Annonce
Odense

Boligminister vil ikke røre ved slagtilbud til dømte beboere i Odense-ghetto

Boligminister Kaare Dybvad (forrest til højre) blev vist rundt i boligområdet af lederen af Boligsocial Hus, Ole Jensen, og borgmester Peter Rahbæk Juel. Ministeren ville ikke forholde til tilbuddet om flyttehjælp til dømte beboere. Foto: Christian Nordholt
Boligminister Kaare Dybvad (S) vil ikke forholde sig til, hvilke redskaber kommuner og boligselskaber tager i brug for at undgå betegnelsen ”hård ghetto” og de nedrivninger, der følger med. Fredag gæstede ministeren Risingområdet i Odense, hvor dømte beboere kan få skattekroner til flyttehjælp og gratis husleje, hvis de flytter hurtigst muligt.

Det bliver ikke boligminister Kaare Dybvad (S), der kommer til at sætte en stopper for brugen af skattekroner til flyttehjælp til dømte beboere i det almene boligkvarter i Risingområdet i Odense.

De gratis goder fra Odense Kommune og tre lokale boligselskaber fik i sidste uge Dansk Folkeparti til at indkalde forligskredsen bag ghettopakken til et hastemøde.

Men så længe at kommunerne holder sig inden for lovens rammer, når de forsøger at få udsatte boligområder af ghettolisten og undvige risikoen for nedrivninger af helt op til 60 procent af boligerne, vil Kaare Dybvad ikke blande sig.

Det fortalte boligministeren i forbindelse med et besøg i Risingområdet fredag.

- Det er ikke min opgave at give karakter til kommunerne eller boligorganisationerne. Det er min opgave at sørge for, at børn har de samme muligheder uanset, hvor de bor. Så længe der ikke bliver begået noget ulovligt, er det ikke min opgave at blande mig, sagde Kaare Dybvad, der blev vist rundt i området af Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S) og repræsentanter for boligselskaberne og beboerne.

Annonce

Flyttehjælp til dømte i Odense-ghetto

Et bredt flertal i Folketinget vedtog den 22. november 2018 den såkaldte ghettopakke, der blandt andet betyder, at socialt udsatte boligområder nu kan komme på en liste over "hårde ghettoer".

Det sker, hvis boligområderne har stået på ghettolisten i fire år, fordi beboersammensætningen i området opfylder en række kriterier.

Risingområdet i Odense risikerer at komme på listen over hårde ghettoer, hvis man ikke formår at få mellem 12 og 14 dømte beboere til at flytte fra området inden årets udgang.

Derfor er kommunen og tre boligselskaber gået sammen om at tilbyde flyttehjælp til gruppen af dømte beboere.

Hvis det ikke lykkedes, at få tilstrækkeligt mange dømte beboere til at flytte, vil det betyde, at kommunen skal lave en plan for, hvordan man vil reducere antallet af almene familieboliger til højst 40 procent inden 2030.

Gratis husleje og 15.000 kroner

Tilbuddet til de dømte beboere inkluderer 15.000 kroner fra Odense Kommune og 14 dages betalt husleje og gratis flyttehjælp fra de tre boligselskaber. Eneste krav er, at beboerne skal være dømt efter straffeloven, våbenloven eller loven om euforiserende stoffer i 2019, og at de vil flytte inden årets udgang.

Hvis 12-14 beboere med en plettet straffeattest tager imod slagtilbuddet, vil boligområdet undgå at ryge i samme kategori som Vollsmose og Gellerupparken i Århus, der står foran en omfattende nedrivning af almene boliger. Indtil videre er der dog kun én enkelt beboer med en dom, der har udvist interesse for tilbuddet.

- Det er jo på mange måder et grotekst værktøj at tilbyde flyttehjælp til dømte beboere, men vi har gjort det i desperation over, at vi risikerer at stå foran nedrivninger. Der er ikke nogen politikere i Odense, der ved deres fulde fem vil mene, at det vil være godt at rive så mange boliger ned i et område som det her, sagde Peter Rahbæk Juel efter rundturen i boligområdet.

Beboerformand Bilal Kapaklikaya mødte også op til ministerens besøg. Han kan godt forstå, at kommunen og boligselskaber tilbyder flyttehjælp til dømte beboere.

- Hvis det hjælper og betyder, at der ikke skal rives en masse boliger ned, så synes jeg, at det er en god idé, selvom det selvfølgelig er noget mærkeligt noget, sagde han.

Gamle tal med store konsekvenser

Peter Rahbæk Juel håber på, at ministeriet vil begynde at bruge nogle mere aktuelle tal. Som det er i dag, er tallene for kriminalitet 11 måneder gamle, når ghettolisten bliver offentliggjort den 1. december hvert år.

- Det kan vise sig at blive helt afgørende, at man ikke bruger aktuelle tal. I yderste konsekvens kan vi komme til at stå i en situation, hvor vi er lykkedes med at komme på den rigtige side af kriterierne, men alligevel skal lave en plan for nedrivninger, sagde Peter Rahbæk Juel.

Ifølge Kaare Dybvad er det dog ikke helt så enkelt.

- Vi kigger hele tiden på, hvordan vi kan sørge for, at vi får nogle mere aktuelle tal. Så det er noget, vi er meget opmærksomme på, men vi skal også være helt sikre på, at tallene er rigtige. Hvis vi kan få nogle mere aktuelle tal, der er sikre, så skal vi selvfølgelig bruge dem, sagde han.

Forligspartierne bag ghettopakken holder møde om sagen den 20. november.

Slagtilbuddet fra Odense Kommune og tre boligselskaber blev blandt andet annonceret i opslag i opgangene i boligkvarteret. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Du tager fejl, Mette

Statsminister Mette Frederiksen talte i sin nytårstale for flere tvangsanbringelser af børn. Jeg er lodret uenig: Vi skal have som mål at tvangsanbringe så få børn udenfor hjemmet som muligt. Vores ambition som samfund må være at skabe gode rammer om børnene og familierne, så tvangsanbringelser bliver absolut sidste udvej. Vi har i dag to voldsomme problemer: at de allersvageste familier ikke bliver hjulpet godt nok, tidligt nok, og at det system vi anbringer børn i, ikke virker. Løsningen må for det første være at hjælpe familierne bedre, og for det andet at reparere anbringelsessystemet, så det også virker bedre. I dag går det alt for ofte galt for de anbragte børn. Halvdelen af alle unge hjemløse er tidligere anbragte. Meget få af de anbragte børn får en uddannelse. En skræmmende høj procentdel af de tidligere anbragte forsøger selvmord. Og rigtig mange anbragte børn får selv børn, der bliver anbragt. Lad os derfor fokusere på, hvordan vi undgår at anbringe børn! Man kan for eksempel støtte nybagte forældre, så de nye familier får en bedre start på livet sammen. Helt fra fødslen kan der tilknyttes socialt personale til de svageste familier, og de kan også få tid i særlige barselshuse, så en ny familie først kommer hjem, når de er parate til det. Vi skal også – under alle omstændigheder – styrke normeringen i vuggestuer og børnehaver, og have flere lærere i folkeskolen. For det er i de gode institutioner at vi dels skal opdage tidligt, når børnene ikke har det godt, og dels er i stand til at hjælpe de børn ekstra meget, der ikke har den store støtte derhjemmefra. I de tilfælde hvor det alligevel går galt, og et barn fjernes fra familien, skal vi sætte langt mere kvalificeret ind, end vi gør i dag. For eksempel med bedre plejefamilier. For eksempel med ordentlige vilkår for anbragte børn der fylder 18 år. Og absolut også med frivillige tilknyttet de anbragte børn, så de anbragte børn også har venner og mentorer, der ikke repræsenterer myndighederne. Vi vil fra radikal side gerne være med til at drøfte hvordan vi forebygger anbringelser, og hvordan vi forbedrer anbringelser. Men begge dele skal være på plads, før vi går ind i en diskussion om flere anbringelser.

Odense

En søndag med fitness i Korup

Nordfyn For abonnenter

Melisa og Stefan mistede alt, da huset brændte: Lige nu er alt kompliceret - branden har sat sine mærkbare spor

Odense

Et skud tysk testosteron: For første gang i otte år har Odense Zoo atter en søløve-han

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];