Annonce
Indland

Boligejere har øjne på grønnere hjem

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Mere end hver tredje boligejer er interesseret i grøn energi i hjemmet. Renover hellere, siger energiprofessor.

Solceller er langtfra glemt og borte i de danske hjem.

Mere end hver tredje boligejer er interesseret i at få grønne klimaanlæg - solceller, varmepumper og solvarmere - på eller i huset.

Men samtidig synes mange af dem, at det er for dyrt eller usikkert. Det viser en rundspørge lavet for Dansk Byggeri.

- Boligejerne har uden tvivl større fokus på både at spare på energien og på grøn energi, og det smitter af på boligen.

- Men det kræver, at der er nogle tilskudsordninger og nogle gennemskuelige regler, og at politikerne ikke går ind og ændrer loven hele tiden, siger Camilla Damsø Pedersen, energipolitisk chef i Dansk Byggeri.

Ifølge Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning og vedvarende energi på Aalborg Universitet, er det dog ikke givet, at solceller i hjemmet er den smarteste løsning.

- Jeg mener, at vi skal op i nogle større skalaer, før det giver mening. Vores analyser viser, at det er meget bedre at placere dem på store industritage på over 500 kvadratmeter, siger Brian Vad Mathiesen.

Ved de store placeringer er der nemlig mere effektive anlæg og bedre forbindelse til elnettet, pointerer han.

Som boligejer skal man nærmere have fokus på at få fjernvarme som opvarmning til sit hus og så ellers gøre alt for at skære ned på forbruget, mener professoren.

- Det bedste, man som boligejer kan gøre, er at få renoveret sin bolig. Hver kilowatt-time, du sparer, og jo tidligere du sparer den, er en klimamæssig gevinst, siger Brian Vad Mathiesen.

I Dansk Byggeri mener man, at der er plads til begge slags løsninger.

- Vi er helt enige i, at renovering er vigtigt, men vi mener ikke, det er enten-eller. Vi tror også på, at det at få boligejere med små anlæg gør, at de samtidig bliver mere fokuseret på at leve grønnere og spare på energien, så der er også andre fordele, siger Camilla Damsø Pedersen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense

Fra sceneskræk til sanger: Odenseanske Aksel er med i X Factor

Fyn

Magnus & Aksel sang tårerne frem i X Factor: - Når I står der og sprudler, så tænker man WAUW!

Annonce