Annonce
Bøger

Book din kirkebænk: Elektronisk billetsystem forhindrer, at kirkegængere risikerer at blive afvist ved kirkedøren

I stedet for at græmme sig over 103 aflyste arrangementer i sit booking-firma udtænkte Michael Vitten en plan til landets kirker, hvis gudstjenester måske i flere måneder vil bære præg af efterveerne af coronakrisen. PR-foto
Fynsk koncertarrangør har oprettet et elektronisk pladsbestillingssystem, som forhindrer, at kirkegængere risikerer at blive afvist ved kirkedøren.

At skulle bestille billet til en gudstjeneste vil for de fleste virke fremmedartet. Men hvis man i stedet bestiller en plads, er idéen måske ikke helt så skæv. Det var tanken om, hvordan man sikrer sig, at kirkerne, når de får lov til at genåbne, ikke ender med at måtte afvise folk ved kirkedøren, der fik Michael Vitten til at opfinde projektet Plads i kirken.

Som koncertbooker med egen virksomhed, Koncert i kirken, plejer denne tid på året at være hans travleste med bookning af jule- og forårskoncerter:

- Jeg sad med 103 annoncerede arrangementer, som skulle aflyses eller udsættes. I stedet for at forsvinde ned i sofaen af ærgrelse begyndte jeg at udtænke løsninger til en fremtid, der i mange måneder vil være præget af efterveerne af coronakrisen. Fordi man fortsat skal navigere efter antalsbegrænsninger og afstandskrav, og fordi mange mennesker i hvert fald i den første tid vil være utrygge ved at skulle ud blandt mange mennesker.

Annonce
Hvor mange af mine kolleger, både musikere og bookere, er i gang med at søge om del i hjælpepakkerne, kan man sige, at jeg har oprettet en hjælpepakke til kirkerne.

Michael Vitten, musiker og indehaver af Koncert i kirken og Plads i kirken

Utålmodige præster

Når Michael Vitten zoomede ind på kirkernes corona-udfordring, skyldes det, at han i årenes løb har etableret kontakt til 900 af landets godt 2200 kirker, og at han så potientiale i at give kirkerne et redskab, der gør genåbningsfasen så lempelig som muligt.

Sammen med Sune Skarsholm, der er sognepræst i Korning og Løsning ved Hedensted, fintænkte han projektet. Den tekniske side af pladsbestillingskonceptet er udviklet af Michael Vittens faste samarbejdspartner, Ticketbutler.

- I stedet for at introducere præster og kirker enkeltvis til systemet afholder vi webinarer på nettet, så flere kirker kan få informationerne samtidig. Det første holdt vi i går, men for nogle var det slet ikke hurtigt nok. Alene mandag formiddag ringede fire præster, som var utålmodige efter at komme i gang, så dem introducerede jeg til hjemmesiden via telefonen. To af de først-tilmeldte kirker "solgte" tilsammen 215 pladser i løbet af de første fire timer.

Ingen adgangsbegrænsning

Michael Vitten understreger, at pladsbestillingen er et tilbud, og at deltagelse i en gudstjeneste aldrig kommer til at afhænge af, om man har tilmeldt sig på forhånd:

- Plads i kirken er ikke en skjult adgangsbegrænsning, men et værktøj, der skal være med til at forhindre, at kirkerne sender skuffede kirkegængere hjem. Hver enkelt kirke sætter en øvre grænse for hvor stor en procentdel af pladserne, der bliver lagt ud på nettet. Netop fordi alle skal have mulighed for at komme direkte fra gaden og til gudstjeneste.

Endnu er Plads i kirken i sin spæde start, men bedømt på den interesse kirker og præster har vist, regner Michael Vitten med at have omkring 50 kirker med i systemet sidst på ugen.

Kort om Plads i kirken

Med et afstandskrav på én meter, og to meter, hvis man skal synge salmer, kan landets kirker efter genåbningen ikke rumme så mange, som de plejer.

Pladsikirken.dk er et tilbud til landets kirker. Et bookingværktøj, som kan sikre, at ingen går forgæves til gudstjeneste. Det er kun en del af pladserne, som kan reserveres, så man kan naturligvis som altid møde op ved kirkedøren.

Manden bag initiativet er Michael Vitten, som er indehaver af Koncerter i kirken. Det er et livekoncept for kirker, der ønsker at engagere populære koncertnavne til alternative opsætninger - musikgudstjenester, julekoncerter, konfirmandgudstjenester og kirkekoncerter for børn.
Hans sparringspartner er Sune Skarsholm, sognepræst i Korning og Løsning Kirker ved Hedensted.

Sådan bestiller du plads:
Gå ind på www.pladsikirken.dk.
Skriv navnet på den kirke, du søger i navnefeltet.
Herfra kommer du ind på kirkens præsentationsside.
Her kan du klikke dig ind på den aktuelle begivenhed og bestille det antal pladser, du ønsker.
Til slut skal du oplyse mailadresse, navn og telefonnummer samt sætte kryds ved, at du accepterer vilkår og handelsbetingelser.
Det er gratis at bestille plads. Du får ikke tilsendt en billet, men en bekræftelsesmail, som du ikke behøver at medbringe. Du skal blot sige dit navn ved indgangen til kirken.

Langtidsholdbart tilbud

Michael Vitten af forklarer, at Ticketbutlers medarbejdere har arbejdet i døgndrift for at skabe et brugervenligt system, så kirkegængerne hverken skal oprette en konto, aflevere kontooplysninger eller logge ind, men bare melde sig til:

- Det, der almindeligvis tager måneder at udvikle, har Ticketbutler fået i stand på få dage. Nu hvor vi har apparatet, er det oplagt at lade det leve videre efter coronakrisen. En kirke afholder let 100-150 arrangementer pr. år - gudstjenester, konfirmationer, møder og koncerter - hvoraf en del skal annonceres og kræver tilmelding, så forhåbentlig kan Plads i kirken også dér blive en aflastning fremover.

Det er ikke meget søvn Michael Vitten har fået i den seneste tid, men det fortryder han ikke:

- Hvor mange af mine kolleger, både musikere og bookere, er i gang med at søge om del i hjælpepakkerne, kan man sige, at jeg har oprettet en hjælpepakke til kirkerne, smiler Michael Vitten, der er uddannet rytmisk pianist.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce