Annonce
Livsstil

Boligklummen: Hvad er dine nytårsforsætter for din bolig?

Er du glad for din bolig? Er alt, som det skal være? Eller kan det mon blive endnu bedre?

Påbegyndelsen af et nyt år er en god anledning til at se nærmere på ens liv og ens muligheder. Det gælder også boligen. Om det er forbedringer af den nuværende bolig, flytning til noget spændende nyt eller måske en omlægning af dine lån, der giver dig flere penge mellem hænderne i dagligdagen.

De seneste år er boligpriserne steget. Og da vi samtidig har set, at de danske boligejere, herunder de fynske, igennem en længere periode har haft en forholdsvis afdæmpet appetit på at tage tillægslån i boligen, er friværdierne vokset og har aldrig været større end nu.

Annonce

Det er altid fornuftigt at have lidt friværdi som en slags økonomisk buffer til dårligere tider eller uforudsete hændelser. Men mange boligejere har efterhånden opnået en så stor opsparing i form af friværdi, at der er god plads til at trække lidt penge ud af boligen.

Er du klar over, hvad din bolig efterhånden er værd, og hvor høj din friværdi er? Måske er 2022 året, hvor du skal have sat en pris på din bolig.

Pengene kan selvfølgelig bruges på mange måder. Én af de oplagte og populære er at forbedre sin bolig.

Det kan være et nyt køkken, nyt badeværelse eller en ny lækker terrasse til at nyde foråret og sommeren på. Men der er også kommet virkelig gode muligheder for at energirenovere boligen.

Med de kraftigt stigende energipriser, vi har set på det seneste, kan der være mange penge at spare på budgettet ved at forbedre energiudnyttelsen. Dertil kommer selvfølgelig herlighedsværdien ved eksempelvis nye vinduer, at det gavner miljøet, at du opnår et bedre indeklima i din bolig, og at din bolig stiger i værdi.

Mange boligejere har efterhånden opnået en så stor opsparing i form af friværdi, at der er god plads til at trække lidt penge ud af boligen. Er du klar over, hvad din bolig efterhånden er værd, og hvor høj din friværdi er?

Og som jeg tidligere har skrevet, er der masser af potentiale til at energiforbedre de fleste boliger i landet. Næsten 4 ud af 10 danske parcelhuse har faktisk energimærke E, F eller G, som er de laveste, man kan have. Hvis du er nysgerrig på at høre mere om energirenovering, og hvilke muligheder du har, så vil jeg anbefale at tage et kig på www.energihjem.dk eller tale med en rådgiver.

En faktor for din beslutning kan være, hvordan det kommer til at gå for boligmarkedet og renteniveauet i den kommende tid. Normalt er det sådan, at et stigende renteniveau vil lægge en dæmper på boligmarkedet, da det derved bliver dyrere at låne penge.

Lige foreløbig ser det dog ikke ud til, at vi render ind i større rentestigninger. De seneste meldinger fra Den Europæiske Centralbank har fået Danske Banks økonomer til at forvente, at en renteforhøjelse tidligst kan komme på tale i anden del af 2023, og at det er mere sandsynligt, at vi skal helt ind i 2024.

Vi ser dog stadig, at flere og flere vælger at tage lån med en fast rente i stedet for de lån, der har en variabel rente. Og mange ser muligheder i at benytte sig af afdragsfrihed i en periode, hvilket giver flere penge mellem hænderne her og nu.

Du behøver ikke engang at vælge mellem fuld afdragsfrihed eller fuld tryk på afdragene. Med en nyere låntype, i Danske Bank kaldet FlexLife, opnår man en større fleksibilitet.

Inden for nogle aftalte rammer bestemmer man selv, hvor lidt eller hvor meget man vil betale i afdrag på sit lån. Og hver gang man skal refinansiere sit realkreditlån, har man mulighed for at justere op eller ned på afdrag eller måske vælge afdragsfrihed. Og afdragsfriheden er endda mulig at få i op til 30 år.

Er det et erklæret mål for dig at blive fuldkommen gældfri i din bolig? Eller kunne det måske give mening at benytte sig af afdragsfrihed? Det kan du starte året med at tænke lidt over - og tag som altid fat i en rådgiver, hvis du vil have lidt hjælp til at få overblik over lige nøjagtig dine muligheder.

Godt nytår!


Ekspertklummen skrives på skift af Brian Peterson (boligchef hos Danske Bank), Lise Nytoft Bergmann (chefanalytiker og boligøkonom hos Nordea), Gert Dyrehauge Mortensen (teamleder hos Energi Fyn) og Anders Quistgaard (advokat og indehaver af Quistgaard Advokatfirma).

Annonce
Odense For abonnenter

Motorsportsklub bag ulovlig bane beder om flere skattekroner: Fund af flagermus og andre dyrearter udløser stor ekstraregning

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Kim gik ind i en valgplakat: Nu kræver han erstatning for sine ødelagte briller - Han skal ikke true mig til at betale

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Bentes gravpynt forsvinder på mystisk vis fra hendes mands gravsted: Men der er en god forklaring

Faaborg-Midtfyn

Rystet lokofører rømmede tog: Kniv og slagvåben fundet efter slagsmål i tog

Erhverv For abonnenter

Familievirksomhed gennem 36 år skifter ejere: Der bliver brug for flere hænder

Hvad gør andre lande? De bekæmper høje energipriser med hjælpepakker for milliarder

Kerteminde For abonnenter

Forvirringen er total: Politi og kommune uenige om parkering i Måle

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Navne For abonnenter

60 år: Søren var med i GOG's første guldaldertid - nu er han teknisk chef i hallerne

Assens For abonnenter

Padelhallens hemmelige investorer står frem: Det er en kunst at få lokalplanen til at gå op i en højere helhed

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Navne

Joachim har en skitse over, hvordan man sprænger Lillebæltsbroerne i luften: Nu fylder han 100 år

GOG For abonnenter

GOG-profil tilbage efter korsbåndsskade: Vil kæmpe for plads på landsholdet

OB

Han er hentet i AaB og Hemmingsen kalder det et scoop: Søren Krogh er ny assistenttræner i OB

Annonce