Annonce
Danmark

Borgerlig letbenethed?

Peter Nedergaard

Dansk borgerlighed har vundet en del sejre over venstresiden i dansk politik i de senere år angående udlændingepolitikken, den økonomiske politik, erhvervslivets rolle, privatisering o.lign. Man kan imidlertid godt få den tanke, at det snarere er venstresidens svaghed, end det er borgerlighedens styrke, som har gjort udslaget.

Jeg vil imidlertid begynde et helt andet sted, før jeg kommer med mit svar. Min første aktivitet i borgerligt regi var ved valget i 1971, da VKR-regeringen udskrev valg. Jeg var 13 år, og min far - han var formand for den lokale konservative vælgerforening - havde spurgt, om jeg vil tjene penge ved at dele valgpjecer ud. Én kr. per uddelt pjece. Indimellem uddelingen i parcelhuse og etagebyggerierne smålæste jeg i det konservative valgmateriale. "Den der bliver hjemme - giver Krag sin stemme", erindrer jeg, at der stod under en tegning af en vælger i en sofa. Herudover var der noget statistik over bl.a., hvor mange børnehavepladser VKR-regeringen havde skaffet til veje. Man pralede også af, at kildeskattesystemet var blevet indført.

Når jeg kan huske det, er det selvfølgelig, fordi det undrede mig. Med hensyn til tegningen over, at man måtte ty til Krag som Sorteper. Med hensyn til statistikken over, at flere offentlige udgifter nu pludselig var blevet et argument for at stemme borgerligt. (Så meget forstod selv den 13-årige). Angående kildeskatten kom min undren til senere.

Min undren er ikke blevet mindre over årene. Dansk borgerlighed mangler dybde, konsistens, selvbevidsthed, belæsthed og ideologi. Sidstnævnte kan aldrig være noget bras, for det er, hvad der holder et politisk standpunkt sammen og gør, at folk med lidt eftertænksomhed synes, at det er attraktivt.

Havde dansk borgerlighed dengang og siden haft disse ting i skuffen, således som man har i mange andre lande, havde man sandsynligvis ikke begået fejl på fejl i uborgerlighedens navn.

Lad os tage nogle af dem. Først kildeskatten, som jeg nævnte ovenfor. Det forhold, at kildeskatten har fremmedgjort folk overfor, hvor meget de egentlig betaler i skat, fordi det hele er fratrukket på forhånd, er efter alt at dømme medvirkende til, at Danmark har et af verdens højeste skattetryk tilvejebragt af de borgerlige.

Dernæst et såkaldt borgerligt slogan fra VK-regeringen i 00'erne: "Fra forskning til faktura". Udsagnet er vist et forsøg på at gøre universiteternes forskning "anvendelsesorienteret". Det er imidlertid udtryk for en dyb uvidenhed om, hvad der er universiteternes inderste formål, nemlig at finde frem til Sandheden om de enkelte videnskabelige områder. Det var den borgerlige Wilhelm Humboldts mål for universiteterne, som man også tilslutter sig i de fleste civiliserede lande.

I den nuværende regering har der været udsagn om, at målet med erhvervspolitikken er at "forkæle" erhvervslivet. Igen er det et dybt uborgerligt og "fladt" udsagn. En stat må aldrig fremme erhvervslivets interesser som sådan. Den må fremme landets samlede interesser, hvori erhvervslivet indgår. Således tænker de borgerlige tænksomme i de fleste lande uden for Danmark.

Alt i alt har borgerligheden i Danmark gode kort på hånden. Men hvis dansk borgerlighed vil noget, må den blive langt, langt mindre ulidelig letbenet.

Annonce
Annonce
Erhverv

De vil 3D-printe knogledele til trafikofre og kræftramte: - Vi udnytter, at kroppen er fantastisk til at gendanne sig selv

Odense For abonnenter

Ny rapport: Så mange ladestandere kræver elbil-revolution i Odense

Odense

Efter afsløringer: Næste år vokser kontroltrykket på gartnerierne

Odense Bulldogs For abonnenter

Bulldogs-hardhitter blev frikendt - Martin Larsen kan alligevel spille onsdag mod Rungsted

Kerteminde

Mangler du en hundeskov? Kommunen overvejer - igen - at lave fristed for de firbenede

Navne For abonnenter

Dødsfald: Poul fik polio som 18-årig, men skabte stor boghandel, som han måtte sælge, da det gik bedst

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Danmark For abonnenter

Frysende migranter i klemme i strid mellem Hviderusland og EU

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Odense

Inspektion afslører: Gartnerier opbevarer og anvender ulovlige kemikalier i stort omfang

Debat

Sofie Østergaard: Lader du din partner styre økonomien for dig?

Assens

Lasse skyder med skarpt efter kandidattest: - Det stemmer ikke helt overens med virkeligheden

Nordfyn For abonnenter

Grønt lys til kæmpe kvægfarm ved fynsk gods: Naturforening trækker klage tilbage

Navne

Gammel Skibhusdreng gik tilbage i tiden: Cyklede som treårig alene op ad Skibhusvej

Annonce