Annonce
Nordfyn

Boglancering: Nordfynsk pilot udkommer med luftkunst

En solbeskinnet Æbelø set fra Jesper Larsens arbejdsplads. Foto: Jesper Larsen
Piloten og fotografen Jesper Larsen fra Søndersø flyver dagligt Danmark tynd, og nu har han samlet nogle af sine bedste pletskud fra luften i bog. Heriblandt er flere nordfynske motiver, og en lokal tredjeklasse har navngivet flere af bogens billeder.

Søndersø: Den lokale pilot og fotograf, Jesper Larsen, udgav i sidste uge en bog med titlen "Luftkunst fra Danmark". 154 sider med udvalgte billeder, som Jesper Larsen har taget på sine flyveture over Danmark. Til dagligt lever han nemlig af at flyve rundt for kunder og skyde fotos af gårde, virksomheder, skoler, byggerier, andre ejendomme eller jordlodder. Et hverv, som Jesper Larsen har haft i mere end 10 år, siden han solgte sit gartneri i 2008. Undervejs har han fået en passion for at tage flotte motiver.

- Det er blevet min hobby at kigge efter det, jeg kalder luftkunst, altså flotte motiver fra luften. Alle billederne er unikke, fordi det er nogen, jeg tager, når jeg tilfældigvis kommer forbi på en af mine mange ture, og resultatet afhænger meget af lyset og vejret. Billederne er aldrig noget, jeg planlægger, men jeg har alligevel et mål om altid at komme hjem med et kunstfoto.

Annonce
Jesper Larsen føler, at han skylder at dele det, han oplever fra luften, som for eksempel denne farverige, nordfynske blomstermark, som kan ses på luftfotodanmark.dk. Foto: Jesper Larsen

Lokalt islæt

Jesper Larsen er klar over, at han har en priviligeret arbejdsplads, og derfor vil han gerne dele det, han oplever fra cockpittet.

- Det synes jeg ligesom, at jeg skylder. Jeg laver ikke den her bog, fordi jeg skal tjene penge på den. Det er en passion for mig at tage de her billeder, og det er det også at dele dem med andre. Der er jo ikke ret mange andre, der har den mulighed, som jeg har. Og det er også derfor, at jeg i fem år har sendt nye luftfotos på gaden via min "onsdagsmail" og på min Facebook-side Luftfoto Danmark.

Den nye bog bugner med flotte billeder fra hele landet, men det er i HCA Airport, at Jesper Larsen starter og slutter turen i sit Cessna fly.

Bogen har også det lokale islæt, at børn fra 3. klasse på Søndersøskolen har fået lov at navngive nogle af Jesper Larsens fotos ud fra, hvad de syntes, motivet ligner.

- Jeg har jo tonsvis af billeder, og det har været svært at udvælge de billeder, der skulle med i bogen. Men jeg kalder det jo luftkunst, fordi jeg har prøvet at vælge de lidt skæve vinkler den her gang. Det vil sige motiver, hvor man tænker "hvad fa'en er det lige, det her er?. Og der var det sjovt at få skolebørnene til at navngive billederne, fordi de nogle gange så noget andet i motiverne, end jeg selv gjorde.

På Black Friday den 29. november kan man møde Jesper Larsen i superbrugsen i Søndersø, hvor bogen også kan købes og signeres på samme tid. Her vil alle, der køber bogen få en gratis Nordfynsplakat med, hvor der er hele 20 nordfynske pletskud på.

Foto: Jesper Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Mit Sverige in memorian

Min barndoms Sverige var også min mors og min farfars Sverige. Det var familiebesøg i min mors moster Adeles røde hus i skoven i Halland. Stedet, der stadig emmede af sommerferie paradis for min mor og hendes broder, Roland, i en svunden tid. Familien passede gården som generationer havde gjort det før dem. Adele og hendes broder, Henning, sled og slæbte med at passe besætningen og dyrke den stenede jord. Familiens blod og jord gik i et. Adele og Henning Nilsson døde mætte af dage, ikke fattige, heller ikke rige. Gravstenene på kirkegården i Hishult minder om, at de udgjorde grundstammen af etniske svenskere. Hårdt arbejde havde de, men til gengæld ærligt arbejde fra en tid med et fornuftspræget Sverige, hvor rettigheder og pligter fulgtes ad. Min farfars mor ankom til København fra Blekinge omkring forrige århundredeskifte lige som 100.000 andre etniske svenskere. Som et broderfolk gled de ind i en dansk hverdag på alle niveauer af samfundet. Kun de mange svenske slægtsnavne minder om fortiden. Min oldemor stod på et tidspunkt alene med farfar. Oldemor klarede skærene, og min farfar fandt sin mors fødested i Mørrum, før han gik bort. Ringen blev sluttet. Min længsel mod Sverige er en stærk, ubetinget kærlighed. Det er svenske traditioner, det er Abba, trubadouren Cornelis Wreeswijk, pianisten Jan Johansson, og gensynsglæde med familien i Helsingborg og Skanør. Det er en togtur med Indlandsbanen til Lapland for 40 år siden. Båndene holder trods de mange år, som er gået. Minderne er mange. Jeg sætter en ære i at tale svensk med min familie. Det er velkendt, at Sverige som humanistisk stormagt er ved at blive ført ud over afgrunden. Klinisk renset for fordomme går der en lige linje fra internationalisten og marxisten, Palmes, Rigsdags forslag i 1975 om at gøre Sverige multikulturelt til dagens verdensrekord i antallet af bombesprængninger og voldtægter. Den grænseløse tolerance over for indvandring udvikler sig til en forbrydelse, når det man tolererer er ondskab. Når politikere ved eller bør vide, at indvandring fra 3. verdenslande forøger faren for personfarlig kriminalitet, så mister de deres legitimitet ved ikke at sige fra. I Sverige har den politiske mangfoldigheds utopi udviklet sig til befolkningens modsvarende trøstesløs dystopi i bedste Blade Runner stil med endeløse kampe mellem bevæbnet politi og velorganiserede indvandrerbander. En officiel statsbegravelse kunne være en passende måde, at ære det Sverige politikerne og et flertal af svenskerne selv har lagt i graven; Midnatssolens, de dybe skoves, Pipi Langstrømpes og Emil fra Lönnebergs underfundige Sverige, men også den moderne velfærdsstat funderet på fred fremgang og sikkerhed. Hvil i fred, du blågule, du vil blive savnet, så længe der er nogen, der kan huske dig, du fria, du fjällhōga nord.

Middelfart

Se hele programmet: Navne til Rock Under Broen 2020 afsløret - med populær popduo som genganger

Annonce