Annonce
Kultur

Bogkassen anbefaler: Nyt fra pigen, der gør digte til bestsellere

"Solen og hendes blomster" er den anden digtsamling fra indiske Rupi Kaur. PR-foto
Indisk-canadiske Rupi Kaur er godt i gang med at følge op på sin egen succes med en digtsamling, der er helt enkel, lidt gammeldags, men stærkt gribende.
Annonce

Bøger: Der er skrevet mange digte om kærlighed. Intet har optaget digterne mere gennem menneskehedens lange, dramatiske historie. Selvfølgelig fordi intet har optaget menneskene mere. Kærligheden er og bliver det største.

Men derfor er det ikke sikkert, at digtene bliver solgt - eller læst af ret mange. I Danmark er en digtsamling solgt i 500 eksemplarer en succes. Men så er der undtagelserne. Også i Danmark har vi de senere år set store oplagstal for digtsamlinger, nogle få i over 200.000 eksemplarer. Men at sælge over tre millioner eksemplarer af en digtsamling - det kræver sin mand - eller kvinde. Men det præsterede Rupi Kaur, indisk-canadisk kvinde, da hun debuterede for få år siden med bogen ”Mælk og honning”.

Dengang 25-årige Kaur bragede igennem den litterære lydmur på verdensplan med digtene, der var enkle, men gribende - ledsaget af hendes egne elegante, men enkle vignetter. Der var kærlighed i hver linje i den bog - men også en masse kvindepolitik, en masse oprør - en smule provokation - men først og fremmest et vemod, der rislede gennem det hele. Som om Rupi Kaur midt i sit fanden-i-voldske digtersind havde ondt af mennesker.

Nu er Rupi Kaur på gaden med en ny digtsamling, ”Solen og hendes blomster”, og den vil også nå en masse topplaceringer på diverse bestseller-lister. Og det fortjener den. Bogen er både smuk, gribende - og klog, og endnu en gang illustreret af Rupi Kaur. En række poetiske vignetter passer til stemningen i de enkelte digte. Ord og streg kunne ikke klæde hinanden bedre.

Annonce

Glæden og smerten

Det handler om kærlighed - det hele. Og om hvor svært det er med mennesker. Vi falder for hinanden. Men nu og da holder interessen op. Og nu og da sker det kun for den ene part. Så står den anden tilbage med smerten. Rupi Kaur skriver:

”Jeg rakte ud efter den sidste buket blomster

du gav mig

Nu visne i deres vase

en

efter

en

plukkede jeg deres hoveder af

og åd dem”

Teksterne i ”Solen og hendes blomster” kredser om sorg og brud. Digtene rækker ud mod unge mennesker, der på vej ind i livet oplever kærlighedens mægtige kræfter - og de rører ved modne mennesker og ved ældre. Tænder lys over minder og bærer den smerte, de fleste voksne mennesker kender til. Måske har én og anden tænkt som Rupi Kaur:

”Du gik / og jeg ville stadig have dig / Alligevel fortjente jeg én / som var villig til at blive"

Ja, sådan er det jo. Alle mennesker fortjener én, som er villig til at blive.

Kaur rammer igen, når hun skriver: ”Jeg har ikke brug for den slags kærlighed / der er drænende / Jeg vil have én / som giver mig energi…..”

Hvem har ikke på et eller andet tidspunkt tænkt sådan?

Men hos Rupi Kaur som i virkeligheden: Glæden, legen, lysten, kærligheden kalder solen frem. Så kommer skyggerne måske senere. Men vi kender glæden. Som når Kaur skriver:

”Bier kom efter honning / Blomster fniste da de / klædte sig af / for at blive taget / solen smilede / - den anden fødsel”

En bevægende og dejlig samling digte.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce