Annonce
Nyborg

Bombe i valgkampen: Byrådspolitikere på kant med loven, når de bruger kommunale mobiltelefoner

Lokalpolitikerne i Nyborg Kommune gør flittigt brug af Facebook og andre sociale medier, hvor de deler billeder eller videoer af sig selv ved hjælp af kommunens udstyr. Det gælder blandt andet borgmester Kenneth Muhs (øverst til venstre) og Sonja Marie Jensen (øverste række i midten).
Næsten hver eneste dag deler medlemmer af Nyborg Byråd billeder eller videoer af sig selv taget med kommunens udstyr. Men det er ulovligt, hvis formålet er at føre valgkamp, fastslår Indenrigs- og Boligministeriet i nyt notat. Nu er KL gået ind i sagen.

Nyborg/Danmark: "Rød-grønt valgforbund i Nyborg Kommune. Jeg er så glad og stolt..."

Sådan indleder Socialdemokratiets spidskandidat Sonja Marie Jensen et opslag på Facebook, der blev delt søndag.

Som så mange gange før er det korte budskab ledsaget af en video optaget med en mobiltelefon, som kommunen stiller til rådighed for alle medlemmer af byrådet.

Annonce

Det samme sker overalt i landet, hvor lokalpolitikerne har travlt med at føre valgkamp på de sociale medier.

Således også i Nyborg, hvor kandidater fra de forskellige partier næsten dagligt deler enten valgvideoer eller såkaldte selfies med hjælp fra kommunalt udstyr.

Problemet er bare, at det tilsyneladende er ulovligt. Det fremgår af et notat fra Indenrigs- og Boligministeriet dateret den 18. februar i år.

Her slår ministeriet fast, at brugen af kommunale mobiltelefoner og lignende udstyr i valgkampen vil "udgøre en uberettiget forskelsbehandling mellem kandidater, der i forvejen er medlemmer af kommunalbestyrelsen, og dem, der ikke er det."

Meldingen har sendt chokbølger gennem det kommunale landskab, og det får nu Kommunernes Landsforening til at gå ind i sagen.

I en fælles henvendelse kalder KL-formand Jacob Bundsgaard og administrerende direktør i Kommunernes Landsforening, Kristian Wendelboe, ministeriets udtalelse for "ude af trit med den digitale virkelighed".

- En ting er, at det er vanskeligt at anvende reglen ved brug af mobiltelefon...men det er også vanskeligt administrerbart på en række andre områder. Skal medlemmerne eksempelvis installere to internetforbindelser i hjemmet og have to telefoner. Hvornår går et politisk møde med borgerne fra et normalt politisk møde til et møde, som må betragtes som valgkamp, og skal medlemmet i den forbindelse så skifte udstyr, hedder det blandt andet i brevet, der er stilet til til indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad.

En sekretær i fødselsdagsgave

Personligt har Sonja Marie Jensen da også mere end svært ved at overskue konsekvenserne, hvis det fremover er slut med at bruge kommunens udstyr til at føre valgkamp i Nyborg.

- Jeg droppede tilbage i 2015 at have to telefoner, fordi jeg det er nemmere for mig at administrere, når alt er samlet et sted. Hvis jeg skal splitte det hele ad, så er det lige før, jeg skulle ønske mig en sekretær i fødselsdagsgave og ikke en ny telefon, siger den socialdemokratiske spidskandidat, som først for nylig blev gjort opmærksom på ministeriets notat.

- Her går det op for mig, at vi i princippet bryder loven, hver gang vi laver noget på vores telefoner, som kan relatere sig til valgkampen. Det sker bare rigtig tit, og derfor er det naturligvis noget, vi burde være blevet orienteret om på et tidligere tidspunkt. For selvfølgelig skal vi overholde reglerne, ingen tvivl om det, tilføjer Sonja Marie Jensen, der vil tøve med at lægge nye videoer og selfies op, indtil der er kommet klarhed over tingene.

Det samme gælder borgmester Kenneth Muhs (V), der er mindst lige så overrasket over ministeriets udtalelse, som sin politiske modstander.

- Jeg tror, alle politikere i hele landet har det på samme måde, uanset om vi taler kommuner, regioner eller Folketinget. Det vil jo betyde, at vi skulle have to af al ting. Lige fra telefoner til Ipads og computere, som er vigtige redskaber i forhold til at kommunikere politisk i dagens Danmark. Derfor er det helt afgørende, at vi får en afklaring, siger borgmesteren, der i første omgang vil orientere de øvrige medlemmer af Økonomiudvalget på et møde mandag.

Annonce

Skræk i livet

Når byrådet i Nyborg Kommune ikke har fået besked på et tidspunkt, så hænger det ifølge kommunaldirektør Lars Svenningsen sammen med, at man ikke har ønsket "at jage en skræk i livet" på politikerne.


Hvis jeg skal splitte det hele ad, så er det lige før, jeg skulle ønske mig en sekretær i fødselsdagsgave og ikke en ny telefon.

Sonja Marie Jensen, spidskandidat for Socialdemokratiet i Nyborg Kommune


Han følger sig i øvrigt overbevist om, KL's henvendelse i sagen vil føre til, at ministeren kommer med en kontramelding. Indtil da opfordrer direktionen byrådspolitikerne til at gøre, som de hele tiden har gjort. Også selv om det - måske - er på kant med lovgivningen.

- Du vil ikke kunne finde en eneste kommune i hele landet, som lige nu er i gang med at implementere beslutningen. I stedet afventer man, hvad der kommer fra ministeren, for det vil være helt umuligt at administrere efter de regler, som ministeriet har lavet, siger han.

Bolig- og Indenrigsministeriet er da heller ikke blind for, at det i praksis kan være vanskeligt at skelne mellem brug af mobiltelefoner og lignende til valgkamp og i privat sammenhæng.

Men overfor det står altså hensynet til de kandidater og partier, som ikke har en plads i kommunalbestyrelsen på nuværende tidspunkt, og som derfor ikke har de samme muligheder for at føre valgkamp.

Annonce

Hvad med ministeriet selv?

Derudover peger ministeriet på, at det kommunale embedsværk skal forholde sig neutralt og ikke må hjælpe medlemmerne med partipolitiske gøremål - som for eksempel at føre valgkamp.

Fra KL's side har man dog mere end svært ved at se, hvordan det princip kan bruges som argument for at afskære kommunalpolitikerne fra at bruge mobilen til at tage en selfie eller bare at tale i telefonen om emner, der har med valgkampen at gøre.

- Det indebærer vel i givet fald, at det tilsvarende er gældende for ministeriets brug af it-udstyr udleveret som led i arbejdet som minister, henset at der er tale om et generelt princip, lyder det spydigt fra KL-formanden og den administrerende direktør.

Fyens Stiftstidende har forsøgt at få en uddybende udtalelse fra dem til den aktuelle sag, men det har desværre ikke været muligt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Anden halvleg i gang: Danmark foran 1-0

Annonce