Annonce
Erhverv

Boliger for milliarder: Fynske investorer tjener kæmpesummer på lejligheder i Berlin

Berlin er blevet en magnet. Byen er stadig ved at indhente det tabte fra mange års stilstand, så der er masser af vækst i den. Arkivfoto: Ingo Joseph, Pexels

Hundreder af millioner strømmer hvert år ind i en række selskaber i Nyborg. Pengene stammer fra ekstremt succesrige investeringer i udlejningslejligheder i Berlin, og de ender blandt andet hos flere fynske investorer.

Annonce

I et kontor i Nyborg har folkene bag tre selskaber ramt helt rigtigt, da de for mange år siden gik i gang med at investere penge for andre. Succesen er foreløbig kulmineret med gigantiske overskud i 2017.

I alt har fik de tre selskaber et overskud før skat på 623 millioner kroner sidste år. Det er helt usædvanlig meget, og der er kun ganske få, specielle tilfælde hvor det nogensinde er overgået en fynsk virksomhed at tjene så meget på et år. De gode tider kommer aktionærerne til gode - blandt andet fynboerne Brian Djernes, Knud Andreasen og Niels Johan Pohlmann.

Overskuddet for 2017 er de hidtil største i selskabernes levetid, men de er langt fra de første. Siden 2010 har de tre selskaber tilsammen haft et samlet overskud på eventyrlige 1,1 milliarder kroner før skat.

Berlin-investeringer i tal

Esplanaden Berlin Holding A/S, Berlin KGi A/S og Berlin Wohnungs Invest K/S

Hjemsted: Nyborg

Direktion: Jesper Kim Pedersen

Bestyrelsesformand: Niels Peter Nielsen

Ejere: Lidt forskellige ejerkredse i de tre selskaber. Blandt andet Djernes & Andreasen ApS, Niels Johan Pohlmann, Jan Leth Christensen og AHJ A/S

Regnskabstal 2017 - sammenlagt for alle selskaber:

Omsætning: 133 millioner kroner. (2016: 127)

Regulering af ejendomsværdier: 597 millioner kroner (2016: 159)

Overskud før skat: 635 millioner kroner (2016: 212)

Egenkapital: 1,1 milliarder kroner (2016: 0,55)

Anlægsaktiver (ejendomme): 2,3 milliarder kroner. (2016: 1,6)

Antal ansatte: Cirka 60

I nogle år flytter 100.000 nye indbyggere til Berlin, så behovet for nye boliger er stort. Arkivfoto: Felix Mittermeier, Pexels
Berlin har oplevet en utrolig vækst gennem skiftet fra industriby til regerings- og service-by - samt stor turistdestination. Arkivfoto: Johannes Plenio, Pexels
Annonce

Stiger voldsomt i værdi

De mange penge stammer fra Berlin. Her har selskaberne over en årrække opkøbt i alt 3300 lejligheder, som lejes ud som boliger. Langt den største del af overskuddene består af værdistigninger på de mange boligejendomme. Der er altså ikke tale om rede penge, som er kommet ned i kassen men i stedet består overskuddene af årlige stigninger i de tyske ejendommes handelsværdi. De bliver først til kontanter, når man en dag sælger ejendommene - eller aktierne i selskabet.

Forklaringen på de fantastiske resultater skal findes tilbage i 2005, da de revisoruddannede Niels Peter Nielsen og Jesper Kim Pedersen fik lov at investere i berlinske ejendomme af deres daværende arbejdsgiver Sydfyenske Holding, der var ejet af københavneren Gunner Ruben, men som senere er gået konkurs.

- Dengang investerede alle i ejendomme i København, men vi syntes, at det så usundt og dyrt ud, så vi kiggede andre steder hen og fandt ud af, at Berlin var i en ejendomskrise, prismæssigt var langt efter København og havde et meget stort potentiale, siger Niels Peter Nielsen, der sammen med sin kollega stadig er de aktive personer bag investeringerne.

Annonce

Tomme lejligheder renoveres

Fra begyndelsen investerede de to kun i velbeliggende ejendomme, og så gik de i gang med at renovere lejlighederne, hver gang de blev ledige - også selv om det dengang ikke var nogen særlig god forretning.

- I alt har vi nok sat 1500 lejligheder i stand i løbet af årene, og det er en kæmpe fordel for os nu, fordi vi kan få meget mere i husleje for dem. Ligesom i Danmark er huslejen reguleret, men når man udfører forbedringer, kan den godt sættes op, siger Niels Peter Nielsen, der dog kun renoverer lejligheder, som lejeren selv er flyttet ud af.

Der bliver også opført nye lejligheder på ledige arealer ved siden af ejendommene samt i tagetager, og takket være princippet om kun at investere i gode beliggenheder, kaster disse investeringer rigtig meget af sig.

Annonce

100.000 om året vil bo i Berlin

Siden de danske investeringer begyndte har Berlin udviklet sig voldsomt, og det samme har ejendomspriserne.

- I nogle år er der flyttet flere end 100.000 nye beboere til Berlin, det giver et kraftigt pres på boligmarkedet. Berlin er en succes, men sammenlignet med andre tyske og europæiske storbyer mangler den stadig meget udvikling, derfor vil væksten fortsætte i mange år, mener Niels Peter Nielsen, der henviser til nationaløkonomers store tiltro til mere fremgang for den tyske hovedstad.

Derfor ser han også lyst på udsigterne til flere store overskud i de tre Nyborg-selskaber, som ifølge ham er forsigtige og konservative - for eksempel er ejendommene i gennemsnit kun belånt til mindre end halvdelen af deres værdi.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Dyster corona-prognose for Danmark: Kraftigt stigende smitte og tocifrede dødstal til jul

Fyn

Kendt fynsk kok i spil som Årets Fynbo

Kerteminde For abonnenter

Kommune meldt til Arbejdstilsynet for nedrivning af silo: - Det er helt vanvittigt, det de har gang i

Kerteminde

Lokal entrepenør klagede over giftigt pcb: Nu har Arbejdstilsynet været i Kerteminde

Annonce