Annonce
Indland

Borgerne var klar: Sådan klarede Fyn nattens højvande

Sandsække omkring udsatte boliger har minimeret skaderne fra nattens uvejr, fortæller chefvagt ved Beredskab Fyn. Billedet stammer fra stormfloden ved Kelstrup Strand ved Haderslev onsdag den 2. januar.

Uvejret natten til onsdag holdt Beredskab Fyn beskæftiget, men der er ikke meldinger om tilskadekomne.

Knap havde stormen og de forhøjede vandstande lagt sig, før Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) atter kunne varsle risiko for stormflod ved flere danske kyster.

Men uvejret i især det nordlige Fyn så mere alvorligt ud, end det var.

Det fortæller chefvagt ved Beredskab Fyn, Knud-Otto Westergaard.

- Det har set alvorligt ud i nat med kraftig vind og skumsprøjt, men vi og borgerne har været godt forberedte, så vi har kun fået et par enkelte borgerhenvendelser, fortæller han.

- Vi er sluppet billigt, kan man vist godt sige.

Allerede tirsdag formiddag opfordrede beredskabet udsatte borgere til at sikre deres boliger med sandsække og lignende. Og opfordringen ser ud til at have givet pote.

- Vi er sluppet billigt, og det er blandt andet, fordi folk har været så hurtige til at hente sandsække og til at lægge dem ud, forklarer Knud-Otto Westergaard.

Beredskabet har holdt kyst og havne under observation. Det var ventet, at vandstigningerne ville ramme hårdest ved Odense Fjord, og at beredskabet skulle pumpe vand fra voldgraven i Nyborg.

- I Nyborg pumper vi stadigvæk her klokken seks om morgenen, men det har vi hele tiden vidst, at vi ville komme til, siger chefvagten.

- Vi har haft travlt hele natten, men primært med opgaver, som vi var planlagt på forhånd. Eksempelvis med voldgraven.

Beredskab Fyn har ikke kendskab til tilskadekomne eller store skader på bygninger i forbindelse med uvejret. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Fyns Politi, Sydøstjyllands Politi eller Østjyllands Politi.

Beredskab Fyn var også i sidste uge på hårdt arbejde, da Odense Fjord var ramt af stormflod og stormen Alfridas hærgen. Det er nordenvinden, der presser en masse vand ind i fjorden og skaber risiko for stormflod.

Den almene varsling for stormflod ligger på cirka 125 centimeter over den normale vandstand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Fem riddere om det runde bord

Leder For abonnenter

Overvågning. Et nødvendigt onde

Avisen bragte i går en god nyhed fra Korsløkkeparken, der er et boligområde i Odense på den såkaldte ghettoliste. Efter opsætning af i alt 460 kameraer er området blevet markant fredeligere. Tidligere var Korsløkkeparken plaget af omfattende hashhandel, hærværk og anden kriminalitet, der gjorde bebeboerne utrygge. Men nu kan tillidsfolk for beboerne fortælle, at kameraerne har lagt en dæmper på de urolige elementer, som typisk er helt unge mennesker. De nye kameraer i Korsløkkeparken flugter således fint med regeringens planer om mulighed for mere markant overvågning i det offentlige rum. Dette forslag vil regeringen sandsynligvis komme igennem med, takket være støtte fra de blå partier, og det vil ikke mindst langt størsteparten af beboerne i større almene bebyggelser være glade for. Med god grund. Fredelige borgeres efterspørgsel af en tryg hverdag, hvor man ikke møder hashpushere i nedgangen til kælderen eller skal frygte hærværk mod sin parkerede bil, er forståelig og legitim. Men samtidig må man ikke se bort fra, at mere overvågning også indskrænker den frihed og ret til privatliv, som er grundlæggende for et åbent, demokratisk samfund. Folks behov for tryghed stritter altså imod nogle vigtige værdier, og dermed kan sammenstødet overføres til modsætninger mellem på den ene side almindelige danskere, der tager afsæt i deres hverdag, og på den anden side organisationer, der henviser til undersøgelser og statistikker. Mens hr. og fru menigmand tager overvågningen ret afslappet, er for eksempel Advokatrådet og Det Kriminalpræventive Råd betænkelige. De efterlyser dokumentation for, at øget overvågning gør det nemmere for politiet at opklare alvorlige forbrydelser. Skeptikerne påpeger også, at regeringens lovforslag, om det bliver vedtaget, vil indskrænke borgernes ret til privatliv mere, end man forestiller sig. Det kan meget vel være rigtigt, at kameraovervågning kun har begrænset betydning, når det drejer sig om alvorlig kriminalitet. Men skønt gamle begreber som ro og orden ikke i dag er på mode blandt fagpersoner, har de alligevel fylde i befolkningen. Derfor er øget overvågning et nødvendigt onde. I hvert fald indtil forældre og SSP-folk har lært de unge uromagere reglerne for almindelig god opførsel. Det vil desværre nok tage en rum tid.

Fyn

23-årig fodgænger dræbt på motorvejen: Han havde været til fastelavnsfest

Annonce