Annonce
Erhverv

Boligøkonom: - Forvent, at boligpriserne falder i 2020

Boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea forventer, at boligpriserne vil falde fem procent i løbet af 2020. De vil dog stige igen. Foto: Jonas Skovbjerg Fogh/Ritzau Scanpix
Usikkerheden om dansk og udenlandsk økonomi vil få boligpriserne til at falde fem procent i løbet af 2020, forudser boligøkonom ved Nordea Lise Nytoft Bergmann. De vil dog stige igen allerede året efter, lyder vurderingen.

Hvordan ser det ud på boligmarkedet lige nu?

- Vi kan konstatere, at der er færre sælgere, der holder åbent hus, og at der tilsvarende er færre, der ønsker at tage til fremvisninger. Det er helt naturligt i det her smitteklima, hvor alle gerne vil gøre en indsats for at inddæmme virussen. Der er mange ejendomsmæglere, som forsøger sig med virtuelle fremvisninger, men det er altså sådan, at når man har med boliger at gøre, så vil vi gerne ud og se det hus, vi skal købe. Vi vil lytte til lydende, fornemme kvarteret og i det hele taget mærket med maven, hvordan det føles at stå i det. Så der vil ikke være mange nye bolighandler lige nu. Vi vil se, at antallet af bolighandler får et brat dyk.

Hvad vil det betyde for boligpriserne?

Lidt afhængig af hvordan dansk økonomi vil udvikle sig i den kommende tid, så forventer vi, at boligpriserne på landsplan vil falde med cirka fem procent i 2020. Vi vil dog også se, at de allerede i 2021 vil stige lidt igen. Grunden til, at de vil falde, er, at der altid vil være sælgere, som bare skal have solgt deres hus - for eksempel på grund af en skilsmisse, eller fordi de allerede har købt et andet hus. De vil sætte prisen ned. Og når nogen sætter prisen ned, vil andre se for dyre ud, og de vil derfor følge efter. Men det er en usikker prognose, der kan svinge både i den ene eller anden retning. Fremtiden er meget usikker lige nu.

Annonce

Det er selvfølgelig helt rigtigt, at hvis man selv sidder i et sikkert job, så vil der være muligheder i markedet lige nu. Men generelt skal man ikke forhaste et boligkøb.

Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea

Flere ejendomsmæglere mener, at det kan være en god idé at komme ud på boligmarkedet i disse uger, fordi der kan komme en prop i markedet, når Danmark åbner op igen. Hvad tænker du om det?

- Det tror jeg - overordnet set - er ejendomsmæglersnak. Selv når samfundet åbner op igen, vil 30.000 mennesker være ledige, mens mange vil gå en usikker tid i møde. Det sætter sig i maven, også selvom det ikke rammer én selv. Man skal ikke undervurdere den psykologiske faktor. Det er selvfølgelig helt rigtigt, at hvis man selv sidder i et sikkert job, så vil der være muligheder i markedet lige nu. Men generelt skal man ikke forhaste et boligkøb. Man skal købe, fordi man har et reelt behov for at sælge eller for at finde noget nyt at bo i. Det alene vil være det rigtige tidspunkt. Så vi råder både købere og sælgere til lige at vente lidt. Der er rigtig mange usikkerheder lige nu. Dels kender vi ikke omfanget af Covid-19, hvornår der kommer en vaccine, og om sundhedsvæsenet kan følge med.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce