Annonce
Nyborg

Borgermøde: Grøn oase og kolonihaver overlever

Syge træer og selvsået krat på brinkerne på Nyborg Vold vil blive fjernet. Det samme gælder ulovlige broer og terrasser. Foto: Kapser Riggelsen
Ulovlige konstruktioner, syge træer og selvsået krat skal væk. Men fæstningsværket Nyborg Vold bliver stort set bevaret, som det ser ud i dag.

Nyborg: Ulovlige broer og terrasser skal væk. Selvsået krat og buske på voldgravens brinker skal også fjernes. Og der ryger et par enkelte kolonihaver.

Men store og voldsomme ændringer på volden bliver der ikke tale om.

Det slog både Nyborg Kommune og Slots- og Kulturstyrelsen fast under et digitalt borgermøde mandag aften om et forslag til en ny lokalplan for fæstningsværket Nyborg Vold.

Annonce

- Vi vil fortsat have en grøn oase på volden, hvor man kan nyde at gå tur og samtidig få oplevelsen af at befinde sig på et historisk fæstningsværk, lød det fra vicekommunaldirektør Søren Møllegård.

Det er Slots- og Kulturstyrelsen, der er tilsynsmyndighed for det fredede fæstningsværk.

Og specialkonsulent i Slot- og Kulturstyrelsen, Marianne Rasmussen Lindegaard, mener, forslaget til en lokalplan tager hensyn til alle.

- Vores udgangspunkt har været at søge et kompromis, der både tager hensyn til fæstingsværkerne og kolonihaverne, sagde hun.

Ophedet debat

Forslaget til en lokalplan for fæstningsværkerne og kolonihaverne på volden blev fremsat første gang i september sidste år.

Det førte til en tider ophedet offentlig debat, hvor ord som "skamfering" og "rundbarbering" blev brugt.

De påstande mener Nyborg Kommune imidlertid at kunne mane i jorden med den endelige udgave af lokalplan 303 "Kolonihaver og havehuse på Nyborg Voldanlæg".

- Der er ikke tale om, at der skal fælles en masse træer. Det er primært syge træer, der skal tages ned, fastslog Søren Møllegård.

- Og så har vi rigtig mange steder, hvor volden er sprunget i krat. Der vil man se, at vi rydder op. Men det er altså selvsået krat, vi taler om her. Og det ville vi under alle omstændigheder være nødt til at rydde op i på et tidspunkt, tilføjede han.

Til gengæld vil der blive gået hårdt til de bådebroer, terrasser og andre private konstruktioner, der med tiden er opført på skrænterne og brinkerne ved voldgraven.

De er ulovlige, understregede Marianne Rasmussen Lindegaard.

- Jo tættere på selve voldgraven, desto værre er de ændringer, der er foretaget. Men alt det, der ligger bag voldkronen lidt længere oppe, vil vi give dispensation til at bevare, lovede hun.

Der er kun et par enkelte kolonihaver, der af hensyn til fæstningsværket fremtræden skal nedlægges. Alle andre kolonihaver og huse bliver bevaret i indtil videre 30 år.

Annonce

Sendes i høring

Lokalplanforslaget bliver nu sendt i offentlig høring indtil 30. juni

Og eftersom der ikke er nogen vej udenom en lokalplan, der lovliggør forholdene på det fredede fæstningsværk Nyborg Vold, er vicekommunaldirektør Søren Møllegård godt tilfreds med det resultat, der er opnået i forhandlingerne med Slots- og Kulturstyrelsen.

- Det har været det muliges kunst. Og vi synes faktisk, det er lykkes at sikre et helt fantastisk kolonihavemiljø på volden, fastslog han over for de 80-90 seere, der fulgte med under mandagens digitale borgermøde.

Annonce
Odense For abonnenter

Nyt notat afslører dyb frustration i specialenhed mod bander: Kriminelle går under jorden, men kan beholde kontanthjælpen

Annonce
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

Kæmpe solcellepark til 78 millioner bliver taget i brug om få dage: - Vi forventer, at varmeprisen falder med ti procent

Annonce