Annonce
Indland

Bombe i Bios-sag: Region forærede kriseramt selskab 30 millioner kroner

Bios har fået omkring 30 millioner kroner for meget af regionen. En hel ekstra måned er blevet forudbetalt. Her ses regionsrådsmedlem og udvalgsformand Thyge Nielsen (V) sammen med direktør i BIOS Morten Hansen. Arkivfoto

Region Syddanmark har stik imod reglerne betalt 30 millioner kroner for meget til det kriseramte ambulanceselskab Bios. Der er indkaldt til hastemøde torsdag morgen.

Region Syddanmark har betalt mere end 30 millioner kroner for meget til Bios, som ambulanceselskabet nu skal betale tilbage til regionen.
Det erkender man i Region Syddanmark, der nu har indkaldt Bios til hastemøde torsdag morgen.

Bios afleverede tirsdag et forsinket et regnskab med et underskud på 42 millioner kroner før skat for 2015 og har aktuelt alvorlige likviditetsproblemer.

Region Syddanmark skal ifølge kontrakten med ambulanceselskabet Bios betale omkring 30 millioner kroner forud hver måned. Men ifølge det regnskab, der blev offentliggjort tirsdag, havde regionen pr. 31 december 2015 betalt næsten 62 millioner kroner i forudbetalinger til ambulanceselskabet, der igennem vinteren 2015 og i løbet af 2016 har kæmpet med likviditeten.

Regionen har brugt det meste af i går onsdag på at gennemgå udbetalingerne til Bios i både 2015 og 2016 efter Fyens Stiftstidendes henvendelse om den dobbelte forudbetaling.

Det resulterede onsdag aften i en mail til Regionsrådet, hvor regionen erkender, at Bios stik imod reglerne har fået en måneds betaling for meget.

Her er mailens fulde ordlyd:

”Kære Regionsråd,
Af Bios' netop offentliggjorte regnskab for 2015 fremgår det, at Bios har "modtagne forudbetalinger fra kunden” på 61,948 mio. kr.
Vi har undret os over det høje beløb. Det har givet anledning til, at vi har gennemgået alle betalinger til Bios i 2015 og 2016.
Vi kan konstatere:
- at der har været fejl i de faktura, Bios har sendt til regionen bl.a. med manglende eller forkerte månedstekster
- at vi i vores økonomikontroller ikke har fanget en månedsbetaling, som Bios har fået for meget - altså én månedsbetaling en måned for tidligt
- at det således er en fejl, at Bios har fået betaling for mere end en måned forud
- at vores tolkning af kontraktens ordlyd "månedlig forud" tilsyneladende ikke er den samme som Bios’
- at vi nu vil tage en drøftelse med Bios i morgen om afdragsordning, så betalingsforholdene kan normaliseres hurtigst muligt.”

Regionen: Der er sket en fejl

Koncerndirektør Rikke Vestergaard bekræfter, at der er betalt mere end 30 millioner kroner for meget til Bios:

- Som det ser ud nu, så har vi ved en fejl udbetalt en måned for meget til Bios.

- Så regionen har ved en fejl udbetalt cirka 30 millioner for meget til Bios?

- Ja, sådan ser det ud lige nu.

- Er du sikker på, at udbetalingen er sket ved en fejl? Eller er det sket ved fuldt overlæg?

- Jeg er ret sikker på, at der er tale om en fejl.

- Hvordan kan en professionel, offentlig organisation ved en fejl udbetale cirka 30 milllioner skattekroner for meget til en privat leverandør?

- Det er jo noget af det, som vi skal have undersøgt.

- Hvad tænker du om, at en professionel, offentlig organisation som Region Syddanmark ved en fejl kommer til at udbetale cirka 30 millioner mere, end den skal?

- Det er meget beklageligt.

- I skal nu finde en afdragsordning med Bios. Hvordan kommer den til at se ud?

- Det er for tidligt at sige på nuværende tidspunkt.

Annonce

Bios afviste onsdag

Fyens Stiftstidende var onsdag i kontakt med Bios-direktør Morten Hansen om sagen, men herfra lød beskeden, at der ikke var noget at komme efter.

Ifølge Morten Hansen skyldtes den dobbelte forudbetaling, at regionen på grund af juleferien lavede en indbetaling i slutningen af 2015 i stedet for i starten af 2016.

- Vi betaler månedligt forud. Det står i vores kontraktbestemmelser. Når der bliver registreret to månedlige forudbetalinger i årsregnskabet, skyldes det, at man har en forudbetaling, som bliver gennemført inden årsskiftet på grund af juleferie, sagde Morten Hansen.

- Men er det en forudbetaling for februar eller er det en forudbetaling for januar?

- Det er den månedlige forudbetaling.

- Men er det en forudbetaling for januar eller februar?

- Der ligger en månedlig forudbetaling fra starten af kontraktperioden, og den kører fortløbende. Den ville under normale omstændigheder blive gennemført den 1. januar, men bliver her gennemført et par dage før, så den indgår for årsregnskabet for 2015.

- Så den 1. januar skulle der være sket en forudbetaling på de omkring 30 millioner kroner. Den kommer så nogle dage før, så den tæller med i regnskabet. Men der er jo også en anden forudbetaling, der også tæller med i regnskabet. Hvornår er den betaling sket?

- Jeg kan ikke huske, hvornår den anden forudbetaling ligger. Men der er en, der er lavet tidligere. En som egentlig skulle være lavet i 2016, som bliver lavet i 2015 på grund af juleferie, så det passer med den månedlige forudbetaling, som vores betalingsbetingelser i kontrakten tilsiger.

Fyens Stiftstidende har forsøgt at få en kommentar fra Stephanie Lose (V), regionsrådsformand, og Poul-Erik Svendsen (S), næstformand, men ingen har reageret på avisens henvendelse.

Fyens Stiftstidende har også forsøgt at få en kommentar fra Bios-direktør Morten Hansen på baggrund af de seneste oplysninger, men han har heller ikke reageret på avisens henvendelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

En handlekraftig kvinde fylder 80

Faaborg-Midtfyn

Lokal nedlukning af sogn truer efter fødselsdag og fest: Nu lukker alle kommunens bosteder for besøg

Annonce