Annonce
Odense

Borgerråd skriver lokaldemokratisk historie: Her er deres anbefalinger

- Borgerrådet er ikke eksperter i samfundsøkonomi, men de er eksperter i at være borgere. Og sådan skal I modtage forslagene, sagde borgerrådsformand Stig Holmelund Jarbøl, da de ni anbefalinger blevet afleveret til byrådet. Foto: Michael Bager
Odenses borgerråd har afleveret omkring 75 forslag til byrådet, men har ved afstemninger valgt ni ud som de vigtigste. De følger her i prioriteret rækkefølge.

1. Afbureaukratiser og giv velfærdsmedarbejdere lov til at træffe beslutninger

Drop de stigende krav om dokumentation og udfyldning af skemaer, ingen alligevel bruger til noget, og flyt fokus til individet og medarbejdernes personlige kompetencer.

Annonce

2. Lav en livsfasepolitik

En livsfasepolitik skal give mere fleksible rammer for at være del af arbejdsmarkedet gennem livet med små børn, med sygdomsforløb og alderdom. Gør nåleøjet for fleksjobbere større.

3. Større og tidligere forebyggende indsatser for børn, unge og voksne

I stedet for at brandslukke, når problemerne har vokset sig store, skal der sættes ind langt tidligere med forebyggende indsatser.

4. Nedbryd kassetænkningen

Få forvaltningerne til i højere grad at arbejde sammen, så kommunen ser på borgernes udfordringer på tværs af for eksempel alder, uddannelse og beskæftigelse.

5. Opkvalificer ledige med flere praktikpladser

Pres på for flere praktikpladser, så endnu flere unge kommer ud og bliver inspireret til at få uddannelse og job.

6. Lav en samlet trivselsindsats for unge

Byg ovenpå velfærds-taskforcens idé om et videnscenter for børn og unges trivsel og opret for eksempel en hotline til lærere, så de bedst hjælper børnene videre.

7. Tal pænere om offentligt ansatte

Italesæt offentligt ansatte som folk, der løser meningsfulde og komplekse opgaver. Det vil også hjælpe med at rekruttere nye og flere medarbejdere.

8. Nemmere vej til uddannelse

Fasthold for eksempel, at dansk og matematik er bestået, før de unge sendes videre i uddannelsessystemet.

9. Sundhedsfremme og forebyggende besøg til unge

Ligesom kommunen laver opsøgende besøg hos ældre, anbefaler borgerrådet et årligt besøg hos unge for at tage for eksempel psykiske problemer i opløbet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Før konkurs i kemisagen: Købte båd, betalte private regninger og flyttede 11 biler over i nyt firma

Leder For abonnenter

Rygeforbud på boldbaner: Hvorfor er S, V og K så vattede?

Hvis man vil nå et bestemt mål, skal man nødvendigvis lægge konkrete planer for, hvordan man kommer derhen. Ellers når man ikke frem. Derfor gør Odenses radikale rådmand, Susanne Crawley Larsen, ret i at ærgre sig over, at et politisk flertal bestående af Socialdemokratiet, Venstre og Konservative i kommunens økonomiudvalg i sidste uge nedstemte et forslag om at indføre et rygeforbud på kommunens boldbaner. For det er, som Crawley Larsen påpegede, uambitiøst at stemme forslaget ned: ”Og det flugter meget dårligt med, at vi har vedtaget den mest ambitiøse rygepolitik, hvor vi i 2025 skal have den første røgfri generation. Det kan blive svært at nå, når vi er så fodslæbende”, som hun sagde til avisen. Kommunen har en politisk vision om at få en røgfri generation i 2025 og et helt røgfrit Odense i 2030. Det er meget ambitiøse mål – ja, ligefrem overambitiøse, hvis man spørger den konservative rådmand Søren Windell. Det er imidlertid et faktum, at man er nødt til at tage meget ambitiøse initiativer, hvis man vil gøre sig håb om at indfri meget ambitiøse mål. Derfor var forslaget om tobaksfri boldbaner og et røgfrit Odense Stadion på sin plads. Og derfor var det indlysende, at Susanne Crawley Larsen i sidste uge meddelte, at hun vil fortsætte kampen mod rygningen. ”Man kommer til at høre fra mig igen”, sagde hun – og det kan man så, alt efter temperament, tage som en trussel eller et løfte. Sikkert og vist er det, at også Socialdemokratiet, Venstre, Konservative og resten af byrådet er nødt til at forholde sig til den ambitiøse – eller overambitiøse – rygemålsætning. For hvis man virkelig vil gøre Odense til en røgfri by om blot 10 år, skal man stoppe med at sniksnakke og i stedet handle. For man er nødt til at tage langt mere omfattende initiativer end blot at foreslå et banalt rygeforbud på en boldbane. Og man er nødt til at opgive den vattede holdning, som de tre store partier i byrådet har lagt for dagen i denne sag. Sagen er, at Odense ikke bliver røgfri af sig selv. Og derfor må politikerne udvise mere mod, end de tre store partier i Odenses økonomiudvalg har gjort.

Odense

Palle Krabbe i Rismarken

Middelfart For abonnenter

Storpolitik i strandkanten: Lodsejere fik afløb for frustrationer om Baltic Pipe

Fyn

'Groft uforsvarligt': Entreprenør-ægtepar fra kemisagen på vej mod konkurskarantæne

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];