Annonce
Nyborg

Borgermøde om Lynfrosten: Fire fakta om butikkerne

Ifølge en konsulentrapport vil et nyt centerområde på Storebæltsvej koster de handlende i Nyborgs gamle bymidte dyrt. Foto: Kasper Riggelsen


Nyborg: Butikker på Lynfrostgrunden vil øge omsætningen på handel i Nyborg Kommune som helhed med omkring 110 millioner kroner om året.

Men det bliver butikkerne i den gamle bymidte, der kommer til at betale en del af prisen.

Det er hovedkonklusionerne i en analyse af detailhandlen i Nyborg efter etableringen af et centerområde med butikker på Lynfrost-grunden, konsulentfirmaet Cowi har udarbejdet.

Derfor håber formanden for handelsstandsforeningen Nyborg Handel, Ulrik Nielsen, at mange butiksindehavere, ansatte og kunder vil afse tid til at deltage i mandagens borgermøde om butiksplanerne på Lynfrost-grunden.

- Jeg er noget forundret over, at man bare klør på med planerne, når det af detailhandelsanalysen fremgår, at det vil gå ud over butikkerne i bymidten, siger han.

Annonce

1. Odense betaler

Halvdelen af den øgede omsætning bliver hentet i butikker uden for Nyborg Kommune. Det er primært den omsætning, nyborgenserne lægger i og omkring Rosengårscenteret i Odense, der kommer tilbage til Nyborg.

2, Bymidten betaler

Den anden halvdel af den øgede omsætning bliver hentet i butikkerne i Nyborgs gamle bymidte. Cowi vurderer den tabte omsætning til at blive på omkring 65 millioner kroner om året. Det svarer til omsætningen i 25 gennemsnitlige butikker.

3. Ingen sammenhæng

Cowi-analysen tager forbehold for en påstand om, at et centerområde på Storebæltsvej vil repræsentere en udvidelse af Nyborgs eksisterende bymidte. Ifølge analysen vil den gamle bymidte og det nye centerområde således ikke udgøre "et fuldt ud funktionelt fysisk-funktionelt sammenhængende indkøbsområde".

4. Stor usikkerhed

Cowi erkender, at detailhandelsanalysen er forbundet med stor usikkerhed. eftersom der er mange faktorer, som har betydning for detailhandlesn udvikling. Analysen understreger således, at "de beregnede effekter udtrykker en gennemsnitsbetragtning".

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Vildt uheld på E20: Tidligst om en måned har politiet et svar

Odense

Hundeejer: Barfoed-skilte er idioti

Leder For abonnenter

I Sherwood-skoven

Udligningsordningen er et fantastisk værktøj, der gør Danmark til et mere lige samfund, for den mellemkommunale udligning betyder i al enkelthed, at de kommuner, der har mange penge, giver en lille del af deres velstand til de kommuner, der har færre eller få penge. Udligningsordningen er derfor en ægte Robin Hood-løsning, som de fleste danskere bør kunne være enige om. Det betyder selvsagt ikke, at danskerne - både politikerne og folk, som vi er flest - er enige om, hvordan udligningsordningen skal strikkes sammen. Man kan, som det fremgår af stort set samtlige medier i denne tid, skændes om økonomiske nøgletal og detaljer i en sådan udligningsordning i én uendelighed. For ordningen skiller selvfølgelig vandene. De, der har udsigt til at få flere penge i kassen i kraft af en ny udligningsordning, er som regel fulde af ros til og argumenter for, hvorfor ordningen er velfungerende. Omvendt er de, der kan se frem til at få færre penge i kommunekassen, kritiske over for ændringerne. Sagen er, at alle politikere, uanset landsdel og politisk syns- og standpunkt, allerhelst bare vil have flere penge til deres egen kommune. Social- og indenrigsministeren blev i sidste uge kritiseret for at manipulere eller hemmeligholde en række af de tal, der ligger til grund for beregningerne i regeringens forslag til en ny udligningsreform. Det har ministeren undskyldt - og samtidig korrekt pointeret, at man kan gøre tallene op på flere forskellige måder. Og det er sandt. Udligningsordninger er svært stof for de fleste, inklusive mange økonomer og politikere. De enkelte parametre, der ligger til grund for både den gamle udligningsordning og regeringens forslag til en ny udligningsordning, kan diskuteres og endevendes i én uendelighed. Derfor er kritikken af og debatten om ordningen både relevant og nødvendig. Det ændrer blot ikke på, at vi alle, fattige som rige, socialister som liberale, jyder som fynboer, bør glæde os over, at udligningsreformen gør Danmark mere lige. På ægte Robin Hood-manér. Ligesom i Sherwood-skoven.

Annonce