Annonce
Faaborg-Midtfyn

Borgere købte kro af frygt for rockere: Nu skal der sælges ud af inventaret

Håbet er at kunne skrabe 100.000 kroner sammen til andelshaverne ved salg af inventaret fra Nyboe Kro, fortæller Gitte Bork (tv), Jan Wæhrens og Britta Kruse. Der er allerede solgt en del. Foto; Maria Retoft Pedersen
- Vi håber, at det kan blive et plaster på såret, lyder det fra tre af andelshaverne. De glæder sig over, at byens borgere stod sammen, da det virkelig gjaldt.
Annonce

Freltofte: Står du og mangler en rullepølsepresse? Eller hvad med en melbollemaskine? En forsyning julekugler, havemøbler eller et par retrolamper?

Så var det måske en idé at lægge vejen forbi Nyboe Kro, når kroens nye ejere - 56 lokale andelshavere - holder loppemarked.

- Vi må sælge alt det, vi kan, bare bygningen ikke bliver ustabil, fortæller Jan Wæhrens med et smil.

Han er bestyrelsesmedlem i landsbyforeningen Fælleden i Freltofte og var en af dem, der spyttede penge i kassen, da foreningen købte kroen i sommers.

Sagen kort: Kroen i Freltofte

56 borgere fra Landsbyforeningen Fælleden stod sammen, da snakken gik om, at en gruppe med tilknytning til rockermiljøet havde tænkt sig at købe kroen.

Det var Foreningen af 1943 - en motorcykelklub, som siges at have forbindelser til Hells Angels - der gerne ville købe kroen.

Hvorvidt foreningen har forbindelse til rockermiljøet, har klubben tidligere hverken villet be- eller afkræfte overfor avisen.

Kroen var sat til salg af John Trier Lauridsen, og der manglede kun en underskrift på kontrakten, da han hørte om naboernes bekymring.

Der blev holdt flere møder for borgerne i Freltofte, og på en generalforsamling den 21. juni blev der truffet beslutning om, at foreningen ville købe kroen.

56 andelshavere indbetalte i alt 857.000 kroner, så kroen kunne købes for 750.000.

Nyboe Kro har stået tom i flere år. Landsbyforeningen Fælleden overtog kroen den 1. september.

I alt 56 andelshavere - borgere i Freltofte og omegn - gik sammen om i al hast at købe kroen, da det forlød, at de købere, der var kørt i stilling til at overtage, havde forbindelser til rockermiljøet.  Der blev solgt andelsbeviser til 10.000 kroner stykket.

- Så de fleste har lagt et sted mellem 10.000-50.000 kroner, fortæller Jan Wæhrens.

Der er nok at gå på opdagelse i fra mange års krohistorie. Foto: Maria Retoft Pedersen

Fælleden overtog kroen den 1. september, og lørdag var 15-20 frivillige så samlet for at gennemgå stedet fra kælder til kvist og finde salgsegnede effekter. Håbet er at kunne skrabe 100.000 kroner sammen ved at sælge alt fra lysestager til tagrender. Foreningen købte kroen for 750.000 kroner.


Vores by er kendetegnet ved tryghed og fællesskaber. Vi vil gerne være om den rolige og fredelige by, vi har. Og derfor var det også dejligt at mærke, at vi stod sammen. Det er jeg stolt over

Britta Kruse


- Pengene, som vi får ind, skal gives tilbage til andelshaverne, alt efter hvor meget de har givet. Det kommer jo ikke til at dække vores udgifter, men det kan måske være et plaster på såret, siger Britta Kruse, som er den, der koordinerer salget af effekterne.

Annonce

Sælger for en krone

Planen er, at kroen og den tilhørende grund nu skal sælges til Faaborg-Midtfyn Kommune for en krone. Det lyder umiddelbart som en dårlig forretning at købe for 750.000 kroner og sælge videre for en enkelt krone. Men det er alligevel det værd, mener Jan Wæhrens.

- Da vi fandt ud af, at det kunne være nogen med tilknytning til rockermiljøet, der var på vej til at flytte ind, kunne man hurtigt forestille sig, at der ville komme to meter høje mure, skodder for vinduerne og en decideret rockerborg, som man har set andre steder. Og hvad ville det betyde for Freltofte? Ville det blive en spørgelsesby på sigt? Og hvad med huspriserne, spørger han.

Det er lige tidligt nok at finde julepynten frem. Men det gjorde de altså lørdag på Nyboe Kro. Foto: Maria Retoft Pedersen


- Vores by er kendetegnet ved tryghed og fællesskaber. Vi vil gerne værne om den rolige og fredelige by, vi har. Og derfor var det også dejligt at mærke, at vi stod sammen. Det er jeg stolt over, tilføjer Britta Kruse.

På kun en uge blev der rejst 800.000 kroner til at poste i kro-købet.

Gitte Bork er formand for landsbyforeningen Fælleden, der dækker Freltofte, Lumby og Søsted. Foto: Maria Retoft Pedersen

- Opbakningen fra byen har været fantastisk hele vejen igennem processen. Og det kommer også til at give et særligt ejerskab til stedet her, siger Gitte Bork, formand for Fælleden.

- Det er på mange måder en spektakulær sag, som vi vil huske i mange år, tilføjer Jan Wæhrens.

Annonce

Kroen rives ned

Når kommunen overtager grunden, skal kroen skal rives ned. Og hvad der så skal ske på grunden, vides ikke endnu.

De mest kostbare effekter bliver solgt på auktion, mens de resterende bliver solgt på loppemarked. Foto: Maria Retoft Pedersen


- Vi har nedsat en arbejdsgruppe, der skal komme op med nogle gode ideer. Og så skal vi indgå en brugsaftale med kommunen, så det er os, der kommer til at stå for det herude. Men vi vil gerne have et fællesareal, som bliver et sted, hvor byen kan samles, siger Gitte Bork.

Allerførst venter dog arbejdet med at få tømt kroen og få nogle penge i kassen.

Loppemarkederne finder sted i Nyboe Kro, Freltoftevej 10, Freltofte, den 31. oktober og 1. november - begge dage fra klokken 10-16.

Kroen skal sælges til Faaborg-Midtfyn Kommune for den nette sum af en krone - og derefter bliver den revet ned. Foto: Maria Retoft Pedersen
Der er masser af stemning og historie i væggene på Nyboe Kro. Foto; Maria Retoft Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live:  Falck lukker sine lyntestcentre fra februar

Annonce