Annonce
Livsstil

Boligklummen: Flyt dit forbrug og spar penge på elregningen

Tænk over, hvornår du starter støvsugeren. Foto: Colourbox

Lige nu oplever Danmark og resten af verden meget høje priser på el og naturgas. Der er flere årsager til de høje priser, men grundlæggende handler det om, at prisen på el og naturgas er påvirket af udbud og efterspørgsel.

Oven på corona er der for alvor kommet gang i hele verden, og det betyder ekstraordinær stor efterspørgsel på både el og naturgas. Samtidig med at der er stor efterspørgsel, er udbuddet af både el og naturgas lavere end normalt.

Gaslagerbeholdningen i Europa er lavere, end den plejer at være på denne tid af året. Det skyldes blandt andet, at den seneste vinter og foråret var koldere end normalt, og at efterspørgslen på naturgas har været usædvanlig høj hele sommeren. Elpriserne bliver påvirket af gaspriserne. Desuden har det blæst meget lidt i år, og det har regnet mindre i Norge og Sverige. Det betyder, at vindmøllerne har produceret mindre strøm, og i Norge og Sverige er der væsentligt mindre vand end normalt i vandmagasinerne, som bruges til at producere elektricitet på vandkraftværkerne. Det presser priserne yderligere op.

Annonce

På energifyn.dk kan du læse mere om årsagerne til de høje priser, og du kan se, hvad du selv kan gøre for at undgå, at din el- og gasregning løber løbsk. Har du et elprodukt med en variabel pris, kan du med fordel holde øje med dagens spotpris på el og planlægge dit forbrug efter, hvornår prisen er lav.

Det er den typisk om natten, så hvis du har mulighed for det, kan du med fordel vente med at starte din vaskemaskine og tørretumbler, og elbilen kan måske også godt vente med at blive opladet til om natten. Du kan se dagens spotpris på el på energifyn.dk. Her finder du også en masse tips til at spare på energien.

Vi har et af verdens mest driftssikre elnet i Danmark. Det betyder, at vi har strøm i stikkontakten 99,99 procent af tiden, og sådan skal det blive ved med at være. Men vi ser også ind i en fremtid, hvor elforbruget vil stige betydeligt. Det stiller krav til vores elnet, som skal kunne håndtere det stigende elforbrug.

Frem til 1. april kan det godt betale sig at tænke over, hvornår på døgnet du bruger strøm.

For at få os til at flytte en del af vores forbrug væk fra de tidspunkter, hvor mange bruger strøm, hen til de tidspunkter, hvor der er mindre belastning på elnettet, har mange netselskaber indført tidsdifferentierede tariffer. Det betyder, at den pris, som du betaler for at få strømmen transporteret frem til dig, ikke er den samme alle døgnets 24 timer, men bliver opgjort på timebasis.

For private husstande og mindre virksomheder betyder det, at prisen for at få transporteret strøm er højere, når der er spidsbelastning på elnettet mellem klokken 17 og 20 fra oktober til og med marts. Så frem til 1. april kan det godt betale sig at tænke over, hvornår på døgnet du bruger strøm.

En almindelig husstand med et gennemsnitligt elforbrug vil som udgangspunkt ikke opleve en prisstigning. Men vil derimod kunne spare penge, hvis man flytter sit forbrug væk fra perioden mellem klokken 17 og 20 i vinterhalvåret til andre tidspunkter på døgnet. Så alt i alt er det en god idé at tænke lidt ekstra over, hvornår du for eksempel starter vaskemaskinen, kører en tur med støvsugeren og oplader din bil.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Odense For abonnenter

Ny rapport: Så mange ladestandere kræver elbil-revolution i Odense

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Chefers telefoner blev hemmeligt aflyttet i Dan-Bunkering: - Det er en på mange måder usædvanlig sag

Nordfyn For abonnenter

Grønt lys til kæmpe kvægfarm ved fynsk gods: Naturforening trækker klage tilbage

Navne

Gammel Skibhusdreng gik tilbage i tiden: Cyklede som treårig alene op ad Skibhusvej

Odense

Se DR-satire om borgmester: Troede det skulle vække unges interesse for kommunalvalget

Erhverv

Medicinsk cannabis: - Det dér lyder som århundredets dårligste undskyldning

Navne For abonnenter

Dødsfald: Poul fik polio som 18-årig, men skabte stor boghandel, som han måtte sælge, da det gik bedst

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Nyborg

Slut med skolevejledning fra Odense: Nyborg vil hellere bruge pengene lokalt

Middelfart For abonnenter

Bank forlader Middelfart: Bliver en del af ny fælles Lillebæltafdeling

Debat

Sofie Østergaard: Lader du din partner styre økonomien for dig?

Kerteminde For abonnenter

Ville sælge krudt til arme og 'kærlighedsmedicin': Mand fængslet for store mænger doping og potensmedicin

Assens For abonnenter

Bedste resultat i flere år - men det stopper ikke her: Hotel på havnen er fuldt booket indtil næste år

Erhverv For abonnenter

Slagtermester er gået i tænkeboks: Overvejer at flytte sin virksomhed

Annonce