Annonce
Udland

Bolsonaro beskylder ngo'er for at sætte ild til Amazonas

Carl De Souza/Ritzau Scanpix
Præsidenten mener, ngo'er sætter ild til Amazonas, fordi de er sure over, at regeringen har mindsket støtten.

Brasiliens højreorienterede præsident, Jair Bolsonaro, beskylder ikkestatslige organisationer, de såkaldte ngo'er, for at sætte ild til regnskoven Amazonas.

Præsidenten mener, at organisationerne står bag en række påsatte brande, fordi de er utilfredse med, at regeringen har skåret i den statslige støtte til dem.

- Alt tyder på, at ngo'er sætter ild til skoven, siger han i en liveoptagelse på Facebook onsdag.

Adspurgt om han har nogle beviser, svarer han, at han ikke har nogen "skriftlig nedfældet plan".

- Det er ikke sådan, det fungerer, siger han uden at uddybe.

Den tidligere militærmand mener, at et motiv til den påståede ildspåsættelse kan være, at staten har skåret i sin støtte til organisationerne, hvorfor de ønsker at skade regeringen.

- Kriminalitet eksisterer. Disse mennesker mangler penge, siger han.

Miljø- og klimaeksperter betvivler Bolsonaros påstand om, at ngo'er står bag skovbrandene.

De kalder hans udtalelser "et røgslør", der skal tage fokus fra, at hans regering har afviklet meget af beskyttelsen af verdens største tropiske regnskov.

Mange eksperter mener, at landmænd, der rydder store skovområder, er ansvarlige for stigningen i antallet af brande.

Amazonas har været ramt af et rekordhøjt antal brande i år. Mellem januar og august er der registreret næsten 73.000 skovbrande.

Til sammenligning blev der i hele 2018 registreret 40.000 skovbrande, viser satellitdata fra Brasiliens Institut for Rumforskning (Inpe).

Det er ikke usædvanligt med skovbrande i Brasilien i den tørre årstid, som normalt slutter i slutningen af oktober eller begyndelsen af november, men det antages, at flere af brandene er påsatte for at skaffe jord til afgrøder eller græsningsarealer.

Bolsonaro afviser tallene fra Inpe. Præsidenten siger, at der er tale om løgne, og han har fyret en ledende medarbejder i organisationen.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

- Vi ved godt, det er ulovligt: Derfor parkerer varebilerne midt på fortovet

Leder For abonnenter

Parkering på fortove: Helt ærligt, vi er jo ikke Sverige

Lov er lov, og lov skal holdes, og derfor er vi på denne plads normalt stærke tilhængere af at overholde loven. For landets love, regler, forordninger, cirkulærer, rammer og aftaler er med til at skabe et samfund, hvor alle er stillet ens, uanset økonomisk, aldersmæssig, social, politisk, seksuel eller trosmæssig baggrund og orientering. Alligevel vil vi gøre en undtagelse i sagen om de rigide parkeringsregler, der omtales i avisen i dag. Regler, der gør, at en flyttemand ikke kan parkere sin flyttebil uden for den ejendom i et par timer, mens han bærer sofaer, lænestole og køkkengrej i flyttekasser ud i den ventende bil. Regler, der gør, at en vvs'er ikke kan parkere sin varevogn på et fortov for at løse et akut opstået problem med et lækkende vandrør i en etageejendom. Det er ganske enkelt for stift, for rigidt, for drakonisk. Danmark er et regelsamfund, og hurra for det. Men vi er ikke Sverige. Og vi skal have plads til, at vi også kan bo og leve i vores egne byer. Derfor skal en håndværker selvfølgelig kunne foretage en midlertidig parkering på et fortov uden at skulle frygte en parkeringsbøde. Det er klart, at vores gader og stræder ikke må ende i det rene kaos med biler parkeret på syditaliensk manér; på kryds og på tværs og på langs. Derfor skal vvs'eren, flyttemanden og tømreren parkere med den yderste omhu og omtanke, så han ikke er med til at skabe farlige situationer i trafikken, når gående eller cyklende skal udenom den parkerede lastvogn. Man kan mene, at håndværkere, flyttemænd og andre, der føler trang til at parkere på et fortov i en snæver vending, blot kan vælge lovlydighedens vej og anmode kommunen om en midlertidig parkeringstilladelse. Men helt ærligt: Hvor bureaukratisk kan verden blive? Lykkeligvis udviser mange parkeringsvagter allerede i dag konduite og sund fornuft i disse situationer og undgår at uddele bøder. Det er klogt og bestemt et eksempel til efterfølgelse. For helt ærligt. En flyttebil på et fortov skal der altså være plads til. Også selv om lov er lov.

Annonce