Annonce
Bolig

Boligstylistens råd: Sådan indretter du dit sommerhus

Tilbage til naturen er på alle måder det tema, der er gældende for sommerhuslivet i disse år. Det skal ikke være stort og prangende, men hyggeligt og bringe os tættere sammen. Foto: Charlotte Karlsson
Engang var sommerhuset det sted, hvor vi stillede de møbler, vi havde i overskud eller ikke kunne nænne at skille os af med. Men i dag er det stedet, hvor vi søger hen for at finde ro. Derfor er det ikke ligegyldigt, hvordan omgivelserne ser ud. Boligstylist Charlotte Karlsson hjælper sommerhusejere med den helt rette indretning - både permanent, inden et salg eller i forbindelse med udlejning.

Historisk set har måden, vi bruger vores sommerhus på, ændret sig meget, men alene de seneste par år har boligstylist Charlotte Karlsson set en forandring.

- Det er ikke ret mange år siden, at sommerhuset fungerede som vores anden bolig. Det skulle være et sted, hvor komforten var i top. Husene var indrettet med alle moderne fornødenheder og mindede meget om, hvordan vi indretter vores almindelige hjem. Men det har ændret sig. Det skyldes måske corona, men sommerhuset er blevet et sted, der gerne må bringe os tættere på naturen og også gerne være mere primitivt, siger Charlotte Karlsson.

Boligstylist Charlotte Karlsson. Foto: Charlotte Karlsson

Hun oplever, at mange gerne vil være sammen på en anden måde, og der er sommerhuset en oplagt mulighed for at komme væk fra hverdagen, og folk kan rykke tættere sammen.

Annonce

- Det betyder ikke så meget, at sommerhuset ikke er stort og prangende. I stedet gælder det om at udnytte kvadratmeterne bedre, og det er ikke kun i nybyggede sommerhuse, men også i de ældre huse, som bliver bygget om og renoveret, fortæller hun.

Som boligstylist hjælper Charlotte Karlsson sine klienter med mange forskellige opgaver i forbindelse med indretning af hjem. Det gælder både, når folk har brug for hjælp og inspiration til indretning eller styling inden et salg, og det er både i sommerhuse og almindelige hjem.

Japandi og bæredygtighed

Men sommerhuset er ikke bare det sted, hvor vi samles og kommer tættere på naturen. Det er en pause fra hverdagen, og derfor skal det kunne noget helt andet end de rammer, vi færdes i i det daglige. Her mener Charlotte Karlsson at et helt klassisk sommerhuselement som træbeklædning kan gøre en stor forskel.

- Træ er bare vigtigt. Det er en direkte kontakt til naturen, uanset om det er malet hvidt eller bare lysnet med olie, så man stadig kan ane årer og strukturer.

Men det er også vigtigt at opprioritere de områder, hvor vi opholder os mest. For eksempel anbefaler hun gode spiseområder inde og ude.

Træ er på alle måder en god idé i indretningen af sommerhuse. Det er med til at skabe den rette stemning og få os til at føle, at vi er tættere på naturen. Foto: Charlotte Karlsson

- Vi skal sidde der i mange timer, både til måltider, når vi spiller spil, ungerne skal måske lave lektier, vi skal sidde og arbejde, eller vi får gæster på besøg til gode, lange snakke. Det er ikke ligegyldigt, at man sidder i en behagelig stol med armlæn eller armstøtte. Vi skal nyde at blive ved bordet i stedet for at gå hen i sofaen, mener Charlotte Karlsson.

Lige nu er naturens farver populære og med til at skabe en rolig stemning.

- Naturens farver og materialer i form af bambusmøbler, strandsten, drivtømmer, skaller og det maritime som små ankre, træskibe, propeller, årer og kompas er kommet for at blive. Du kan sagtens bringe din yndlingsfarve med til sommerhusets indretning, men farverne skal være få og afdæmpede.

Fem tricks til et bedre sommerhussalg

Bålstedshygge: Har du et bålsted i haven, så gå all in og skab det friluftsliv, mange drømmer om. Invester i lidt udstyr så du tydeligt viser, at her er plads til børn og andre barnlige sjæle, der bare elsker bål i haven. Her samles man og hygger. Også selvom det er vinter.

Kæm udestuen: Har du udestue eller havestue i sommerhuset, er det vigtigt at få den gjort indbydende, brugbar og lækker. Den må ikke bare vises frem som det sted, hvor du opmagasinerer hynder og aflagte ting. Hvis du gør det, vil dine ellers brugbare kvadratmeter ikke blive set som brugbare, og det er det modsatte, vi går efter. Så få alle kvadratmeter i spil på den flotteste måde.

Skift køkkengreb/knopper: Nye køkkengreb eller knopper kan gøre en verden til forskel fra et ældre udtryk til nyt og mere moderne udtryk. Der er derfor en både hurtig og relativ billig måde at shine køkkenlågerne op på.

Orden i køkkenskabe: Ryd op og tynd ud i alle køkkenskabe. Ikke fordi køberne kigger i dine køkkenskabe (nogle gør, men det er mest for at tjekke, om lågerne virker eller er løse), men fordi det frigiver plads til at få sat elkedel, multifarvet minihakker, friturekoger og andet væk fra bordfladen. Og mind dig selv om, at finder du noget, du ikke har brugt i flere år, så skal du eller de nye ejere nok heller ikke bruge det de næste mange år. Få det derfor smidt ud eller kørt til opbevaring.

Ud med ødelagte haveartikler: Fjern alle gamle krukker, der er gået i stykker, ødelagte og flossede havemøbler, grimme plastsandkasser, og få det kørt væk. Det ser sjusket ud, og køberne vil med det samme spekulere over, hvad der så også er sjusket med i resten af sommerhuset. Spraymal grimme krukker, så de får et ensartet udtryk. Sort eller grå er altid en god farve.

Charlotte Karlsson har samlet 60 tips & tricks til et bedre sommerhussalg, som du kan købe dig adgang til på www.bedresommerhussalg.dk - eller besøg hendes hjemmeside: www.karlsson-id.dk.

Som boligstylist anbefaler hun blandt andet indretningsstilen japandi til sommerhuse. Det er en kombination af japansk og skandinavisk indretning. De to boliguniverser har en del til fælles, og brugen af naturlige materialer som træ, siv, hør og bambus er med til at skabe en enkel, afslappet og i-et-med-naturen-indretningsstil.

Træ er bare vigtigt. Det er en direkte kontakt til naturen, uanset om det er malet hvidt eller bare lysnet med olie, så man stadig kan ane årer og strukturer.

Charlotte Karlsson

Arvestykker og loppefund er også blandt de ting, som fungerer godt i sommerhusindretningen. Selvom det ikke har været et bevidst valg, har sommerhusindretningen været det sted, hvor vi har indrettet os mest bæredygtigt igennem mange årtier.

- Vores bedsteforældre og forældre brugte ikke det ord eller tænkte særligt meget i de baner, men ikke desto mindre var deres indretning bæredygtig, fordi de genbrugte og genplacerede arvestykker og andet i sommerhuset. Alt det, man ikke lige fik brug for i den almindelige bolig, fortæller Charlotte Karlsson.

Før: Det kræver som regel ikke ret meget at få sommerhuset til at fremstå indbydende. Charlotte Karlsson har stor erfaring og succes med at style sommerhuse før salg. Foto: Charlotte Karlsson
Efter. Foto: Charlotte Karlsson

I dag er det mere aktuelt end nogensinde at omgive sig med genbrug, lopper og arvestykker i sommerhuset. Det er ikke bare fornuftigt, det er også en måde at skabe hyggelig sommerhusstemning på.

Annonce

Den rette hjælp

For nogle kan det være helt uoverskueligt at gå i gang med at nyindrette et sommerhus. Her kommer Charlotte Karlsson ind i billedet. Hun ved nemlig lige præcis, hvilke ting hun skal skrue op og ned på. Og det behøver ikke at være omfattende eller koste en formue.

- De mange boligprogrammer påvirker danskerne på godt og ondt. Det inspirerer dem til selv at få gjort noget, men samtidig tror mange, at det kræver et helt fodboldhold af hjælpere og en fuld makeover for at gøre noget. Og sådan er det jo slet ikke. Nogle gange handler det om at få malet en væg og skiftet et par møbler ud. Små detaljer, der gør en stor forskel, fortæller Charlotte Karlsson.

Udlejning af sommerhus

Skal du bruge dit sommerhus til udlejning, anbefaler Charlotte Karlsson, at du indretter huset derefter. Det har nemlig stor betydning for indtjeningen.

Indret dit hus efter et tema. For eksempel lystfiskerhus, romantisk-for-2, outdoorhus osv. Det er ofte få ting, der skal ændres eller tilføjes. Men mærkatet giver huset større eksponering og dermed også mulighed for større indtjening.

Den generelle indretning skal være opdateret og indbydende, men stadig tilpasset udlejning. Det skal altså ikke være sarte, lyse sofaer og stof på spisebordsstolene.

Husk, at det er billederne på udlejningshjemmesiden, som de kommende lejere falder for, derfor skal det også her se rart og pænt ud.

Hun minder om, at det ikke er alt, man ser på tv, der fungerer i virkeligheden.

- Et knaldblåt køkken kan fungere for nogle, men hvis man ikke selv bryder sig om det, giver det ingen mening. Står man og skal sælge sit sommerhus, er en markant farve heller ikke en garanti for, at det bliver hurtigt solgt. Der handler det langt mere om at skabe nogle rammer, som andre kan se sig i.

Og så handler det også om, hvor man er i livet.

- Hvis man har sat sit sommerhus til salg, er man jo videre. Så har man formentlig ikke lyst til at bruge en hel masse penge og tid på at optimere og sætte det i stand.

Gode spiseområder inde og ude er vigtige elementer i sommerhusstyling og indretning. Det er her, folk skal sidde og nyde et godt måltid, spille spil og snakke over et glas vin. Foto: Charlotte Karlsson

Hun mener, at en indbydende og optimal indretning af sommerhuset er vejen frem.

- Det er nemt at slå af prisen, hvis salget står stille, men fremstår sommerhuset indbydende og lækkert, er det ofte med til, at potentielle kunder vælger det sommerhus frem for naboens, fortæller Chalotte Karlsson, og understreger endnu en gang, at det ikke behøver at være dyrt at få hendes hjælp.

- Men man kan blive blind på sin egen indretning og have svært ved at se det med andres øjne. Derfor er en udefrakommende og professionel boligstylist godt givet ud, siger hun.

Spareråd

Skru ned for radiatorer, når du ikke er i sommerhuset.

Efterisoler, hvis det er muligt.

Varmepume er et rigtig godt valg. Vælg gerne en model, der kan betjenes via app.

Sænk temperaturen indendørs.

Brændeovn er stadig et must i sommerhuse. Med sådan en kan du spare på elradiatorerne.

Tjek dine elpærer og skift til LED, hvis du ikke allerede har gjort det.

Sluk lyset, når du forlader et rum.

Tag kortere bade og skift gerne til sparebruser.

Brug sauna og boblebad, når elpriserne er lave.

Annonce
Nyborg For abonnenter

Erhvervschef siger op seks uger før Tour de France: - Der er truffet en række beslutninger, som gør, at jeg ikke længere kan se mig selv som en del af Nyborg Kommune

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Hård kritik af plejehjem: - Når personalet ikke har styr på det helt basale, er det meget farligt for alle, der bor der

Erhverv For abonnenter

Lensbaronens datter i tårevædet tale: Valdemars Slot er færdig som museum - der er intet at vise frem

Faaborg-Midtfyn

Noget var galt i lille Matheos barnevogn: - Det er simpelthen så bizart, og det gør mig utryg

Kultur For abonnenter

Kunstner bruger sin nøgne krop til at fortælle kontroversiel historie: - Det skete ofte, at danske mænd gjorde en grønlandsk kvinde gravid

Nogle shopper Bitcoins til spotpris, mens andre ser starten på enden: Derfor er der kaos i kryptoverdenen

Odense

Våbenlager på værtshus: 93 års fængsel til fynske narko- og våbenhandlere

Navne For abonnenter

Dødsfald: Det er slut med "Hej Schmidt'er. Hvordan går det?" Arne har gået sin sidste tur med Frieda Maria og rollatoren

Ægtepars salg eksploderer efter økonomisk mavepuster: - For det meste kan vi samarbejde

Middelfart

Kendt bagermester forudser vulkanudbrud: Er blevet officiel leverandør af romkugler til Tour de France

Vi mistede to personer, da Sidney Lee døde. Den ene var danmarkskendt realitystjerne med 'ekstra cheese'. Den anden lærte vi aldrig at kende

Odense

Se før- og nu billederne: Sådan har letbanen forandret Odense

Odense Håndbold For abonnenter

Før gyseren i DM-semifinalen i Ikast - Odense Håndbold holder kortene tæt ind til de orange trøjer

Erhverv

Vestfynsk vækstkomet køber mere jord: Fremrykker byggeri til trecifret millionbeløb

Annonce