Annonce
Assens

Borgere købte den lokale skole for 300.000 kroner: Nu drømmer de om træhytter og fitness

Solveig Jensen og Jakob Steen Andersen mener, at det vil give Landsbyens Hus bedre muligheder i forhold til udlejning af den gamle skole, hvis der bliver bygget overnatningshytter på den gamle legeplads. - Vi kan lige så godt rydde hele legepladsen, for det giver ikke mening for os at bruge penge på at vedligeholde den inden for regler, der er, når det er et offentligt tilgængeligt område, siger formand Jakob Steen Andersen. Foto: Amalie Hermansen
Bestyrelsen bag Landsbyens Hus i Jordløse mangler hverken ambitioner eller idéer for de gamle skolebygninger.

Jordløse: En lokal skole vækker oftest følelser hos rigtig mange mennesker. Både hos nogen, der stadig bor i den by, hvor de sled børneskoene ned til sålerne i skolegården, men også hos dem, der er flyttet væk. For minderne om ens skoletid består uanset.

Derfor er det også en svær opgave, bestyrelsen bag Landsbyens Hus i Jordløse er kommet på. Sidste år lykkedes det foreningen at sælge så mange andelsbeviser, at borgerne i byen kunne købe Friskolen i Jordløses gamle bygninger for 300.000 kroner, inden de blev solgt som et konkursbo.

Siden har bestyrelsen brugt uanede mængder af timer på at rengøre, sortere, smide ud og tænke nye tanker om, hvordan byen og omverdenen kan få mest glæde af de røde bygninger. Og det har ikke været helt nemt, fortæller Rikke Schultz, der er medlem af Landsbyens Hus' bestyrelse og desuden formand for Lokalrådet i Jordløse.

Annonce

- Vi startede en bestyrelse, der ikke kendte hinanden i forvejen, og vi havde hver vores idé om, hvad der skulle være her i huset. Så vi har skullet spore os ind på hinanden, siger hun, og sekretær Solveig Jensen supplerer:

- Forskellen fra andre bestyrelser, hvor jeg har siddet med, er, at vi ikke havde et klart formål, vi mødtes om. Vi vidste, at vi skulle skabe noget, men vi vidste ikke hvad, siger hun.

Stå på to ben

Undertegnede har brugt størstedelen af sine folkeskoleår i netop de røde bygninger på Jordløse Møllevej, og en rundtur i de gamle lokaler beviser, hvor meget nostalgi der er i den duft, der stadig er i skolekøkkenet eller sløjdlokalet.

Og det historiske i bygningerne er noget, som bestyrelsen gerne vil fastholde til en vis grad. Men der skal bestemt også tænkes nyt, understreger Solveig Jensen.

Landsbyens Hus

De gamle skolebygninger på Jordløse Møllevej har 150 andelshavere, der i alt har købt 205 andele á 1000 kroner stykket. Foreningen Landsbyens Hus købte bygningerne for 300.000 kroner med hjælp fra indtægten ved andelene og med lån fra lokale borgere.

Huset har fået lidt over 85.000 kroner fra Energi Fyns fonde til renovering af skolekøkkenet. Derudover har bestyrelsen også søgt LAG MANK om 350.000 kroner til etablering af overnatningshytter og opgradering af bygningerne generelt.

De normale driftsomkostninger bliver dækket ved husleje fra blandt andet Lokalhistorisk Arkiv og Jordløse Boldklub.

Bestyrelsen fortæller, at der er flere interesserede til at leje nogle af lokalerne fast.

- Huset skal stå på to ben. Det skal være et samlingssted for lokalsamfundet, men det skal også åbnes op for folk udefra, for vi er for få mennesker i Jordløse til at få det til at køre rundt kun for os, siger hun.

Landsbyens Hus i Jordløse har mange idéer til, hvordan de gamle skolebygninger kan bruges. En af de første forvandlinger bliver i det gamle skolekøkken, fortæller sekretær Solveig Jensen og bestyrelsesformand Jakob Steen Andersen. Foto: Amalie Hermansen

Foreningen har derfor mange idéer i støbeskeen - blandt andet er der allerede planlagt flere sommerkurser og en stor åbningsfest. Og så er der de idéer, som kræver lidt mere at få ført ud i livet.

- Corona bremser nogle ting, og det har været svært for os at komme i gang med et brag, fordi vi ligger i en dvaletilstand. Vi snakker om 1000 ting, men nogle af tingene kan være svære at få løbet i gang lige nu, siger Jakob Steen Andersen.

Annonce

Køkken og fitness

Men selvom pandemien sætter en stopper for mange ting, står de lokale ildsjæle absolut ikke stille på de lange gange i skolebygningerne.


Huset skal stå på to ben. Det skal være et samlingssted for lokalsamfundet, men det skal også åbnes op for folk udefra.

Solveig Jensen, sekretær, Landsbyens Hus


- Vi skal have revet hele køkkenet ned og indrettet det, så det på sigt kan fødevaregodkendes. Og så er planen, at vi skal have opstillet fem hytter på hver 16 kvadratmeter på den gamle legeplads, så der er overnatningsmuligheder for dem, der lejer sig ind på skolen - eksempelvis store familier, der er på weekend sammen, siger Jakob Steen Andersen.

Derudover bliver der også arbejdet med tanker om at etablere et fitnessrum i et af de gamle klasselokaler.

- Vi har henvendt os til boldklubben for at høre, om de kunne være interesseret i at lave et lille fitnesscenter. Fra andre landsbyer, der har gjort det samme, har vi hørt, at de har haft gode erfaringer med det, fordi man har oplevet, at man har fået folk ind i idrætsforeningen, som ellers ikke har været der, siger Solveig Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense Håndbold For abonnenter

Eks-landsholdsspiller før Odenses semifinalebrag: - Jeg havde drømt om en større rolle

Annonce