Annonce
Fyn

Borgen og Baglandet: God lydhørhed, når fynsk erhvervsliv banker på hos Christiansborg

2. september havde Fynsk Erhverv første møde med den nye fynske folketingsgruppe, fortæller direktør ved Fynsk Erhverv, Jytte Reinholdt. Foto: Michael Bager
Selv om Danmark er lille, kan afstanden til Christiansborg nogle gange føles stor. Også fra Fyn. Her fortæller direktøren for Fynsk Erhverv om kontakten til beslutningstagerne på Borgen og om, hvor vigtigt det er at blive hørt på det rigtige tidspunkt.

Fyn: Der er ikke så langt fra Fyn til Christiansborg - medmindre man holder i kø på den fynske motorvej. Men nogle gange kan afstanden føles stor, når man gerne vil have en fynsk mærkesag på dagsordenen.

Jytte Reinholdt, direktør for Fynsk Erhverv, der med over 600 partnervirksomheder er det fynske erhvervslivs talerør, fortæller her om kontakten til politikerne på Christiansborg.

Hvad gør Fynsk Erhverv konkret for at være i kontakt med Christiansborg?

- Vi har etableret et erhvervspolitisk forum, hvor vi flere gange om året mødes med de fynskvalgte folketingspolitikere fra alle partier. Det er et dialogforum, hvor vi nedtoner de ideologiske forskelle, og opprioriterer de fælles fynske sager. Det er et meget vigtigt forum, hvor vi bringer virkeligheden ind i deres politiske hverdag ved at rejse sager, der betyder noget for de fynske virksomheder. Samtidig får vi feedback fra politikerne om, hvad der er på den politiske dagsorden lige nu, og hvor Fynsk Erhverv kan gå ind og påvirke processen.

- Udover det har vi en lang række kontakter og relationer inde på Christiansborg samt dialog med de fynskvalgte politikere mellem møderne.

Føler I, at der bliver lyttet til jer?

- Jeg oplever, der er en god lydhørhed, når vi banker på og rejser forskellige problemstillinger.

Er kontakten til Christiansborg tæt nok, eller vil I gerne have mere kontakt?

- Muligheden for indflydelse er absolut størst, når sagerne er aktuelle på Christiansborg. Og det er naturligvis en udfordring at sidde på Fyn og følge med i, hvornår der åbner sig et vindue for indflydelse på forskellige dagsordener. Her vil det være en klar fordel, hvis de fynske folketingspolitikere husker at give Fynsk Erhverv et lille advis om, at det er nu, vi skal på banen. Timingen er vigtig, og vi ved, at politik kan skabes over lang tid, men det kan også skabes på en eftermiddag.

Kan I mærke, at kontakten nytter?

- Jeg er helt overbevist om, at det nytter. Jeg kan se, at det giver resultater og jeg kan se, at fynske folketingspolitikere løbende kontakter os for at få konkrete cases, når de mangler argumentation i processerne.

Kan du give et eksempel på, hvornår det har nyttet?

- At det er lykkedes at få igangsat udbygningen af den fynske motorvej og ikke mindst nedsættelsen af broafgifterne på Storebælt med 25 procent. Det er klart to sager, jeg gerne vil kreditere de fynskvalgte folketingsmedlemmer for at have løftet ind på Christiansborg og have jagtet, til de var i mål. Derfor har jeg også en klar forventning om, at de holder fast, når der skal prioriteres midler til fremtidige infrastrukturprojekter. Næste etape på E20 syd om Odense er afgørende for udviklingen på Fyn og for sammenhængskraften mellem Øst- og Vestdanmark.

Hvordan er din fornemmelse af den nye fynske folketingsgruppe?

- Meget positiv. Der var jo genvalg til de fleste, men det var meget positivt også at møde de nye til vores seneste møde. Det er et samarbejde, vi absolut ser frem til skal bringe nye resultater til Fyn.

Har I fra Fynsk Erhverv dagsordener, som I ville ønske, at politikerne lyttede mere til, end de gør i dag?

- Virksomhedernes udfordringer med at tiltrække arbejdskraft. Den er så presserende, at der virkelig er behov for at tænke ud af boksen og finde løsninger. Det er en barriere for vækst. Vi har et beskæftigelsessystem, som også kalder på nytænkning, og vi har nogle brancher, der udvikler sig så hastigt, at vi ikke kan nå at uddanne nok. Der kunne vi godt ønske os, at man var mere åben for at tiltrække arbejdskraft fra andre dele af verden.

- Jeg mener heller ikke, vi har fundet løsningen på udfordringen med praktikpladser endnu og det paradoksproblem, at nogle virksomheder mangler lærlinge, mens andre faggrupper mangler pladser til lærlinge. Det bør vi kunne gøre bedre, og det er en vigtig dagsorden, for det handler om fremtidens arbejdskraft.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Mai-Britt skal ikke længere holde vejret af nervøsitet: To år efter politiker-løfte er vakkelvornt vippeleje omsider blevet fikset

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Frygteligt, grotesk og helt vanvittigt: Folketinget kræves på banen i sag om 'betongulv' i skovbund

Fyn For abonnenter

Nyborg-rektor kæmper for opholdstilladelse til syrisk elev: - Jeg tror på Aya, når hun siger, hun er i fare

Annonce