Annonce
Odense

Borgernes Hus: Nu kan du hente dit nye pas i en automat

Jette Høirup indtaster en kode, hun har fået på sms, og derefter skal hun indsætte det gamle pas i den smalle åbning, og så åbner én af de hvide skuffer sig med et nyt pas. Foto: Jesper Mads Eriksen
I Borgernes Hus er der opstillet en boks, hvor man kan afhente nye pas uden for Borgerservices normale åbningstid.

Mon ikke en del mennesker har prøvet det der med at skulle ud på en større rejse og så opdage, at passet er udløbet?

Den slags burde odenseanere i fremtiden være forskånet for, idet kommunen for et par måneder siden er begyndt at sende påmindelser til folk om, at deres pas er ved at udløbe. Og nu toppes indsatsen med en stor, hvid boks, der netop er flyttet ind på 1. sal i Borgernes Hus – lige ved indgangen til Borgerservice. Her kan rejseglade odenseanere fremover hente deres nye pas i hele åbningstiden for Borgernes Hus.

Jette Høirup skal til Spanien i april, og hendes nuværende pas udløber, mens hun er ude at rejse.

- Jeg havde nok glemt det, hvis ikke jeg havde fået en påmindelse, fortæller Jette Høirup, som tirsdag eftermiddag fik lov at være den allerførste borger, som prøvede at hente nyt pas på den nye måde.

Hun havde fået en kode på sms, og den skulle hun taste ind på pas-boksens skærm, og så skulle hun stikke det gamle pas ind i en dertil indrettet åbning, og vupti, så åbnede der sig en lille skuffe med det nye pas - og som en ekstra gave i anledning af, at det var første dag, et marcipanbrød til Jette Høirup, som var svært begejstret over den nye teknik og nu kan rejse til Spanien med papirerne i orden.

Lene Djurhuus, chef for Borgerrådgivning, Pas & Kørekort og Folkeregister, fortæller, at man endda har indstillet den hvide boks så smart, at skufferne med pas åbner sig i en højde, der passer til passets ejermand.

Annonce

Fleksibel service

Den nye boks kan indeholde 304 pas, og der bliver automatisk sendt besked til borgeren, når passet er klar til afhentning. Så er det blot at medbringe sit gamle pas og den fremsendte sms-kode eller NemID – herefter bliver det nye pas udleveret af boksen, mens det gamle pas automatisk bliver annulleret og afmeldt i pasregistret.

Den nyskabelse glæder by- og kulturrådmand Jane Jegind:

- Nu bliver det muligt at hente sit nye pas før aftensmaden eller i weekenden, hvor det måske passer bedst. Samtidigt bliver det gamle pas først afmeldt ved udlevering, så folk behøver ikke undvære deres pas i ventetiden. For nogle måneder siden begyndte vi at sende påmindelser til borgerne om udløb af deres pas, og med boksen tager vi endnu et skridt mod en mere fleksibel service, siger by- og kulturrådmand Jane Jegind (V).

I 2019 blev der afhentet 6530 pas i Borgerservice, hvilket svarer til rundt regnet 18 pas hver eneste dag, så den nye boks får formentlig travlt. Hvis man ikke når at afhente det nye pas inden for tidsfristen, bliver det flyttet til Borgerservice, hvor det kan hentes i åbningstiden.

51 timer ekstra

Fidusen ved den nye boks er, at den er tilgængelig på alle hverdage mellem klokken 8 og 21 samt lørdag og søndag mellem klokken 10 og 16, bortset fra søndage i juni, juli og august. Borgerservice som sådan er kun åben i hverdagenes dagtimer, og der kan man så få hjælp, hvis der skulle være noget galt med den nye boks, eller man ikke kan finde ud af at betjene den. Man kan selvfølgelig også vælge at få personlig betjening, hvis man skulle føle utryghed ved den nye løsning.

Lene Djurhuus, chef for Borgerrådgivning, Pas & Kørekort og Folkeregister, fortæller, at med den nye boks bliver der ugentligt 51 timer ekstra, hvor borgerne kan hente pas. Og hun regner med, at de nye tekniske muligheder også vil hjælpe på det faktum, at Borgerservice har et sted mellem 800 og 900 uafhentede pas liggende.

Boksen kan anvendes til mere end pas, og på sigt vil det også blive muligt at afhente sit kørekort i boksen. Så det er lige før, at den gamle talemåde om at have trukket kørekortet i en automat bliver til en ny slags virkelighed.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Liveblog: 161 er nu døde med coronavirus i Danmark

Annonce