Annonce
Assens

Bor midt i råmaterialet: Keramiker har helt tilfældigt bosat sig efter japansk tradition

Louise Egedal er fascineret af japanske keramiktraditioner. Foto: Lærke Bjørn Bang
Billedkunstner og keramiker Louise Egedal er aktuel med ny udstilling, som er inspireret af Japan. Uden at vide det, har hun selv gjort som japanske keramikere har tradition for; hun har bosat sig, hvor det gode ler er.

Assens/Tommerup: Louise Egedal, som er billedkunstner og keramiker og bor i udkanten af Tommerup, udstiller for tiden i både London og New York.

Men det er hendes nye udstilling "Louise Egedal - Japanske inspirationer", som åbnede på Tobaksgaarden i Assens 20. juni, der får sommerfuglene til at baske i maven. Fordi den er lokal.

- Det giver da lidt mere sved på panden. Jeg møder jo folk nede i supermarkedet bagefter. Det betyder da lidt ekstra, og jeg kan godt lide at formidle tankerne bag udstillingen, fortæller den 41-årige kunstner, som har fået æren af at være den første udstiller på Tobaksgaarden efter genåbningen i juni.

Annonce

Hun er fascineret af Japan, og på en rejse i efteråret 2019 fandt hun ud af, at hun uden at vide det selv har fulgt de japanske traditioner.

- Japanerne har lange stolte traditioner for keramik, og der er keramikere og pottemagere, der i flere generationer bosætter sig der, hvor det gode ler er, fortæller Louise Egedal, som selv har bosat sig nær Tommerup - hvor det gode ler er.

Mere interesseret i det lokale

I Tommerup er der også stolte traditioner for keramik. Her ligger Tommerup Keramiske Værksted, og gennem mange år har man brugt den fede lerjord til at brænde tegl, blandt andet på Lilleskov Teglværk.

- Jeg køber leret færdigt. Men jeg har faktisk været ude at hente noget ler på marken bag vores hus, som jeg smører udenpå og bruger som en slags glasur. Jeg er blevet mere interesseret i at bruge noget helt lokalt efter min rejse, fortæller Louise Egedal, som oprindeligt kommer fra Himmerland.

Det er nu ikke de højfynske traditioner for keramik og brænding af ler, der har fået Louise Egedal til at flytte til Tommerup.

- Det er tilfældigt, og jeg har først bagefter opdaget, hvor rigt området er på historie i forhold til keramik. Det er et slaraffenland, en skjult skat, og jeg synes som fagperson, at det er sjovt at bo i et hus, som er bygget af den jord, vi bor på (tegl, red.). Det er virkelig interessant, og det har jeg fået øjnene op for på min rejse. Det næres værdi. Det er vigtigt at forblive jordbunden, og det har jeg tænkt meget over, efter jeg kom hjem, fortæller hun.

Annonce

Wabi-sabi

Hendes værker, som kan opleves på Tobaksgaarden frem til 26. juli, er inspireret af den japanske "Wabi-sabi"-filosofi, hvor man ser skønheden i det uperfekte.

- Det er en værdsættelse af det naturlige og det enkle, og af tingenes forfald. Alting har en historie, og det må man gerne kunne se i keramik, synes Louise Egedal, som i 2019 fik 10.000 kroner i rejselegat af Assens Kunstråd til at rejse til Japan for.

De japanske inspirationer er tydelige i udstillingen, som har strøg af kalligrafi, enkle former og plads til pauser og fordybelse.

Til Japan og retur

Kunstneren Louise Egedal rejste i efteråret 2019 til Japan for at fordybe sig i japansk keramik og kultur. Louise Egedal bor selv i udkanten af Tommerup sammen med sin familie og finansierede en del af rejsen med et rejselegat fra Assens Kunstråd.

Assens Kunstråd uddeler en gang om året et rejselegat på 10.000 kroner til en lokal kunstner fra Assens Kommune.

20. juni var der fernisering på udstillingen "Louise Egedal - Japanske inspirationer", som tager udgangspunkt Louise Egedals rejse.

Du kan se udstillingen  på Tobaksgaarden frem til 26. juli. Den er åben torsdag-fredag klokken 13-17,  lørdag klokken 11-15 og søndag klokken 14-17.

Annonce
Nyborg For abonnenter

Brandfolk fik ikke besked i tide om uheld på broen: - 10 minutter kan være forskel på liv eller død, når man er fastklemt

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Nordfyn For abonnenter

Rita og Søren Jensen sad i bussen, der væltede: - Vi har det udmærket

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Prestigefyldt cykelfabrik lukkede produktionen og gik fra 100 til 14 ansatte: Nu er flere års underskud vendt til markant millionoverskud

Odense

Rygetrængende ung mand gjorde sig til røver for cigaretter: - Ham skal vi nok få snakket med

Navne For abonnenter

Tåbelig skuespiller-idé: Kristoffer Helmuth har i en stresset periode op til premiere skrevet dagbog, som Shakespeare ville have gjort

Esbjerg Havn som Nato-knudepunkt er et klart signal til Rusland: - Det handler om at vise russerne, at det aldrig kan betale sig at gå i krig

Nordfyn

Turistbus kørte i grøften og væltede: 36 ældre passagerer sad indespærret

Livsstil For abonnenter

- Vi bruger sindssygt meget jomfruhummer: På Hotel Hesselet er jomfruhummer det første på kortet

Flemming startede Fugebillen for 25 år siden - nu flyver han verden rundt

Assens

Oksekødet er skiftet ud efter prisstigninger: Sådan handler vi nu

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Sport

Sådan kan du følge det klassiske cykelløb Fyen Rundt på nærmeste hold

Kerteminde For abonnenter

Colins firma er gået konkurs: Bagved gemmer sig et forlist aktie-eventyr og en omstridt erhvervsmand med over 620 konkurser bag sig

Kerteminde

Kenneth rapportede om et druknende marsvin og fik afslag: - Vi er ikke en redningstjeneste

Annonce