Annonce
Odense

Energi Fyn interesseret i at købe Fjernvarme Fyn: Borgermøde viste massiv modstand mod fjernvarmesalg

Knapt 70 var mødt op til aftenens borgermøde i festsalen på Giersings Realskole i Odense. De var skeptiske fra starten i forhold til at sælge Fjernvarme Fyn til Energi Fyn. Og den skepsis blev kun større efter mødet. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Et åbent borgermøde om et muligt salg af Fjernvarme Fyn til Energi Fyn afslørede en dyb modstand mod at sælge fjernvarmen.

Odense: Hvis det var op til aftenens forsamling at beslutte om Fjernvarme Fyn skal sælges til Energi Fyn så er der ingen tvivl. Politikerne i byrådet i Odense behøver ikke gå videre, selv om et flertal (S, R, SF, AL, DF og K) allerede har besluttet sig for at undersøge nærmere, om det er en god idé at sælge Fjernnvarme Fyn til Energi Fyn.

Da ordstyrer Karsten Hüttel bad de knap 60 mænd og otte kvinder i festsalen på Giersings Realskole i Odense om at markere med en håndsoprækning, om de mener fjernvarmeselskabet skal sælges eller ej, røg langt de fleste op på svaret nej. Nogle få var i tvivl og en enkelt rakte nølende en finger lidt i vejret, da dem, der ønskede at sælge, skulle markere. Det var inden mødet gik i gang. Efter et par timers information og debat var modstanden endnu større.

Annonce
Det var fra venstre: Jan Strømvig, administrerende direktør Fjernvarme Fyn, Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme, og Frede Hvelplund, professor, institut for planlægning, Aalborg Universitet, der sad i panelet. Og det var professoren der løb med de største bifald. Foto: Frederik Steen Nordhagen

En populær professor

Konservative i Odense havde indkaldt til aftenens borgermøde, hvor både direktør Jan Strømvig fra Fjernvarme Fyn, direktør fra brancheorganisationen Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen, og professor på institut for planlægning ved Aalborg Universitet, Frede Hvelplund forsøgte at ridse fremtiden for dansk fjernvarme op.

Og særlig professoren fra Nordjylland fik store bifald, da han ganske klart frarådede et salg af det kommunale selskab, der ejes af både Odense Kommune (97 procent) og Nordfyns Kommune (tre procent).

- Jeg synes, det siger sig selv. Hvis nogen eksempelvis ønsker at bruge en milliard på at købe et andet selskab, så vil de selvfølgelig have deres penge igen. Og der er kun forbrugerne til at betale, lød det fra professoren, der hjemme i Aalborg får varme fra et kommunalt ejet fjernvarmesystem, der minder meget om det man har i Odense. Det er dog ikke i et selvstændigt selskab, som man har i Odense.

Her er der også en udfordring med at udfase et kulfyret kraftvarmeværk til ny og grønnere energi, og Hvelplund er af den opfattelse, at det er kommunerne, der skal have hånd i hanke med fjernvarmeselskaberne, hvis den grønne omstilling skal gennemføres - og CO2-udledningen nedbringes markant over de næste 10 år.

- Det vil kræve enorme investeringer i det system, vi kender i dag, og her skal kommunerne spille en langt større rolle. Det kan de kun, hvis de ejer selskaberne. For vores fjernvarmesystemer skal også dimensioneres til, at vores boliger eksempelvis gøres mere energivenlige, lød det fra Frede Hvelplund.

Ud af de 350 fjernvarmeselskaber der findes i Danmark, er de 45 kommunalt ejede.

Milliardinvesteringer i vente

Hos Fjernvarme Fyn er man allerede i fuld gang med forberede sig på de massive investeringer, der også skal afskaffe den kulfyrede del af Fynsværket, og ifølge Jan Strømvig fra Fjernvarme Fyn har man allerede nu over 300 millioner på kistebunden, men der skal investeres betydeligt større beløb.

- Vore ambition er, at vi skal lave den her grønne omstilling, uden at varmeprisen stiger. Det koster et par milliarder, og det er noget, vi også skal lånefinansiere, selv om vi sparer op og har gjort det længe, lød det fra Jan Strømvig.

De penge kan ikke trækkes ud af en ny ejer. Men kommer det til et salg, så vil kunder hos både Energi Fyn og Fjernvarme Fyn lide et betydeligt tab. For staten skal som minimum have 40 procent i afgift af salget.

- Er prisen en milliard, så er det samlede tab 400 millioner. Det her område er bare blevet 400 millioner fattigere. Det kan så måske løse nogle problemer, man har i Odense Kommune, og at man er blevet 600 millioner kroner rigere, men der er ingen tvivl om, at Odense så også er blevet 400 millioner fattigere, sagde Frede Hvelplund.

Når det er kommet på tale at sælge Fjernvarme Fyn til Energi Fyn, så er det fordi, man i Odense Kommune står foran store investeringer i nye institutioner, plejecentre og andet, når befolkningssammensætningen over de næste 10 år ændrer sig med flere børn og flere ældre i kommunen.

Det er i sidste ende byrådet i Odense der skal sige ja til et eventuelt salg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Byråd sætter punktum for Odeon-sag: Men der mangler stadig en undskyldning

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1995: Der hviler en dyne af angst over Seden efter brandattentater

1995 To gange i løbet af december har ukendte gerningsmænd sat ild til Seden Skole nordøst for Odense. Nu venter beboerne kun på den næste ulykke. En beboer, der ønske at være anonym, fortæller, at der ligger en dyne af angst over lokalsamfundet. Han fortæller om trusselsbreve, afpresning af personalet på skolen og panik blandt lærerne. Flere har angiveligt følt sig tvunget til at blive hjemme fra skolen. - Der har været trusler om flere ildspåsættelser, og det tager vi alvorligt. Men borgerne i området har ingen grund til at være bange, siger lederen af politiets områdekontor, Jørn Hestelund. Han mener, at det handler om skoletrætte elever, der på den måde forsøger at gøre sig interessante. 1970 Ved rejsegildet i går på de nye lufthavnsbygninger i Odense blev der ikke lagt skjul på, at arbejdet er langt mere forsinket, end man kunne have forudset. I virkeligheden skulle bygningerne have stået færdige for længst, men nu er lufthavnen under tag og vil til foråret kunne åbne i fuldt omfang. Det var en stor lettelse, da man for et halvt år siden kunne tage en del af de nye bygninger i brug og dermed befri passagerne for at skulle vente i et telt. Rejsegildet i går omfatter ekspeditionsbygning, kontroltårn, cafeteria og køkkenregioner. Når det nye tårn tages i brug til foråret, installeres et nyt system, der gør det muligt at foretage flere operationer ved lav skyhøjde og dermed undgå flere aflysninger. 1945 På grund af det glatte føre er der i Odense sket en række ulykker, der krævede ambulancehjælp Således blev Falcks ambulance tilkaldt i morges kl. 8.30 til hjørnet af Læssøegade og Hunderupvej, hvor fru Brøchner Hansen, Hannerupgaardsvej 23, var styrtet med cyklen, hvorved hun havde brækket den ene arm og pådraget sig en hjernerystelse. I går eftermiddags måtte Falcks ambulance til Vestergade 96, hvor fru Ingeborg Gadbjerg, Lahnsgade 16, var faldet så uheldigt, at hun forslog hovedet og den ene arm. Hun førtes til skadestuen, og samme sted bragtes træindustriarbejder Th. Nielsen, Rødegaardsvej 82, der var blevet kvæstet ved på cykel at være tørnet sammen med en bil i Nørregade.

Annonce