Annonce
Livsstil

Boligklumme: Mange boligejere får en ekstraregning

I Odense Kommune forventes det, at de nye grundvurderinger lander på omkring 680.000 kroner for et gennemsnitligt hus. Foto: Colourbox

De nye ejendomsvurderinger er ved at blive sendt ud, og de første boligejere har allerede modtaget dem. De viser den værdi, som den konkrete bolig var værd 1. januar 2020, og selv om der således er tale om en snart to år gammel vurdering, bør boligejerne alligevel tjekke alle oplysninger grundigt. Vurderingen får nemlig betydning for boligejernes grundskyld allerede i år, og nogle boligejere har udsigt til en ekstraregning.

I modsætning til ejendomsværdiskatten er grundskylden nemlig kun underlagt et skatteloft (og ikke et skattestop), og det betyder, at boligejerne hele tiden beskattes af den seneste vurdering af deres grund. Da ejendomsvurderingerne har været suspenderet i mange år, beskattes boligejerne stadig af deres 2011-vurdering, men nu er de nye 2020-vurderinger på vej, og hvis 2020-vurderingen er højere end 2011-vurderingen, har boligejerne i mange tilfælde udsigt til en ekstraregning.

I Odense Kommune forventer vi for eksempel, at de nye grundvurderinger lander på omkring 680.000 kroner for et gennemsnitligt hus, og da vurderingen fra 2011 lød på 516.000 kroner, har mange boligejere udsigt til en ekstraregning i de kommende år.

Annonce

Nu kan man indvende, at forskudsopgørelsen for 2021 for længst er sat op, og at man derfor allerede har betalt de to rater grundskyld for 2021 på baggrund af 2011-vurderingen, men sådan hænger tingene ikke sammen. Når 2020-vurderingen foreligger, udarbejdes der nemlig en ny beregning for skatteåret 2021, og har man betalt for lidt i grundskyld, vanker der en efterregning. Har man betalt for meget, får man selvfølgelig pengene retur.

Det samme sker i 2022, og efterreguleringen for både 2021 og 2022 finder sted, uanset hvornår 2020-vurderingen lander i e-Boks. Man slipper altså ikke billigere eller dyrere, blot fordi man hører til de første eller de sidste boligejere, der modtager en ny vurdering.

Boligejerne behøver dog ikke spare op til den mulige ekstraregning, da alle stigninger i grundskylden i forvejen er blevet indefrosset hos Skat siden 2018, medmindre man aktivt har valgt at framelde sig ordningen på borger.dk.

Boligejerne behøver dog ikke spare op til den mulige ekstraregning, da alle stigninger i grundskylden i forvejen er blevet indefrosset hos Skat siden 2018, medmindre man aktivt har valgt at framelde sig ordningen på borger.dk.

I øjeblikket er renten på den indefrosne grundskyld 0 procent, men fra 2024 begynder der at løbe renter på, og gælden skal tilbagebetales senest den dag, hvor boligen sælges.

Der er to grupper af boligejere, der slipper for den ekstraregning, som de nye vurderinger kan medføre. Det drejer sig først om fremmest om boligejere, der har udsigt til en lavere grundvurdering i 2020 end den vurdering fra 2011, de beskattes af i dag. Dertil kommer boligejere, der som følge af de kraftige stigninger i vurderingerne i 2011 eller i årene inden stadig ikke beskattes af den fulde værdi af deres grund.

Skatteloftet betyder nemlig, at grundskylden højst må stige med 7 procent om året, og da mange grundvurderinger fik et ordentligt hug op i 2011, har mange boligejere stadig et lille efterslæb. I det tilfælde slipper de for en ekstraregning i år, da forskudsopgørelsen for 2021 allerede har taget udgangspunkt i, at grundskylden skal stige med det maksimalt mulige i 2021.

I 2024 træder boligskattereformen i kraft, og her gælder helt andre retningslinjer og beskatningsprocenter.

Annonce
OB For abonnenter

Det bliver jul igen i OB, men der mangler stadig store hårde pakker, som får alle til at smile bredt over højtiden

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

92-årige Marie vil gerne have tredje vaccine-stik: - Det er en jungle at finde ud af, hvordan man får hjælp

Nordfyn For abonnenter

Fra frisør til politiker på fuld tid: - Nogle spurgte, om det ikke var dumt

Assens

Bilister kører stadig igennem vej, der er lukket: - Bilen har nok fået nogle skrammer, fordi standeren er lagt helt ned

OB

Sportschef Michael Hemmingsen om det kommende transfervindue: Vi vil forstærke os på specifikke positioner

Eksperter giver kras kritik af Meta: 'Det er på tide at regulere dem'

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

'Strategisk' og 'speciel' beliggenhed: Nej tak til 30 nye boliger på tom campingplads

Debat

Kransekagefigurer skal være billigere

Assens

Helnæs Kirke er ved at falde sammen og har været lukket i et år: Må holde gudstjeneste i forsamlingshuset

De første børn under 12 år har fået vaccinestik mod corona

Faaborg-Midtfyn

Palle Profet ramte plet: Sådan kunne han som den eneste forudse det nye byråd

Kerteminde For abonnenter

Fik uventet besøg: Fund i køkkenskabet sender 29-årig i fængsel

OB

Bashkim Kadrii fik endnu engang ikke sendt bolden i kassen: - Det er lidt noget lort, men det må jeg arbejde på

Annonce