken til drab og drabsforsøg i Egeparken

Annonce