Annonce
Odense

Bookmakerfavorit vinder fornem hæder for tredje gang

Halvitalieren Stefano Foschi og hans hold fra Restaurant Fynboen i Odense vandt søndag Schiøtz-prisen. Bag Stefano Foschi står hans assistent Frederik Hedegård. Foto: Nils Svalebøg
Det blev Restaurant Fynboen, der løb med Schiøtzprisen 2019. Dommerpanelet var enige, da prisen blev uddelt søndag på Anarkist i Odense.

Restaurant Fynboen med Stefano Foschi og hans assistent Frederik Hedegård ved gryderne har for tredje år i træk vundet Schiøtzprisen. Det blev søndag afgjort af dommerpanelet for øjnene af et stort fremmødt publikum på Anarkist i Odense.

Vinderretten bestod blandt meget andet af hjerte og lever, og fra dommerne lød der ros for at turde kombinere ingredienserne på den måde.

- Vi må sige, det er utroligt, hvad man kan nå på 90 minutter, lød det fra madanmelder og dommer Morten Vilsbæk fra Avisen Danmark, som havde fået æren af at præsentere vinderen.

Efter konkurrencen tilføjede han:

- Der er så meget håndværk i det og så mange elementer.

På forhånd var Restaurant Fynboen af Danske Spil udråbt som bookmakerfavorit. Ifølge Morten Vilsvæk var de fire dommere helt enige om, at favoritten gjorde det bedst, mens der til gengæld var tæt løb mellem nummer to og tre, som blev henholdsvis Sdr. Bjert Kro og Restaurant Hesselet.

Annonce
Det er tredje år i træk, at Restaurant Fynboen løber med hæderen. Stefano Foschi har deltaget fire gange. Foto: Nils Svalebøg

Sidste gang for mesterkok

Stefano Foschi afslørede i sin vindertale, at hans og Frederik Hedegård havde haft "mega travlt" og nogle detaljer kunne være blevet endnu bedre.

- Vi kunne godt have brugt 10 minutter mere, sagde han.

For den nu tredobbelte vinder af Schiøtzprisen bliver i år sidste år, han deltager.

- Jeg er jo far til en dejlig datter, og de her konkurrencer, de tager bare al min tid, fra jeg siger ja til at deltage, indtil vi står her, begrundede han beslutningen og tilføjede:

- Og så tror jeg egentlig bare, at jeg i stedet vil give pladsen videre. Måske til mine dygtige kokkeelever og måske Frederik (Hedegård, red.), der stiller op næste år. Jeg har deltaget i fire år nu og synes, jeg har gjort det, jeg skulle i konkurrencen.

Hyldest til Kim Larsen

Stefano Foschi og de øvrige fra Restaurant Fynboen benyttede i øvrigt kokkekonkurrencen til at ære Kim Larsen, der døde for knap et år siden.

Under serveringen blev et miks af hans sange afspillet, og den folkekære sanger betyder en del for holdet, lod Foschi forstå.

- Vi hylder til Kim Larsen, som vi både hører, når vi står i køkkenet, og når vi engang imellem holder fri, lød det fra ham, mens retterne kom på dommerbordet.

Restaurant Fynboen vinder ud over hæder og ære også 30.000 kroner. Sdr. Bjert Kro og Restaurant Hesselet, der kom på anden- og tredjepladsen, modtager henholdsvis 10.000 og 5000 kroner.

Uddelingen af Schiøtzprisen markerer slutningen på en uges afvikling af årets madfestival i Odense under navnet Spis! Odense Food Festival.

Kim Larsen spillede underlægningsmusik til Restaurant Fynboens bestræbelser på at servere den bedste ret. Foto: Nils Svalebøg
Klavs Styrbæk, kok, og ejer af det gastronomiske projekt Styrbæks, sad med i dommerpanelet. Hotel Hesselet, der vandt tredjepladsen, serverede ørred på fiskekrog. Foto: Nils Svalebøg
Dommerne både smagte og snuste sig til en vinder. Ud over Klavs Styrbæk sad kok Per Hallundbæk, gastrofysiker Louise Beck Brønnum og madanmelder Morten Vilsbæk i dommerpanelet. Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) skulle også have været med, men han meldte afbud. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Kerteminde

Naboer i oprør mod solcelleanlæg: 25 familier bliver fattigere for at gøre en rig mand rigere

Annonce