Annonce
Nyborg

Bombe i Lynfrostsagen: Socialdemokraterne vil købe giftgrunden

Efter tirsdagens historiske byrådsmøde kan den nye ejer nu gå videre med planerne om at bygge butikker her på Lynfrostgrunden ved Storebæltsvej i Nyborg. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Efter to timers debat kastede Socialdemokratiet et nyt forslag på byrådets bord. Det faldt imidlertid, da Venstre stemte en lokalplan for et omfattende butiksbyggeri på Nyborgs mest omtalte giftgrund igennem.
Annonce

Nyborg: Netop, som den flere timer lange debat i byrådet syntes at nærme sig sin afslutning, smed socialdemokraterne i aftes en bombe i den meget omtalte sag om et stort butiksbyggeri på den stærkt forurenede Lynfrostgrund ved Storebæltsvej i Nyborg.

- Jeg taler for egen regning. Men jeg forslår, at vi som kommune tilbyder den nuværende investor at købe grunden tilbage. Så kan vi tillade os at lade den ligge, så længe vi vil, og tage de prøver af forureningen, vi gerne vil, lød det fra den indtil da tavse formand for kommunens teknik- og miljøudvalg, Per Jespersen (S).

Det virtuelle byrådsmøde var på forhånd imødeset med stor spænding.

Ikke om resultatet, eftersom Venstres absolutte flertal på 13 for byggeplanerne på Lynfrostgrunden var noget nær givet på forhånd.

Interessen samlede sig snarere om muligheden for, at der i sidste øjeblik kunne komme nye argumenter og forslag på bordet.

Og den overraskelse leverede socialdemokraterne altså, da Per Jespersens forslag "for egen regning" blev blåstemplet af partiets gruppeformand, Sonja Marie Jensen.

Annonce

13-12 til butikkerne

Det overraskende forslag fra socialdemokratiet fik dog til sidst ikke nogen indflydelse på resultatet af afstemningen om den nye lokalplan.

Det var således kun, hvis lokalplanen blev stemt ned, det ville blive aktuelt at gå videre med socialdemokraternes forslag om at købe Lynfrostgrunden ville være relevant.

Og det blev det ikke.

Resultatet blev det ventede 13-12 til de nye butikker. Med Venstre som det eneste parti, der stemte "ja".

Socialdemokratiet har af hensyn til de butiksdrivende i Nyborgs gamle bymidte fra dag ét været imod lokalplanen, mens både Dansk Folkeparti og SF vil have renset op på Lynfrostgrunden, før der bygges på den.

- Vi har sagt, at vi både skal investere i den eksisterende bymidte samtidig med, at vi investerer i fremtiden, som Venstres Peter Wagner Mollerup formulerede det.

Socialdemokratiets Sonja Marie Jensen understregede partiets ønske om at passe på butikkerne i den eksisterende bymidte.

- Vi synes ikke, byen skal udvikle sig ud mod der, hvor fastfoodkæderne er. Den skal udvikle sig der, hvor borgerne er, tilføjede hun, mens SF's Suzette Frovin fastslog, at partiet siger nej til lokalplanen med et krav om oprensning.

- Vi mener ikke, alle muligheder for at få renset grunden op er udtømt. og der er kun én ting, der giver mening: At grunden bliver renset op, før der bliver bygget nyt, sagde hun.

Dansk Folkepartis Anne-Marie Palm-Johansen kunne godt forstå, at "der har været usikkerhed om Dansk Folkepartis holdning".

Dansk Fokeparti var først tilhænger af butikker på Lynfrostgrunden, siden imod og senest i tvivl.

- Men vi har ikke ændret standpunkt. Og for os er det forureningen, der har tippet vægtskålen til et nej, fastslog Anne-Marie Palm-Johansen.

Annonce

Ny ejer klar

Med tirsdagens snævre ja til lokalplanen for Lynfrosten, kan den nye private ejer af grunden, Innovater A/S, gå videre med planerne om bygge boksbutikker ved Storebæltsvej.

Innovater A/S har købt grunden af den hidtidige ejer, Philipsen Gruppen, og har på forhånd tilkendegivet, at formålet med overtagelsen er at realisere butiksplanerne.

Og dermed blev Anne Linnets "Forårsdag", der indledte tirsdagens historiske møde i byrådet i Nyborg, heller ikke profetisk.

Sangens "jeg ved, at tiden tæller hjertets slag/at alt det, vi har grædt igennem livet/det svinder på en forårsdag" blev ganske vist - og helt uden byrådsmedlemmernes medvirken - smukt fortolket af Louise Nielsen fra Nyborg Musikskole.

Men der var med de skarpt optrukne fronter i debatten om en af de seneste års mest omtalte og omdiskuterede lokalplaner trods alt ikke én af de mange politiske "tårer", der svandt på en historisk forårsdag i Nyborgs byråd.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce