Annonce
Odense

Borgere chikaneres i Skt. Klemens: - Nu er det jo sådan, at folk ikke tør lufte hunden om aftenen

Fredeligt ser der ud, men siden påske har Skt. Klemens modtaget en hel del uønsket opmærksomhed. Foto: Michael Bager
Flere personer, der bor i Skt. Klemens området, føler sig chikaneret af en gruppe unge mænd, der siden påske har været på færde i området. Der er ikke blot tale om drengestreger, oplever områdets beboere, der frygter, at kritiske ytringer får konsekvenser for dem.

Et mønster er i april og maj begyndt at tegne sig, når weekenden melder sin ankomst, og aftenen falder på i Skt. Klemens-området i Odense. Biler i høj fart ankommer til området, cirkulerer med hornet i bund og laver hjulspin. Kanonslag smides i folks haver og foran deres vinduer, ligesom fyrværkeri er blevet smidt i postkasser. Beboeres postkasser og bilnummerplader affotograferes, og der er også beretninger om beboere, der opsøges og chikaneres af unge mænd med truende adfærd.

- Det er kommet som et lyn fra en klar himmel. Det er blevet rigtig utrygt og ubehageligt herude. Nu er det jo sådan, at folk ikke tør lufte hunden om aftenen og lade deres børn gå hjem fra sport. Det er ikke sådan, jeg ellers kender vores område, siger en anonym beboer.

Fyens Stiftstidende har været i kontakt med en række af hinanden uafhængige kilder, der ønsker anonymitet. Alle tegner de det samme billede af et område, der er blevet offer for en masse uønsket opmærksomhed, og som måske værst af alt er så utrygge ved situationen, at mange ikke tør ytre sig på Facebook om problematikken.

Skt. Klemens skole er et af de områder, hvor der bliver fyret kanonslag af. Foto: Michael Bager

Eskaleret siden påske

Fred være med det. Sådan tænkte mange af områdets beboere, de første par gange de registrerede, at nogle unge mennesker lod til at muntre sig lidt vel rigeligt med speederen.

- I starten tænkte jeg, om det var en udendørs fest, nu hvor de ikke kunne komme i byen (på grund af corona, red.). Men det viste sig ret hurtigt, at det ikke kun var ræs, og så mister man jo også lidt tålmodigheden, når det er hver weekend, fortæller en anonym kilde.

Men omkring påske begyndte det at eskalere. Beboerne fortæller, at der er forskel på, hvor mange biler, der sætter kurs mod Skt. Klemens. Store Bededag var der omkring 30 personer samlet foran Rema 1000’s parkeringsplads, mens der andre aftener kører et par biler rundt. De kilder, avisen har været i kontakt med, vurderer, at der er tale om unge mænd fra cirka 18-års alderen til midten af tyverne.

- Jeg synes, det er meningsløst. Vi passer jo os selv herude. Jeg kan simpelthen ikke forstå, hvorfor de har brug for det, siger en anonym kilde.

- Vi har aldrig haft noget med de her mennesker at gøre. Så jeg er lidt chokeret over, at de er her, og jeg forstår ikke, hvad de vil os. Og så er jeg faktisk lidt trist på deres vegne over, at de ikke har andet at lave, siger en anden.

Annonce

En lukket Facebook-gruppe

Området har en Facebookgruppe ved navn ”Hjælpsom i Skt. Klemens”. Gruppen har 1100 medlemmer og fungerer normalt som et online fællesskab for dem, der vil netop fællesskabet. En gruppe, der normalt er åben for alle, men som for nylig er blevet lukket på grund af den seneste tids ballade.

Under normale omstændigheder er gruppen et sted, hvor folk, der har ryddet op i haven og har havemøbler i overskud, skriver ud til interesserede, og hvor tip om gode, lokale tilbud deles. På det seneste har gruppen udviklet sig til et sted, hvor mange føler, de skal tænke sig ekstra godt om, inden de deler noget, eller skriver en kommentar af frygt for, hvad det ellers får af konsekvenser.

Nogle beboere i området har taget billeder af de biler, de unge mænd kører rundt i og postet dem i Facebook-gruppen med beskeden om, at man godt må bede gutterne skrue ned for tempoet, hvis man kender dem. Den slags er ikke blevet velmodtaget, da personer, der har gjort netop det, er blevet opsøgt af de unge mænd i bilerne.

- Når man så finder ud af, at nogen af dem, der har skrevet, er blevet opsøgt og chikaneret, tænker man jo ”åh nej, skal jeg så også slette mine kommentarer, så de ikke ved, det er mig”, siger én beboer, mens en anden udtrykker det således:

- Det er vildt utrygt. Der er jo ingen, der har lyst til, at der kommer nogen, der ikke vil én det godt, og banker på døren.

Alle de personer, avisen har været i kontakt med, har af netop den årsag valgt at holde helt lav profil i Facebook-gruppen.

- Jeg ved, de følger med. Når nogen for eksempel har skrevet, at de har tilkaldt politiet, er der gået tre sekunder, og så er de væk. Det er jo meget sigende. Og jeg har været vidne til, at de har opsøgt folk på en truende facon, udtrykker en beboer det.

Også på Rema 1000's parkeringsplads bliver der kørt ræs uden for åbningstiden. Foto: Michael Bager
Annonce

Frygt for konsekvenser

Selvom de af Skt. Klemens beboere, som Fyens Stiftstidende har været i kontakt med, føler sig både generet og chikaneret af opførslen, er der også en frygt for, at opførslen får mere alvorlige konsekvenser.

En beboer fortæller, at bilerne ved flere anledninger har kørt rundt med et sted mellem 80 og 100 kilometer i timen og med slukkede lygter. Beboeren beretter yderligere, at det ikke altid lader til, at de unge mænd bag rattet har kontrol over de biler, de kører markant for stærkt i.

- Det er kun et spørgsmål om tid, før de enten selv kommer galt af sted ved at køre galt, eller at de kommer til at ramme et uskyldigt menneske. Og så står vi med noget, som vi måske kunne have forhindret, frygter en kilde.

Kilderne i denne artikel optræder anonymt, idet de føler sig chikanerede og frygter for deres sikkerhed. Deres identitet er kendt af redaktionen.

Beboerne i Skt. Klemens erfarer, at de personer, der skaber støj og chikane, er unge mænd fra omkring 18 år og op til midten af tyverne. Foto: Michael Bager
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Møder massiv kritik: Ingen vil have jobbet - nu søger kommune politibetjente til at passe voldsom og autistisk borger

Annonce
Annonce
Annonce
OB

OB skal slås for at undgå en sitrende weekend

Danmark

Gratis færger og billig kollektiv transport: Minister vil gentage succesen fra sidste sommer

Assens For abonnenter

Fem mænd fængslet efter politiaktion: En af de sigtede har med stor sandsynlighed haft tilknytning til tysk rockergruppering

Annonce