Annonce
Sydfyn

Borgerbudget: I Gudmekongens Land taler de om nyt ungested, elløbehjul og vikingemarked

Landsbyklyngen Gudmekongens Land har holdt borgermøde under overskiften: "Hvad skal vi bruge borgerbudgettet til?" Arkivfoto: Roland Petersen.
Borgerne i landsbyklyngen for Gudmekongens Land, der blandt andet dækker over Gudme, Gudbjerg, Oure og Hesselager, er gået i gang med at finde ud af, hvad de vil bruge det såkaldte borgerbudget fra Lokaludvalget til. Og idéerne er mange.

Sydøstfyn: Nogle kunne godt tænke sig alternative måder at komme rundt på med tanke på, at der ikke kører mange busser i området.

Flere foreslog at lave nye og flere kulturtiltag og festligheder.

Andre slog et slag for at lave et sted, hvor de unge i lokalområdet kunne mødes.

Jo, idéer var der nok af torsdag aften, da landsbyklyngen Gudmekongens Land var vært for et borgermøde. Her skulle de fremmødte sammen med repræsentanter fra klyngen drøfte, hvad et borgerbudget på 200.000 kroner, som Lokaludvalget har stillet til rådighed, eventuelt skal bruges på.

Og der blev både kastet en hel del forslag op i luften og diskuteret lystigt, fortæller Mogens Stampe, der er talsmand for landsbyklyngen.

- Bosætning var ikke uventet en del af diskussionen, og der blev talt meget om, hvad for nogle projekter, man kunne sætte i gang for at højne bosætningen i vores område, som vi jo alle er interesseret i, siger talsmanden for landsbyklyngen, der dækker landsbyerne Gudme, Gudbjerg, Lakkendrup, Brændeskov, Lundeborg, Bøsøre, Hesselager, Oure og Vejstrup - og alt det imellem.

Annonce

Noget for de unge

Et af aftenens mest konkrete forslag var det om et ungested i lokalområdet.

- I vores små samfund sker det ind i mellem, at unge mennesker ikke altid opfører sig okay. Formentlig fordi de ikke har et sted at være og derfor sidder rundt omkring. Så der blev talt om, hvad vi kunne gøre ved det, og et forslag var at gøre noget i forbindelse med juniorklubben, så der også var noget og et sted for dem efter 6. klassetrin, siger han uden at påstå, at det står værre til på det område end andre steder.

- Det er noget, de fleste lokalsamfund i kommunen oplever. Men tanken er da, at vi måske kunne lave noget, som er mere organiseret, hvor der måske også var nogle voksne til at hjælpe til, og at det kunne blive godt.

Kulturfestival og vikingemarked

Infrastruktur var også et tema, forklarer Mogens Stampe.

- Vi har nogle områder, hvor det kniber med den kollektive trafik. Der var en, som foreslog, at man kunne overveje at købe nogle elektriske løbehjul, som kunne bruges til at komme rundt på. Og så blev der ellers talt om, hvordan det ville kunne håndteres, siger han.

- Der blev også talt om, hvordan man kunne organisere det at blaffe. For eksempel kunne man lade sig inspirere af Vester Aaby, hvor de har sat et skur op, hvor man ved, at dem, der står derinde, gerne vil køre med, tilføjer talsmanden.

Blandt forslagene lå også et om at lave en kulturfestival, der skulle brede sig over flere dele af lokalområdet.

- Den skulle indholde noget musik, teater, dilletant og hvad ved jeg. Her kunne man lave noget i hvert område, så man både kunne komme rundt og opleve noget kulturelt og få bedre kendskab til de andre samfund, forklarer Mogens Stampe.

- Og så var der et ægtepar, som foreslog at lave et årligt vikingemarked med historier fra vores område, og hvor man kunne lære at lave buer og vikingemad. Det var de faktisk ret langt med, og det var ret interessant, siger han og forklarer, at enden på borgermødet var at nedsætte små grupper, som nu arbejder videre med de ovenstående forslag og finder ud af, hvad der kan lade sig gøre.

Borgerbudget og borgerråd

Forhistorien til borgermødet i torsdags, der fandt sted på Oure Friskole, er, at Lokaludvalget har besluttet at tildele kommunens 12 lokalområder en pose penge, som borgergrupper langt hen ad vejen selv får lov til at bestemme, hvad skal bruges til.

Indtil videre har udvalget bevilget borgerbudgetter til Landsbyklyngen Gudmekongens Land og lokalområdet Stenstrup/Kirkeby/Lunde, mens Forum 5762, der dækker over området ved Vester Skerninge/Ollerup har fået tildelt midler til udarbejdelsen af en potentialeplan for lokalområdet.

Lokaludvalget har desuden konkrete planer om, at der på et senere tidspunkt skal nedsættes et borgerråd bestående af medlemmer fra hver af de 12 lokalområder i kommunen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce