Annonce
Nyborg

Borgermøde sænkede Nyborgs færgeplaner

Det var stor folkelig modstand, som fik Nyborgs politikere til at opgive redningsplanen for "Broen". Den gamle færge blev sidste år slæbt til Grenå. Foto: Kasper Riggelsen
Tre måneder før kommunalvalget i 2017 fik tvivl om den folkelige opbakning politikerne i Nyborg til at trække tæppet væk under projektet "Kulturfærgen Broen".

Nyborg: Det var folkelig modstand, som kulminerede med et højrøstet og dramatisk borgermøde, der i sommeren 2017 gav Nyborg Kommunes planer om at redde den sidste bevarede Storebæltsfærge det sidste skud for boven.

Det er der ingen, der benægter.

Men der er uenighed om, hvorvidt der i dag er grund til at fortryde den beslutning, der blev truffet på et økonomiudvalgsmøde i august 2017.

- Jeg gik selv ind for projektet dengang. Men i situationen og af hensyn til de private fondsmidler, der var i spil, kunne vi ikke gøre andet, så det var den rigtige beslutning, siger Nyborgs borgmester, Kenneth Muhs (V).

Det er hans partifælle og formanden for Nyborg Kommunes Ervhervs- og Udvklingsudvalg, Peter Wagner Mollerup, ikke enig i.

- I de seks år, jeg har siddet i byrådet, er det den største fejl, vi har begået, fastslår han tværtimod.

Annonce

Færgen som kulturcenter

"Kulturfærgen Broen" var et stort anlagt projekt med den gamle motorfærge som omdrejningspunkt for en turistattraktion på et højt nationalt niveau.

Det var planen at bygge et kulturcenter op om færgen, der skulle placeres i en glasoverdækket tørdok ved Kongens Skibsbro i den gamle trafikhavn tæt på Nyborgs bymidte.

Projektet blev genstand for en intensiv offentlig debat og hele tre borgermøde.

Og det var på det sidste af de tre borgermøder, færgeprojektets modstandere blandt andet iværksatte en spontant håndsoprækning blandt de flere end 800 fremmødte.

Den viste en betydelig modstand mod at placere kulturfærgen på ved den selv samme kajplads i Nyborgs gamle trafikhavn, "Broen" benyttede under Storebæltssejladserne i 1950'erne.

Og uden en entydig folkelig opbakning så byrådets politikere ingen mulighed for at skaffe de private fondsmidler, der skulle finansiere de fleste af de samlede anlægsudgifter på 69 millioner kroner.

Der gik da heller ikke mere end en god uges tid, før der kom besked i form af en pressemeddelelse fra politikerne i kommunens økonomiudvalg:

"Et enigt økonomiudvalg er efter en samlet vurdering blevet enige om at stoppe projektet om kulturfærgen M/F Broen. En afgørende forudsætning for projektet er, at der kan findes de nødvendige fondsmidler til at finansiere anlægsudgifter til etablering af færgeprojektet".

En beslutning, der ifølge Peter Wagner Mollerup i øvrigt stadigvæk "gør ondt, hver gang nogen nævner den".

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Har du lært noget nyt i dag?

Det indbydende og varierede tag-selv-bord i medielandskabet varede i 10 år. Så længe siden er det, at DR åbnede DR K og dermed lukkede kultur i bred forstand helt ind til kakkelbordet i vores stuer. Siden er vi danskere ikke bare blevet beriget, men også forkælet med bl.a. dokumentarudsendelser om musikere, aftenlange operaer, smalle film og en ikonisk Kunstquiz. Hver dag kunne vi være sikre på at lære noget nyt. Om tre uger er kulturens tv-guldalder slut. Når halvdelen af DRs tv-kanaler fra 2. januar 2020 lukker, reduceres den linde strøm af oplysning og dannelse på DR K til en ugentlig dag på DR2 og en streamingkanal kaldet DR2+. Langt fra de oprindelige ambitioner, som den daværende medieredaktør havde om at ville "invitere alle, som gerne vil have oplevelser med kulturelt indhold, til det helt store tag-selv-bord med kunst, kultur, historie, musik, design, arkitektur, mode, dramaserier fra DR-arkivet og fiktion fra hele verden". Ak. Sådan skrev indbyggerne i Palmyra på deres dødes grave, og sådan kunne vi også sige nu. Eller også kunne vi mene, at det kun er rimeligt at lukke DR K, når mediebilledet har ændret sig så voldsomt i løbet af de seneste 10 år, som det har. Det er evident, at flow-tv taber terræn i en udvikling, der allerede er beskrevet vidt og bredt. Men anderledes er det med kulturprogrammerne. De bliver netop det meningsgivende og sammenhængende, når resten af verden bliver serveret i underholdende småbidder. Det er i kulturen, vores horisont har mulighed for at blive udvidet, når vi ikke kan rumme flere af Bagedystens festkager og end ikke kan hidse os op over, at Vild med dans handler lige så meget om seksualitet som benarbejde. Et plaster på såret er det derfor, når kulturminister Rasmus Prehn som en del af finansloven annullerer besparelser for i alt 764 millioner kroner på landets museer. Det redder desværre ikke DR K, men det giver os lejlighed til at slukke tv'et og søge ud i virkeligheden og blive klogere.

Annonce