Annonce
Kerteminde

Borgermøde om frivillighed: Hvis vi bare løfter sammen, er det ikke så svært

Panelet bestående af (fra venstre) Steen Hjorth fra Landsbyrådene, Jan Aarenstrup fra KB, Pernille Swain fra Munkebo Gymnastikforening og borgmester Kasper Olesen fik en meget konstruktiv snak, hvor god ideer blev født - godt støttet af input fra de mange fremmødte. Foto: Michael Bager.

- I øjeblikket er der så meget med kurser i lær dig selv at kende, og mærk dig selv og alt sådan noget. Det er helt overflødigt, for man skal bare være frivillig, så kommer det andet af sig selv, siger håndboldtræner i BR66 Claus Schmidt.

Kerteminde: Foreningerne skal være bedre til at netværke med hinanden. Foreninger skal arbejdsmæssigt sætte tæring efter næring - lad være med at presse de opgaver igennem, der ikke er frivillige til. Unge skal kunne gå i skolepraktik i en forening. De frivillige skal blive bedre til at fortælle de gode historier.

Der var masser af gode ideer til, hvordan man kan styrke frivilligheden og det gode liv, der følger med, da Fyens Stiftstidende onsdag aften havde samlet cirka 80 mennesker til en aften om, hvordan vi får endnu flere til at blive frivillige. Til at tage del i foreningsarbejdet, blive en del af et netværk og få del i det gode liv, der leves i foreningerne.

Annonce

Forældrene er en udfordring

Kerteminde: En af de ting, de to oplægsholdere Claus Schmidt fra BR 66 og Jan Aarenstrup fra KB, var enige om på frivilligmødet var, at forældre er en udfordring.- Der er et kæmpe pres fra forældrene. De er nok den største årsag til, at nye talenter jages væk, sagde Claus Schmidt.

Jam Aarenstrup uddybede:

- Da jeg var barn, cyklede vi selv til træning, og forældrene var med på sidelinjen en sjælden gang. Nu er de med over det hele, og de har mange spørgsmål. Det stiller store krav til de unge mennesker, der har påtaget sig jobbet som trænere, for der er tydeligvis mange potentielle landsholdsspillere på banerne.

Til gengæld ser begge meget gerne samme ivrige forældre melde sig som frivillig - der bliver mere og mere brug for dem.

Peter Ammitzbøll. Borgermøde om det gode liv i Kerteminde. Foto: Michael Bager

Fortæl de gode historier

Aftnen blev indledt med en pep-talk af en, der om nogen kan fortælle den gode historie om, hvordan frivillighed har beriget hans liv: håndboldtræner i BR66 Claus Schmidt, der foruden sit almindelige trænerarbejde har startet et hold for handicappede unge.

- Jeg havde håbet på at se en sal fyldt med 175 mennesker i alderen 25-35, indledte han med et blik ud på den i hovedsagen gråhårede skare.

- Men I er også velkomne, for der er også brug for jer.

Claus Schmidt understregede imidlertid, at hans euforiske begejstring kun kan blive ved, fordi han har så stor opbakning.

- I øjeblikket er der så meget med kurser i lær dig selv at kende, og mærk dig selv og alt sådan noget. Det er helt overflødigt, for man skal bare være frivillig, så kommer det andet af sig selv. Og vi skal være flere frivillige alle vegne. For hvis vi bare løfter sammen, så er det ikke så svært - så er der ingen, der brænder ud, og vi er mange flere, der får del i glæden.

Et af hans råd til, hvordan man får flere frivillige er, at alle de, der nu går rundt og er lykkelige i deres frivillige arbejde, fortæller de gode historier, som kan give andre lyst til at være med.

Ellen Hauge. Borgermøde om det gode liv i Kerteminde. Foto: Michael Bager

Besparelser giver behov for flere frivillige

I den efterfølgende paneldebat indledte dagens ordstyrer Peter Hagmund med at spørge borgmester Kasper Olesen (Soc), hvordan han tænker sig, at de netop annoncerede besparelser på idrætsområdet vil styrke frivilligheden.

- Jeg kan kun håbe på, at det vil sparke nogle flere frivillige i gang - blandt andet i sportsforeningerne, hvor man kan sige til forældrene, at nu er de nødt til at give en hånd med, svarede borgmesteren.

Jan Aarenstrup fra KB mente nok, at det er et urimeligt benspænd, der vil presse hans forening, der nu blandt andet skal finde frivillige til at stille bander op og tage dem ned igen.

Pernille Swain (Soc) fra Munkebo Gymnastikforening følte sig ikke spor presset: - I vores forening er der aldrig blevet stillet noget op for os, vi har altid klaret det selv. Men vi får stillet nogle utroligt gode rammer til rådighed.

Claus Schmidt. Borgermøde om det gode liv i Kerteminde. Foto: Michael Bager

Frivillighed på skoleskemaet

Borgmester Kasper Olesen kom med et meget konstruktivt forslag: Sæt frivillighed på skoleskemaet.

- Jeg har prøvet det i Søndersø, hvor det var et valgfag at få en træneruddannelse i en forening - og de fleste af dem, der valgte det, blev hængende i foreningen bagefter, fortalte han - som jo har al mulig adgang til at præsentere det forslag i de rigtige kredse.

Det fremgik klart af de forskellige indlæg i løbet af aftenen, at der ikke findes nogen undskyldning for ikke at tage del i det frivillige arbejde og dermed i det gode liv, der leves ude i forenings-fælleskaberne. For nu om dage melder man sig ikke nødvendigvis til mange timers arbejde på faste ugedage. ÆldreSagen kunne fortælle om frivillige, der bidrager med fem timer om året, medens Munkebo Gymnastikforening kunne berette om en frivillig, der yder tre timer om året. Og de tre timer her og fem timer der er med til at tage trykket fra dem, der trækker det store læs.

Mere end nogle få timer skal der altså ikke til, selvom de fleste - når først de er kommet i gang - har lyst til at yde meget mere. Og tre timer om året, det kan alle da finde i en aldrig så travl kalender.

Borgermøde om det gode liv i Kerteminde. Foto: Michael Bager
Borgermøde om det gode liv i Kerteminde. Foto: Michael Bager
Jan Aarenstrup. Borgermøde om det gode liv i Kerteminde. Foto: Michael Bager
Borgermøde om det gode liv i Kerteminde. Foto: Michael Bager
Borgermøde om det gode liv i Kerteminde. Foto: Michael Bager
Borgermøde om det gode liv i Kerteminde. Foto: Michael Bager
Borgermøde om det gode liv i Kerteminde. Foto: Michael Bager
Borgermøde om det gode liv i Kerteminde. Foto: Michael Bager
Borgermøde om det gode liv i Kerteminde. Foto: Michael Bager
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Ulovligt ifølge revisor: Konkursramt advokatfirma lånte penge i velgørenhedsfond

Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Annonce