Annonce
Odense

Borgerlig modstand forgæves: Nyt affaldsanlæg bliver offentligt ejet

Fynboernes madrester skal genanvendes - i 2022 er målet nationalt set 50 procent. Derfor har politikerne besluttet at investere 59 mio. kroner i et kommunalt ejet affaldsanlæg, der skal tage imod madaffald fra flere fynske kommuner. Arkivfoto.

Et nyt affaldsanlæg til 59 mio. kroner skal finansieres af kommunen. Selv om V og K onsdag valgte at bruge standsningsretten over for beslutningen i Økonomiudvalget, er flertallet på plads i byrådet. Samtidig bliver sagen nu lukket for offentligheden.

Odense Kommune vil investere 59 mio. kroner i et nyt anlæg til behandling af madaffald fra de fynske kommuner.

Onsdag blokerede de to borgerlige rådmænd, Jane Jegind (V) og Søren Windell (K), for, at Økonomiudvalget traf den beslutning ved at bruge den såkaldte standsningsret, men når sagen senere kommer i byrådssalen, er flertallet bag på plads.

Men det bliver ikke muligt for offentligheden at få nærmere indblik i sagen, fordi den nu overgår til den lukkede dagsorden, og det irriterer Jane Jegind:

- I de godt 20 år jeg har været med, kan jeg ikke efter hukommelsen huske, at en sag, der har været åben i Økonomiudvalget, overgår til at blive lukket, når den skal behandles i byrådet. Jeg har bedt om at få en forklaring på skrift. Jeg er ikke jurist, men det undrer mig, at man med henvisning til, at der indgår fortrolige oplysninger i sagen, kan lukke den helt, siger hun.

- Jeg er godt klar over, at vi ikke kan bruge Odense Renovations fortrolige oplysninger om priser andre steder, men jeg synes, der er en helt grundliggende diskussion her: Tager vi en risiko, som vores forbrugere kommer til at hænge på, hvis det går galt, eller satser vi på, at markedet kommer med nogle bud og dermed også tager risikoen. Jeg forstår ikke, at byrådet ikke vil afprøve om prisen og løsningen er den rigtige ved at sende forslaget i udbud.

Annonce
Det private firma NC Miljø har investeret 100 mio. kroner i et affaldssorteringsanlæg i Ringe og frygter, at beslutningen i Odense vil ødelægge deres forretning. Arkivfoto

- Jeg er helt tryg

Både S, SF og R var i Økonomiudvalget positive over for forslaget om, at lade Odense Renovation stå for opgaven.

Rådmand Brian Dybro (SF) er således "helt tryg" ved en kommunal løsning, forklarer han:

- Vi får den bedste løsning til den bedste pris ved at lade Odense Renovation, som er kommunens selskab, stå for opgaven. Jeg er helt overbevist om, at det er den bedste løsning for forbrugerne.

- Men hvis I er så sikre på, at Odense Renovation kan levere den bedste og billigste løsning, hvorfor så ikke afprøve det i virkeligheden i form af et udbud?

- Vi fik under den fortrolige del oplyst noget om markedspriser. Der er ikke specielt stor konkurrence på markedet, og når vi ser rundt i landet, får de kommuner, som har valgt en privat løsning, ikke behandlet deres affald billigere, end vi selv vil kunne gøre det, siger Brian Dybro.

Stiftstidende har også forsøgt at få en kommentar fra borgmester Peter Rahbæk Juel (S), der fra 2014 til 2017 var bestyrelsesformand i Odense Renovation, men det er ikke lykkedes inden deadline.

Modstand forgæves

Markedschef i Dansk Erhverv, Morten Jung, havde fået foretræde for politikerne for at prøve at ændre deres indstilling, men uden held. Han forstår stadig ikke beslutningen.

Som han forklarede i Stiftstidende onsdag:

- Hvorfor undersøger man ikke markedet på samme måde, som hvis man skulle ud og købe et nyt køkken? Det kan man gøre ved at sende tingene i udbud. Så kan kommunen vælge at lave et kontrolbud på lige fod med det private marked, og så er borgere sikret, at man ikke betaler for meget for affaldshåndteringen. For mig at se, er politikerne i gang med at smide 59 millioner af borgernes kroner ud ad vinduet.

Dansk Erhverv er gået ind i sagen, efter at ejeren af et privat anlæg i Ringe, firmaet NC Miljø, har udtrykt voldsom modstand mod projektet. Et kommunalt ejet selskab vil ifølge direktør Massimo Forti underminere forretningsmodellen i anlægget, som man har investeret op mod 100 millioner kroner i.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Fyn For abonnenter

Michael lider af paranoid skizofreni: - Min far kommer om natten og vil have mig med i graven

Annonce